Skip to content

Prizonierii lui Petre Ţuţea, bătrânul habotnic cu verbul dezlânat

January 3, 2013
Petre_ȚuțeaA revenit la modă Petre Ţuţea, cu noi cărţi, spectacole, emisiuni despre el etc., şi din nou toată lumea se complace în a celebra acest personaj ambiguu, cu verbul dezlânat şi agresiv, a cărui operă, fragmentară şi cu valoare îndoielnică, e compensată în ochii admiratorilor de „aforismele” lui provocatoare, majoritatea adunate hagiologic în volumaşe de pilde şi vorbe de duh. Prin anii ’80, un prieten m-a dus acasă la Ţuţea, unde am fost prezentat unui bătrân în pijama care bombănea aiurea repetând paradoxuri cinice. Ideea vagă a acelui prieten era că trebuia să ne simţim disidenţi prin simplul fapt că l-am vizitat pe Ţuţea. „Păi, mă, Ţuţea l-a cunoscut pe Nae Ionescu!”…
.
Poziţionare adolescentină, desigur, însă ea rămâne la fel de solidă şi astăzi în atitudinea intelectualilor, la două decenii după căderea comunismului şi după ce – conform predicţiilor ideologului totalitar reconvertit la democraţie Silviu Brucan – am intrat cu chiu, cu vai în Europa. E ca şi cum tot acest parcurs nu ar fi lăsat nici o urmă pe parbrizul naţiunii. A mai propune azi un om precum Petre Ţuţea drept standard moral înseamnă a fi rămas prizonierii aceleiaşi mentalităţi infirme de naţiune frustrată care nu se poate afirma decât printr-o provocare amorfă, însă violentă la nivel verbal, şi mai ales o provocare de dreapta, elitist-creştină, pentru că noi se presupune că am fi înţeles care sunt adevărurile esenţiale ale civilizaţiei europene, spre deosebire de Occidentul decadent şi ateu.
.
Aşa încât e încă de bonton să îţi proclami admiraţia pentru influenţa magică exercitată de Nae Ionescu asupra intelectualilor interbelici şi pentru verbul neconvenţional al lui Ţuţea. Totuşi, până şi cei mai necondiţionali adoratori ai lui Nae Ionescu recunosc că opera acestuia e anostă şi indigestă, o compilaţie de citate şi banalităţi. Mitul subzistă însă pe fond de frustrare. Intelectualii caută să şi-l închipuie pe Nae Ionescu ca pe un soi de Socrate, a cărui operă ar fi mai degrabă o paideia, o formă de educare prin care discipolii îşi descoperă adevărata natură. Tot aşa, opera dezordonată şi încâlcită a lui Ţuţea ar aminti de scriitura fragmentară a lui Nietzsche. Provocările lui şi habotnicismul său afişat? Păi, nu la fel proceda şi Dostoievski, nu asemenea paradoxuri citim şi în textele lui Lev Sestov?În aparenţă, da. Dostoievski, precum Ţuţea, era un reacţionar care prona supuşenia faţă de mai-mari, de popă şi stat. Şi el era obsedat de elite şi de mântuire prin credinţă oarbă, şi el, ca şi Ţuţea, era convins că un bun ministru nu poate fi decât unul care se comportă despotic. Dostoievski era însă structurat şi fecund şi a plămădit personaje torturate atât de verosimile încât prind viaţă în pagină, anticipând în acelaşi timp unele intuiţii ale psihiatriei moderne.
.

Să vedem însă ce ne aduce astăzi „gândirea” lui Ţuţea. Iată: Editura Humanitas a publicat – şi republicat, în multe ediţii, cu o prefaţă de Gabriel Liiceanu – o culegere de pilde ale fostului simpatizant legionar sub titlul: „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“. E greu de imaginat o mai mare concentrare de obscurantism religios, biologism politic şi acrobaţii ideologice la limita fascismului. Care e oare ideea lui Ţuţea despre ortodoxie şi raportarea ei la modernitate? Aceasta: „O babă murdară pe picioare care stă în faţa icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al Premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul Premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, el moare aşa, dihor“. Apoi, după ce ateii (sau, pur şi simplu, neortodocşii, pentru cine caută să urmărească cu atenţie) sunt trataţi drept jivine împuţite (ce altceva e un dihor?), Ţuţea vine cu următoarea definiţie înfiorătoare a antisemitismului: „Antisemitismul nu e o reacţie spontană a românilor, a germanilor, a polonilor, a francezilor, a americanilor, ci e provocat de evrei, prin exces. E provocat de ei, ca spaimă, crezând că-l previn“.

.

Avem, aşadar, aici un om care a fost atras de toate extremele, care în 1940 a ajuns înalt funcţionar în guvernul naţional-legionar şi care, o jumătate de secol mai târziu, ne transmite ca dovadă de înţelepciune convingerea lui că evreii îşi merită soarta. Inanitatea celor „322 de vorbe memo­rabile” este, într-adevăr şi din păcate, de neuitat, precum: „Shakespeare, pe lângă Biblie – eu demonstrez asta şi la Sorbona -, e scriitor din Găeşti”, sau „Eu nu contest poporului român că limba lui şi geniul lui intelectual îi permit să mute creaţiile speciei om la el acasă”.

.

În final, ca într-un joc de oglinzi, putem să-i acordăm un oarecare duh lui Ţuţea doar la rubrica „Balcani”, acolo unde el ne furnizează această scurtă definiţie: „Balcanii sunt curul Europei”.

Advertisements
20 Comments
 1. nicole permalink

  nu stiu de nae ionescu, dar petre tutea e cu siguranta mult supraevaluat…delirul lui seamana cu fumul oracolului din delfi- atat de confuz, ca fiecare il intelege cum vrea; atat de paradoxal, ca ne lasa pe toti cu gura cascata, atat de ambalat in negarea bunului simt, ca devine o revelatie incontestabila…eu il vad ca pe un batran simpatic, usor ramolit, ale carui aforisme geniale contin tot
  atata adevar cat un ceas stricat, care de doua ori pe zi arata ora exacta

 2. de-a dura lex permalink

  adevăratul patriotism, ăla de Facebook, se dovedește citând în neștire răutățile lui Țuțea și platitudinile lui Paler.

 3. dom’le, matale vorbesti real

 4. sabin permalink

  va poftesc la un tratament care sa dureze vreo 13 ani, asa cum a avut parte si tutea, apoi sa ne explicati, tot cu cuvintele dumneavoastra, cum vedeti lumea si oameni din jur. ati luat cateva citate din tutea pe care le-ati prelucrat dupa bunul plac, dar ati ignorat alte citate care v-ar contrazice categoric teoriile. dar e opinia dumneavoastra si trebuie respectata, daca nu poate fi acceptata de cei mai multi. nu ati amintit de cioran, care spunea despre tutea ca e singurul om de geniu pe care l-a cunoscut. cu tot respectul, parca l-as crede mai mult pe cioran decat pe dumneavoastra.

  • Întâlnesc deseori oameni care iau ad litteram tot ca spune Cioran, inclusiv faptul ca vorbea meru depre sinucidere fara sa o faca vreodata, si care tind astfel sa uite ca Cioran era un maestru al paradoxului.

   • Dan permalink

    Deci asa se explica infioratorul paradox al lui Cioran, cum ca unii s-ar trage din alte maimute decat altii – . Ergo, Cioran – patruped bun, Tutea ….. rau. 🙂

  • Sabin, intreaba-l pe autor daca a produs mai mult decat un rahat pentru muste proaste cu acest …articol, pentru ca la urma urmei, cine este acest Dan Alexa? Un nimeni ce crede ca poate demola pe Tutea, Blaga, Emonescu, ba chiar de l-ar duce capul, ar cam intoarce totul cu susul in jos! Are un fix pe P.Tutea! Nu este prima aberatie pe care o produce despre acesta!

 5. mihai rogobete permalink

  Unde anarhismul nu-i capabil să se sistematizeze, devine obişnuinţă.

 6. De acord.
  Si de aceea propun sa citam din “Nebunia lui Juvel”, Gabor B., Zavoranu, Iarna nu-i ca vara,…,
  Nici o sansa.
  O sa murim asa cum ne-am nascut.
  PROSTI.

 7. buga rodica permalink

  Nu-l poti aprecia pe Tutea decat cand L-ai gasit pe Dumnezeu, ori, se pare ca …nu e cazul la dvs.

  • Tzucu permalink

   Rodica te inseli, eu sunt religios si nu gasesc nimic de apreciat la Tutea. In special in faptul ca a fost legionar, iar fascismul in esenta nu numai ca e anticrestin, dar e anti religios si imoral in general. Tutea e un tip de poluare culturala care distrage atentia celor mai slabi cu duhul. PS: un tip de maladie spirituala al teistilor este “slava desarta”, adica mandria stupida pe care o poate avea o persoana care se crede superioara prin credinta sa.

   • Mărturisesc ca speram mult sa apară si un asemenea comentariu de la un credincios adevarat.

   • Daniel permalink

    @dan alexe Ce intelegeti prin credincios adevarat ?! Pentru ca e cam superficial – ciudat cum va demonstrati superficialitate atat de banal, tocmai d-vs, care doriti sa pareti atat de profund (sic!) – sa categorisiti astfel o persoana dupa doar doua-trei fraze pe care le-a scris. Oricum, printre multe altele credinta este o glasuire a faptelor, a rodirii bune si nu galceava vorbelor, asa ca n-ati nimerit-o nici aici ! In plus, Tzucu se autodefineste ca fiind religios, ceea ce, in niciun caz, nu este sinonim cu credincios (ati comis-o si aici !). Diferentele sunt multe si de esenta. Doar cu una singura va exemplific : religia se invata, credinta se traieste. Asa ca marturia d-vs este mincinoasa. Si stiti cine este tatal minciuni, nu ?! Q.E.D.

 8. Dan, acele citate exista in cartea publicata de Humanitas? Nu de alta, dar as putea sa ma adresez unor organe competente pentru ca “decat justificare ucidere evrei” la domnul Liiceanu….

 9. Tiberiu Mustata permalink

  Inainte de claritatea ideilor sau, mai curand, a sentintelor, va remarc agresivitatea stilului (este al doilea si probabil ultimul articol pe care vi-l citesc. am fost curios sa aflu cine sunteti dupa ce un prieten mi-a trimis ce ati scris despre Radu Gyr ). Mi se pare ironic ca imitati, nu fara talent, si in buna parte, cred, involuntar, stilul de taur intelectual pe care il criticati cu pasiune. Problema este ca nu aveti suficienta greutate si, ca urmare, in comparatie cu ‘greii’ pe care incercati sa ii demolati, pareti mai curand un tauras. Desigur, au si taurasii rostul lor. Unii dintre ei devin tauri daca li se ofera ocazia.

  • Misu permalink

   ‘greii’ pe care incercati sa ii demolati, ???- sunt doar pupincuristi legionari!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Din nou despre Radu Gyr si obscenitatea poeziei patriotice… |
 2. Shining la Hegel, sau oroarea țuțismului… |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: