Skip to content

Arta flirtului, între ulei și untură…

January 12, 2013

Gerome_1846_Young-Greeks-at-a-Cock-Fight_GGW-411

Jurnalistii, pentru ca au o meserie atat de „glamoroasa” sunt considerati a detine, printre competentele lor obligatorii, si arta flirtului. Pana la urma, de-aia te plateste ziarul: sa smulgi de la o femeie ministru schema sistemului de aparare al tarii doar printr-un zambet amuzat-prietenesc si o mica flaterie mincinoasa, de care stie pana si ea ca e mincinoasa. Si, e adevarat, exista ziaristi atat de competenti, incat redactia ii obliga sa semneze un angajament ca nu vor folosi aceste tehnici profesionale in viata privata.

Altii, cu înzestrari mai limitate, trebuie sa recurga la trucuri inferioare, dintre care cel mai rusinos e sa te joci neglijent la masã la terasã cu cartea de presa. Aia internationala e rosie, si ca sa nu fie confundata cu un pasaport elvetian trebuie tinuta cu coperta in sus.

Desigur, ziaristii experimentati stiu ca flirtul autentic nu functioneaza decat in tarile din sudul Europei, in special in cele de cultura latina. Cine pretinde ca a flirtat cu succes la Copenhaga – cu localnici, nu cu turisti -, minte asa cum minte cand trebuie sa interpreteze datele unui sondaj. Acolo, la nordici, trebuie sa-i spui clar omului/femeii ce vrei, iar de nu, atunci veti discuta despre sondaje.

Mi-am facut aceste remarci la o terasa in Zagreb, unde am locuit o vreme si unde am remarcat, cu disperare crescanda, ca acolo nimeni nu flirteaza. Au fost momente in care ma intrebam daca nu ma aflam de fapt in Viena… sau in Düsseldorf, Doamne fereste!… Când te gandesti, Zagreb prezinta un contrast total cu Coasta Dalmata croata; acolo e ca in Italia, numai ca fara aerele alea insuportabile!

Revelatia m-a lovit in momentul in care am comandat prima oara de mancare. In Zagreb se mananca „Mitteleuropa”: schnitzele, gulas, paprikas, slanina… Pe Coasta Dalmata in schimb: fructe de mare, vin bun, ulei de masline. Aici e cheia: Europa e divizata nu de o linie verticala, in est si vest, ci de o linie orizontala culinaro-afectiva. La nord de aceasta linie ploua, se consuma bere, paine de orz sau secara, mancarea se gateste cu unt si untura, lumea e majoritar protestanta. La sud de aceasta linie gasim soare, vin, paine de grâu, se gateste cu ulei de masline si lumea e in general catolica sau ortodoxa.

Unde trece exact aceasta linie? Nu mai cautati: e linia flirtului!… Iata genul de informatii utile ce ar trebui sa figureze in orice manual de jurnalism.

Advertisements
One Comment
  1. neax permalink

    Titlul m-a indus în eroare. Flirt și ulei m-a dus cu gândul la vasluianul care, ca să violeze o bătrână, a folosit ca lubrifiant uleiul din candela ei. Probabil s-a ghidat după principiul: „Ce ar face Isus în locul tău?”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: