Skip to content

Puţinã semanticã jidoveasco-ţigãneascã…

January 14, 2013

Image

O explicatie foarte simpla, pe intelesul celor care se fac ca se mira ca tiganilor nu le place sa le spui “tigani”, ba care chiar ar vrea sa-i obligam sa-si spuna asa intre ei, explicand in acelasi timp ca ei nu sint rasisti si ca nu inteleg ce e rau cu termenul asta: “tigan”, din moment ce asa li s-a zis acelor oameni intotdeauna.

Iata care e explicatia, pe indelete:

— Albanezii se urasc cu sârbii, da? Pina aici toata lumea e de accord…

— Albanezii, pe limba lor, nu isi spun albanezi, ci “shqiptar” (citeşte: [șciptár ])… Asa îşi zic ei intre ei, iar tara lor, Albania, pe limba lor e Shqipëria (citeste: [Şcipãría])…

— Acum: cea mai mare insultã pentru un albanez cînd se vorbeste limba sîrbã in jurul lui este sa i se spunã, intr-o fraza in sîrbeste, “șciptár” (ščiptar)!… “Ščiptar” in limba sîrba e o insultã de moarte aruncata unui albanez. Desigur ca e acelasi cuvint, si desigur ca asa isi zice albanezul in limba lui, insa ceea ce conteaza e intentia de a rani. In sîrbeste, albanezilor li se spune de fapt albanci, nu ščiptari.  Niciun sîrb nu ar indrazni sa faca pe naivul si sa zica: “da ce e rau sa zic ščiptari, doar asa isi zic si ei pe limba lor”? Nu ar indrazni, pentru ca el stie ca ceea ce conteaza in cazul unei denumiri etnice este capitalul de insulta acumulat in spatele ei si faptul ca cei numiti astfel refuza denumirea atunci cind e deplasata intr-un alt dispozitiv semantic.

— Cam la fel si cu jidanii. Termenul de jidan vine in românã din limbile slave, unde e banal si larg folosit fara a avea o nuanta peiorativa sau rasista. La Varsovia functioneaza un prosper Żydowski Instytut, iar in poza atasata aici am fotografiat intrarea in micul ghetou din Split (Croatia): Židovski Prolaz… Eh, in aceste limbi žid sau żidov nu are o nuanta insultatoare cum o are in româna… sau in rusa. In rusa, da !… Daca in polona sau croata žid (jid ) e denumirea comuna a evreilor, in rusa constituie o grava deriva a folosi in scris sau in public žid (жид). In rusã se spune “evreï”, sau “iudeï”, pentru ca istoria si spiritul limbii au fãcut ca jid sa devinã o insulta rasista. (Rusa e totuși limba care a dat cuvântul pogrom.)

— Asa incat, chiar daca tiganii si-ar fi zis “tigani” pe limba lor (ceea ce nu e cazul, ei spunandu-si de fapt “romi”), denumirea tot ar fi inacceptabila, pentru ca ei o resping, data fiind incarcatura ei emotionala in alte limbi. La fel in cazul albanezilor care se auto-numesc șciptári, dar care stiu ca atunci cind un sirb le spune șciptári asta e o insulta, asa incat ei cer sa li se zicã: “albanci”, cum e denumirea lor istorica in limba sîrbã.

— Desigur, trebuie sa respingem stupizeniile corectitudinii politice, asa incat vom continua sa spunem “Jidovul Rãtãcitor” (care, atentie, nu este Jidanul Ratacitor) si Voievodul Tiganilor (care e o opereta romanticã)… insa etalonul unei denumiri etnice ramane acesta: ea devine insultã cînd cei carora le e destinata o resping… si cînd ea totusi continua sa fie folosita insistent, sub pretextul naivitatii.

——

Cf. și :

Rom, Roma, român, românesc – citeva argumente pentru lamurirea conspirationistilor…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/14/rom-roma-roman-romanesc-citeva-argumente-pentru-lamurirea-conspirationistilor/

Vezi și :

Mic curs de lingvistică țigănească…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/12/mic-curs-de-lingvistica-tiganeasca/

————

Advertisements
47 Comments
 1. Istoria termenilor prezentati seamana foarte mult cu cel al termenului din engleza, care ii desemneaza pe negri. “Negro” sau “nigger” erau folositi pana acum 100 de ani fara a avea un sens peiorativ. Insa acum, au devenit insulte grele, dar numai daca sunt folosite de un alb la adresa unui negru. Daca e folosit intre negri, e acceptabil, colocvial. A propos de corectitudinea politica, acum cativa ani, o editura a schimbat textul unor lucrari ale lui Mark Twain care contineau cuvantul respectiv.

 2. Si ‘rom’ (sau ‘rrom’, ma rog…) de unde vine?

   • Multumesc.

    Pai e bine sa li se spuna si lor de ce isi zic ‘romi’ si de la ce vine, intrucât multi din ei au impresia ca ‘rom’ vine de la ‘Romulus si Riimus’…..

   • Si inca ceva….zice acolo ca ungurii nu-si spun intre ei ‘unguri’. Intrebarea mea e urmatoarea: daca unui maghiar ii zici ‘ungur’ …sare de fund in sus si se considera insultat asa cum face romul când ii spui ‘tigan’?

   • sigur că maghiarii nu se supără dacă le spui unguri, și asta pentru că cuvântul ungur n-are nimic peiorativ.
    dar și ei se consideră jigniți dacă folosești bozgor, echivalentul ca nuanță al lui jidan sau țigan.

   • Din punctul meu de vedere, nici ‘tigan’ nu are nimic peiorativ (decât ca sens secund, dar asta…nu stiu cum sa spun, poate ca nu mereu majoritarii sunt de vina – inca majoritarii). Din câte am inteles, inseamna ‘cei de neatins’. Ce-i asa rau in a fi de neatins? Explicatia a dat-o doctorul Razvan Theodorescu. Daca si el a plagiat-o de undeva, asta n-am de unde sa stiu.

    In plus, nu inteleg de ce evreii si …romii sunt tratati mereu impreuna. Nu e primul articol unde observ regula asta. N-au absolut nimic in comun. Evreii sunt cei care au dat lumii o credinta, 10 porunci si o carte de capatâi, care stau la baza civilizatiei, asa cum o intelegem noi in acest moment. Evreii au excelat in toate domeniile stiintifice, intr-o proportie foarte mare.

    Eu, daca as fi evreu, cred ca m-as simti insultat de asemenea comparatii, mai degraba decât daca mi s-ar spune ‘jidan’.

    Parerea mea!

  • Constantin permalink

   ”Si ‘rom’ (sau ‘rrom’, ma rog…) de unde vine”? Raspuns ; Termenul de ”rom” este un cuvant vechi al limbii (romani – chib ;autonim pentru neromi: ”tigani sau limba tiganeasca”) folosit dintodeauna pentru desemnarea apartenentei etnice. Asa cum se indentica romanii majoritari in limba romaneasca cu clasicul ” sunt roman!”,asa se identifica si etnicii romi cu clasicul ”me sem rom!”
   ” Me sem rrom” in limba romani inseamna (eu sunt rrom),nu tigan! Termenul de tigan nu exista in limba romani-chib,ci este un termen folosit de neromi. Adica,este un exonim. Exonim care treptat,in timp, a fost adoptat de catre tigani percepandu-l ca pe un nume dat etniei.

  • Ruby permalink

   “Cei de neatins”= “cei prea jegosi, nu ii atingeti ca luati boala”. Era un termen extraordinar de peiorativ. Desi termenul ala e putin diferit de tigan :P, dar na.

 3. ion bogdan permalink

  nici pe departe, in polona “jid” e termenul care inseamna si evreu, si jidan, de aici, o lunga serie de glume, bazate pe acest dublu sens

 4. ning permalink

  Ca tot veni vorba de unguri; din maghiara pe care o stiu, nu cunosc echivalentul pentru UNGUR, doar Magyar…. stie cineva?

 5. Savin M. permalink

  Sunt de acord ca bozgor este o jignire adusa unui ungur din Romania. Dupa unii termenul vine de la bez – gorod (cu sensul de fara patrie). Termenul de tigan insa, nu vad de ce ar fi o jignire. Pana la revolutie nici nu stiam ca “rom” reprezinta si altceva in afara de o bautura alcoolica. Cunosc destui tigani care, atunci cand vorbesc unul despre celalalt, folosesc expresia “tiganul ala de ….” . Oare de ce atunci cand folosesc termenul “tigan” cu care am fost obisnuit de peste 50 de ani cineva se simte jignit? Nu am o astfel de intentie. Nu cumva tot propaganda, saraca de ea?

  • Va dati seama ca faptul ca ignorati totul despre ei nu este citusi de putin un argument. La fel ignorati totul despre lipoveni si despre ritualurile tatarilor dobrogeni. Ignorarea unei realitati nu oblitereaza acea realitate.

   Despre romi :
   https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/14/rom-roma-roman-romanesc-citeva-argumente-pentru-lamurirea-conspirationistilor/

  • Constantin permalink

   ”Sunt de acord ca bozgor este o jignire adusa unui ungur din Romania. Dupa unii termenul vine de la bez – gorod (cu sensul de fara patrie). Termenul de tigan insa, nu vad de ce ar fi o jignire”.

   Fals. Termenul de ‘tigan’ este peiorativ si rasist. Conform Dictionarului Ex al limbii Romane : tigan,
   (epitet dat unei persoane cu apucaturi rele/urate). Adica,infractor. La modul adj. Tiganos, (cu aspect de tigan : jegos). Este imoral,nedemocratic,neconstitutonal ,rasist ,sa definim intr-un Dictionar ca un popor este bun si altul rau,d-le Savin. Daca dvs v-ati obisnuit cu termenul de ‘tigan’ timp de 50 de ani,altii se obisnuisera timp de jumatate de mileniu cu denumirea de ‘valahi’.

   • Savin M. permalink

    “Este imoral,nedemocratic,neconstitutonal ,rasist ,sa definim intr-un Dictionar ca un popor este bun si altul” Intru totul de acord! Asta inseamna ca DEX-ul nu este corect.

    Personal prefer sa mi se spuna valah iar eu sa folosesc denumirea tigan, fara nici o conotatie peiorativa. Acum ca multi dintre tigani au apucaturi rele si sunt jegosi este o alta poveste.Eu nu le spun tigani pentru asta, ci doar ca sa-i deosebesc de “valahi”. Trebuie recunoscut insa ca exista destule diferente de cultura, civilizatie, grad de intelegere si de integrare in societate intre romani si o buna parte din tigani. Sigur exista circumstante atenuante; ignoranta in care au fost tinuti, anii de robie, saracia, etc. Credeti insa ca atunci cand “doamna conlocuitoare” iese in strada zbiara si isi da palme nascatoarei in public ii mai pasa cuiva de aceste circumstante? Atunci da, sunt de acord, folosirea termenului tigan are o conotatie nu numai peiorativa ci si pe deplin meritata.
    Sigur, fiecare natie are valorile ei, mediocritatile ei si uscaturile ei. Procentele fiecarei categorii difera mult in defavoarea natiei tiganesti.

    P.S. Sunt destule cazuri cand si termenul “moldovean” are un inteles peiorativ, ba chiar si “turc”. Nu am auzit pe nimeni plangandu-se de asta.

  • Ion permalink

   Pai si negrii se striga negri, si tu ai legitimitate in fata fiului tau sa-l strigi “putoi”… asta nu inseamna ca e un termen respectabil daca vine dinafara etniei sau familiei…

   Citeste mai mult: adev.ro/nngj83

 6. Savin M. permalink

  Nu mi se pare ca-i ignor de vreme ce ajut si sunt ajutat de tigani in multe activitati de uz curent si convietuiesc cu multi din ei fara probleme. Probabil ca asta e educatia pe care am primit-o. Poate facem un sondaj printre cei peste 40 de ani, despre cum au fost ei invatati sa-i numeasca pe conlocuitorii bruneti: tigani sau romi? Apropos: care ar fi echivalentul cuvantelor tiganie sau tiganeste? Cumva rromanie sau rromaneste?

  N-am inteles ce-i cu lipovenii si tatarii dobrogeni? Nu cunosc nici un lipovean si, de asemenea nici un tatar. Este adevarat ca nu am studiat originea si istoria acestora. O insemna asta ca-i ignor?

  • Constantin permalink

   Un anume domn ‘ dea dura lex” percepe corect conotatia rasista si peioativa a termenului
   ” jidan”, ”bozgor”,”tigan”. Dvs nu puteti intelege ca aceste termene sunt folosite doar cu
   sensul de a peiora. Toate aceste termene; tigan,jidan,bozgor,sunt folosite pentru a
   departaja oameni buni de cei rai. Cand spunem ”jidani”,ne referim la acei camatari
   feroci sau afaceristi fara scrupule. Cand spunem ‘bozgori’,ne referim la ”oameni fara tara”.
   Cand spunem ”tigani’,ne referim la hoti,ciori,nespalati,lenesi. Asta la modul peiorativ).
   Nu o spun eu,ci o spune Dinctionarul Ex al Limbii Romane. Stiu,unii o sa spuna
   ca ei folosesc termenul de ‘tigani” pentru a identifica membri etniei. Insa,ceea ce nu cunosc
   ei,este ca atunci cand utilizam termenul de ”tigan”,”jidan”,bozgor”,se cupleaza ambii termeni.
   Se cupleaza automat si termenul de identificare,dar se cupleaza si cel peiorativ.

   Spre exemplu,termenul de ”taran”. Conform DEX-ului (persoana care locuieste in mediul
   rural care are ca indeletnicire agricultura si cresterea animalelor). Nimic peiorativ,nu? Insa,
   la modul peiorativ: taran,(mamaligar,mojic,badaran). Chiar daca nu fololsim termenul de ‘taran’
   cu sensul de a peiora,ambele termene se cupleaza automat.

   • cuvintele nu fac decât să exprime atitudini – important nu e să schimbi cuvinte, ci atitudini, altfel n-ai realizat nimic util.
    în momentul actual, țigan are un sens peiorativ, într-adevăr, iar rom încă nu.
    dar ce se va întâmpla dacă termenul țigan ar fi înlocuit în toate situațiile cu rom?
    ar căpăta rom toate nuanțele pe care le are acum țigan.
    și cred că asta ar fi și mai neplăcut pentru romi 🙂
    să fiu rom (dar și fără să fiu), eu aș încerca să schimb percepția cuvântului țigan, odată cu percepția etniei respective, nu să-l înlocuiesc cu altul.
    mai ales că sunt contexte în care țigan nu are nicio nuanță urâtă (ba chiar din contră): muzică țigănească, dansuri țigănești, bucătărie țigănească etc.

 7. Constantin permalink

  D-le de-a dura lex,v-as ruga frumos sa explicati ceva mai clar ce ati vrut sa spuneti ca ,important nu este sa schimbi cuvinte,ci atitudini,altfel n-ai realizat nimic util. Ce vrea sa insemne ”atitudini ”?

  • atitudinea lui X față de Y este modul în care X se poziționează față de Y: mai favorabil sau mai nefavorabil (cu simpatie, cu antipatie, cu iubire, cu ură ș.a.m.d.).
   această atitudine stă la baza comportamentului (dar nu trebuie confundată cu el).

   ce voiam să zic era că degeaba îl forțați să spună rom, și nu țigan, pe cineva care urăște sau disprețuiește romii.
   ceea ce trebuie combătut mai presus de toate este atitudinea sa xenofobă sau chiar rasistă, nu cuvântul pe care-l folosește.

   chiar dacă pe romi îi deranjează cuvântul țigan,
   din perspectiva unui ne-rom (român, maghiar etc.) termenul rom nu este cu nimic mai favorabil romilor decât cuvântul țigan.
   ba chiar dimpotrivă, dacă e vorba de români: mulți sunt deranjați de asemănarea dintre rom și român (atitudine pe care o combate Dan Alexe în linkul pe care vi l-a indicat puțin mai sus: https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/14/rom-roma-roman-romanesc-citeva-argumente-pentru-lamurirea-conspirationistilor/).

   pentru a schimba atitudinea lui X față de Y, insul X trebuie forțat să aibă un comportament (mai) favorabil lui Y.
   dacă X are o atitudine nefavorabilă lui Y, dar este obligat să se comporte favorabil lui Y, un fenomen numit disonanță cognitivă va face ca X să-și modifice atitudinea, încât să fie compatibilă cu comportamentul (pe care nu-l poate schimba, fiindcă este obligat să-l aibă), deci această atitudine să fie favorabilă lui Y.

   dacă, în schimb, individului X i se aduce un impuls suplimentar nefavorabil lui Y, precum asemănarea de care vorbeam mai înainte, se obține întărirea atitudinii nefavorabile față de Y, în cazul nostru o atitudine și mai nefavorabilă romilor.

   sper să se înțeleagă ce am vrut să spun 🙂

 8. Constantin permalink

  Multumesc pentru pentru explicatie,de-a dura lex! Legat de comportament,majoritarii
  afirma exact ceea ce afirma Silviu Prigoana: ” denumire de tigani le este data de
  comportamenul lor antisocial”. Cu alte cuvinte,romii au ceva in sange care ii face sa
  aibe acest comportament antisocial. A spune ca,”romii au un comportament antisocial”,
  inseamna ca ei mostenesc ereditar aceste noncalitati. Daca dvs admiteti ca romii
  mostenesc ereditar aceasta gena,inseamna ca si alte popoare mostenesc ereditar
  aceste noncalitati. Se admite asa ceva? Desigur,nu! Aceasta este o afirmatie rasista
  100%! De ce? Pentru ca este rasist si imoral sa asociem infractionalitatea cu popor,
  d-le de-a dura lex! Nu este rasist daca spunem : ” ixulescu” are un comportament
  antisocial sau ca fura,ci este rasist cand acuzam in bloc. Infractionalitatea nu
  desemneaza intregul grup,ci individul. Infractorii sunt o categorie sociala aparte,cu o
  mare DIVERSITATE COMPORTAMENTALA. Fiecare infractor este un caz particular.
  Din aceasta cauza propunerea unei tipologii a infractorilor este imposibil de facut.

  Cat despre termenul de ”rom”,nu fortez pe nimeni ce apelativ sa foloseasca,pentru ca
  este imoral sa impunem sau sa interzicem un exonim sau un endonim. Fiecare avem
  dreptul la libera exprimare. Aici nu este vb de argumente istorice sau academice,ci este
  vb de bunul-simt. Nu fortez pe nimeni ce termen sa foloseasca,ci le spun ca este indicativ
  termenul de ”rom” ,pentru ca termenul de ‘tigan’ are conotatii peiorative si rasiste.
  Daca interlocutorul explica civilizat ca termenul de ‘tigan’ este peiorativ,eu consider ca
  trebuie sa ma conformez . Daca interlocutorul doreste sa i se spuna ‘rom’ ,ar trebui sa-i
  respectam dorinta si sa-i spunem cum doreste :rom sau tigan! Este ca si cum ai face
  cunostinta cu un individ care se recomanda ”marian”,dar d-ta ii spui ca nu il cheama
  marian ,pentru ca vrei sa tu vrei sa i se spuna altfel! Ceea ce este imoral! Ati fost
  vreodata in aceasta situatie? Eu va spun ca le-am dat o lectie unor colegi care debitau
  ca ei trebuie sa se numeasca ‘tigani’. La un pahar de vorba a venit vb despre termenul
  de ‘rom’,la un moment dat,vine un coleg de-al lor si da mana cu mine si imi spune :
  ”salut,ma numesc florin. Ma bucur de cunostinta!”. Ca sa le arat colegilor mei ca se
  inseala,i-am replicat violent celui care s-a prezentat ”florin” : ” pe tine nu te cheama
  florin ,pentru ca eu vrea sa ti se spuna tigan!”. Stiti ce mi-a replicat cel mai bun coleg
  de-al meu ? ”Ba,nu fi tigan!”. Cu alte cuvinte,nu fi prost,nu fi idiot,nu fi badaran,nesimtit,
  etc,etc.

  O seara buna!

  • comportamentul anti-social nu are nicio legătură cu genele.
   la nivel individual, în cazuri accidentale, poate avea și o fundamentare biologică: anumite disfucții cerebrale, hormonale etc.
   dar la nivel colectiv este ceva strict cultural, dobândit – se moștenește prin copierea comportamentului, nu ereditar.

   romii care fac prostii (fură etc.) le fac pentru că așa au învățat să-și rezolve problemele, într-un context cultural extern (extern comunității de romi, adică național, românesc) care favorizează sau chiar incită la elementul anti-social:
   1) pe de o parte discriminarea micșorează probabilitatea ca, într-un mod cinstit, un rom să-și satisfacă nevoile la fel de ușor și/sau bine ca un ne-rom.
   2) pe de altă parte, neaplicarea legii mărește probabilitatea ca cineva (indiferent de etnie) să-și satisfacă nevoile într-un mod necinstit.
   efectul este că, în cazul unei persoane care trăiește într-o comunitate distinctă, săracă și neintegrată, izolată de populația majoritară, probabilitatea de a fura devine foarte mare.
   și cum romii sunt, foarte adesea, în situația descrisă mai sus, mulți dintre ei ajung să fure (ori să cerșească etc.).

   dar asta nu înseamnă nicidecum că a fi rom ar implica furtul.
   și nici vorbă ca furtul să fie ceva ereditar.
   cine crede asemenea bazaconii, este rasist.
   în cazul lui Prigoană, cred că este vorba de un discurs „electoral”, cu o mare doză de miștocăreală.

 9. Constantin permalink

  Aveti perfecta dreptate,d-le de-a dura lex!
  Tocmai de aceea am si spus ca,infractorii sunt o categorie SOCIALA aparte. Nu se mosteneste obligatoriu sau se copiaza comportamentul antisocial,ci poti ajunge infractor din cauza IMPREJURIMILOR (saracie.marginalizare,etc). Logic: daca eu sunt marginalizat de societate si respins,oare societatea nu ma obliga sa incalc legea? Nu ajung infractor fara voia mea? Cum o sa supravietuiesc daca daca statul roman nu ma angajeaza? Automat se activeaza instinctul de supravietuire,d-le de-a dura lex! Nu putem spune ca comportamentul antisocial se mosteneste sau se copie de la parinti,pentru ca fiecare individ este un caz particular,Intr-adevar,riscul este imens ca copii sa copieze ceea ce vad la parinti,dar nu este ceva obligatoriu,ci este ceva imprecis. Este ca si cum as spune :” tatal lui ”ixulescu” este un criminal,iar copilul lui o sa devina si el un criminal”. Intr-adevar,riscul este mare ca acel copil sa ajunga un criminal,dar este imprecis ca acel copil sa ajunga un criminal ca si tatal lui. Este ca si cum as spune ca” daca tatal lui”ixulescu” este un pictor,sigur va ajunge si ”ixulescu” un pictor”.La fel cum exista riscul ca un fiu de pictor sa ajunga inginer,sofer,etc,etc. Deci,nu este sigur ca fiul pictorului va ajunge si el tot un pictor,desi, exista o mare probabilitate ca el sa ajunga pictor.

  Ceea ce a afirmat Prigoana,nu este un discurs electoral,ci este o afirmatia rasista! Tot la fel de rasista este si propunerea sterilizarii femeilor rome (propusa de vajnicii nostri parlamentari).
  Problema este ca atunci cand subiectul vizeaza romi,vajnicii nostri parlamentari si compatrioti,
  comit intentionat gafe rasiste. Sa afirme ca denumirea le este data de comportamentul lor,este
  o afirmatie rasista 100%! Cu alte cuvinte,comportamentul antisocial este o trasatura specifica
  care caracterizeaza etnia rroma. Ce face ”acel ceva” ca romii sa aiba un comportament
  antisocial – daca nu’ cumva Silviu Prigoana si rasistii sugereaza vreo cauza sau vreun motiv biologic..?! Rasistii nu gandesc logic,ci gandesc antisemit.

 10. Constantin permalink

  ” Asta inseamna ca DEX-ul nu este corect”.

  DEX-ul nu este corect,ci Academia Romana e rasista.

  ”Personal prefer sa mi se spuna valah iar eu sa folosesc denumirea tigan, fara nici
  o conotatie peiorativa”.

  Sa stiti ca si eu prefer sa mi se spuna ”tigan”,dar,din pacate, altii decid in locul meu
  cum sa ma denumesc (asa cum au decis corifeii scolii ardelene pentru denumirea de
  ”roman”).Nu te pot numi ”valah” atata timp cat numele acestei tari este ‘Romania’!
  ”Valah,,nu inseamna altceva decat ”strain”. Totusi,daca dvs doriti sa vi se respecte
  decizia,ar trebui si dvs sa le respectati dorinta altora,d-le Savin. Tocmai de aceea
  am si spus ca,” aici este vorba doar de bunul-simt”. Atat!

  Chiar daca dvs afirmati ca nu utilizati termenul de ‘tigan’ cu sensul de a peiora,termenul
  peiorativ si cel de autoidentificare se cupleaza automat ambi termeni . Asta pentru ca
  termenul de ‘tgan’ este un termen si pentru identificare,dar este si un termen care are
  termeni peiorativi.Asa ca,nu pot stii daca cineva utilizeaza acest termen doar pentru indentificare membrilor etniei. Desi,sunt un tip optimist,ceva imi spune ca nu se utilizeaza termenul doar pentru identificare,d-le Savin. Acum n-o sa stati sa le explicati tiganilor in
  parte ca d-ta utilizezi termenul de ‘tigani’ doar pentru identificare membrilor etniei.
  Spre exemolu,sa spunem ca d-ta utilizezi in public termenul de’tigani”. Ce faceti in cazul
  in care o persoana de etnie spune ca nu este de acord cu utilizati de dvs ?! O sa stati
  sa-i explicati detaliat ? Hai sa fim seriosi!

  ”Acum ca multi dintre tigani au apucaturi rele si sunt jegosi este o alta poveste.Eu nu le spun tigani pentru asta, ci doar ca sa-i deosebesc de “valahi”.

  Problema este ca nu doar rromii au aceste apucaturi rele/urate,problema este ca Academia Romana a omis intentionat sa mentioneze in DEX ca si majoritarii romani au aceleasi apucaturi rele/urate ca si …tiganii! Ceea ce este rasist100% !

  Nu spun ca romanii majoritari sunt tigani,da va asigur ca toti tiganii-romi din Romania sunt
  Romani! Nu o spun eu,ci o spune Contitutia Romaniei:” Cetatenii unei tari se numesc dupa
  cum se numeste tara,republica,localitatea (criteriul teritorial). Apoi,se divizeaza dupa criteriul
  ETNIC (etno-cultural). Cetatenia Romana se dobandeste din automat prin :(nastere), adoptie,casatorie,acordare la cerere. A spune ca, ” utilizati termenul de tigani ca sa-i
  deosebiti de romani, este ca si cum ai spune ca noi nu suntem romani! V-as ruga sa fiti
  ceva mai atent cum v-a axprimati,d-le Savin! Suntem Romani de etnie tiganeasca-roma
  pentru ca ne-am nascut in Romania!

  Cat despre Dex si comportament antisocial:
  Probabil ca n-ar deranja romanii daca in DEX-ul altor tari sa defineasca termenul de ”Roman”,
  (epitet dat unei persoane cu apucaturi rele ,urate,exploatator econimic,inrobitor,genocidar,
  las,tradator,gay,pedofil, violator,alcoolic,drogat,infractor,infractor econimic,hacker,etc).
  Este ca nu v-ar deranja daca alte state ar asocia denumire de ”roman” in DEX-urile lor, dupa apucatorile UNORA,d-le Savin?

  ”Trebuie recunoscut insa ca exista destule diferente de cultura, civilizatie, grad de
  intelegere si de integrare in societate intre romani si o buna parte din tigani. Sigur
  exista circumstante atenuante; ignoranta in care au fost tinuti, anii de robie, saracia,
  etc. Credeti insa ca atunci cand “doamna conlocuitoare” iese in strada zbiara si isi
  da palme nascatoarei in public ii mai pasa cuiva de aceste circumstante? Atunci da,
  sunt de acord, folosirea termenului tigan are o conotatie nu numai peiorativa ci si pe
  deplin meritata”.

  Intr-adevar,excluderea sociala a tiganilor romani din tarile romanesti care a durat
  durat jumatate de mileniu (1385-1859) ,a creat un handicap etniei care nu poate fi
  reparat in cei 23 de ani de cand o ducem si noi mai binisor,d-le Savin! Chiar daca
  aceasta excludere sociala care a durat mai bine de jumatate de mileniu,a creat un
  handicap,tot nu justifica comportamenul antisocial al UNOR tigani! Cat despre
  palme in public,noi nu am luat doar in public palme de la romani,ci am luat palme
  si ciomege pe tarlaua romanilor boieri timp de jumatate de mileniu. Daca o ”doamna conlocuitoare” iesea in strada si zbiera si isi dadea palmei nascatoare in public,sa stiti
  ca ”domnii verzi care citea din carticica sefului de cuib – inainte sa fi citit…mein kampf”,
  ieseau in strada si zbierea in public ” tiganii si jidanii – Kaput’. Nu sunt coplexat de
  acest lucru,dar vad ca nu’ va mai denumiti dupa apucaturile unora,ci va denumiti tot
  RomaniI! Nu trebuia sa va denumiti romani ,ci trebuia sa va denumiti apucaturile
  unora (genocidari,rasisti,lasi,tradatori,hoti,alcoolci,hoti,s.m.d.a /…denumire pe
  deplin meritata 100%!)

  Ce credeti,d-le Savin,merita romanii pe deplin denumirea de lasi,tradatori sau
  genocidari? Desigur,nu! Nu sunteti toti romanii lasi,tradatori,genocidari sau hoti,
  cum nici tiganii nu sunt hoti sau cersetori. Este rasist sa asociem sau sa denumim
  un popor dupa apucaturile unora,d-le Savin! Aveati 100% dreptate doar daca tiganii
  aveau aceste noncalitati,punct.

  ”Sigur, fiecare natie are valorile ei, mediocritatile ei si uscaturile ei. Procentele fiecarei
  categorii difera mult in defavoarea natiei tiganesti”. Eu,unul ,nu va contrazic,dar daca
  tot afimati ca etnia tiganeasca detine monopolul infractiunilor,v-as ruga sa-mi prezentati
  un document in care sa ateste,statistic,ca noi tiganii detinem monopolul infractionalitatii. Bineinteles,daca nu cumva o sa invocati ca pretext ca scuza ”experientele negative pe
  care le-ati avut cu etnicii tigani”! Acelasi pretext il pot invoca si eu : majoritatea romanilor
  sunt rai,rasisti,xenofobi,criminali,hoti,murdari,etc/dar nu cunosc tot poporul roman in
  absolut ca sa fac asemenea afirmatii,ci relatez doar din experientele negative pe care
  le-am avut PERSONAL cu majoritarii romani! In fine,daca dvs detineti un document care
  sa ateste ca tiganii detin monopolul infractionalitatii,eu imi cer iertare pentru faptele
  coetnicilor mei si pentru tot ceea ce am afirmat pe acest site. Insa, daca dvs nu detineti documentul,astept scuzele dvs,d-le Savin. Si…scuzele ar trebui sa va cereti,pentru ca in Romania nu se fac statistici pe criterii ,ci se fac doar statistici generale.

  In nici o tara din lumea asta nu veti gasi o tara in care sa spuna oficial intr-un
  DEX sau document ;” etnia conlocuitoare este infractoare”. Daca ,da, inseamna
  ca acel Stat admite ca are cetateni de rangul I si cetateni de rangul II.
  Romania este singura tara din lume care defineste in Dictionarul Ex al limbii
  Romane ca o etnie conlocuitoare este infractoare.

  ”P.S. Sunt destule cazuri cand si termenul “moldovean” are un inteles peiorativ,
  ba chiar si “turc”. Nu am auzit pe nimeni plangandu-se de asta”.

  Cati moldoveni sau tigani citesc DEX-ul? Eu,unul,nu pot spune unui interlocutor
  ” moldovean” pentru ca este ca si cum i-as spune ”taran”. Sa-i spun unui
  intelocutor ” taran”,este ca si cum am spune ,prost. In anumite conjucturi
  folosesc termeni regionali (cand ma refer la zone geografice din Romania).
  Eu folosesc termenul de taran in anumite conjucturi : atunci cand sunt intrebat
  ”de unde ati cumparat rosiile sau castravetii” ( mai in gluma mai in serios ma
  intreaba: de unde ati furat rosiile si catsravetii),sau atunci ca cand un nemernic
  este nesimit. Daca un nemrnic este nesimit,atunci folosesc expresia:” nu fi taran!”
  Acum nu se mai foloseste aceasta expresie ,ci se foloseste expesia ” nu fi tigan!”
  Acesta expresie exchivaleaza ca si cum am spune: nu fi prost,nu fi magar,nu fi
  nesimit,etc.

  Va repet: pe mine,unul,nu ma deranjeaza daca d-ta sau stimabilul ”de-a dura lex”
  foloseste termenul de ”tigan”,ci eu (evidentiez) ca atunci cand ”ixulescu ” spune ca,
  ”lui vrea sa i se spuna ”rrom”, nu tigan,pai asa sa i sa spuna : ”rrom”,nu tigan!
  Asta ca sa dovediti ca ne respectati pe noi,si ca va respectati si pe voi.

  O zi buna !

  • savin512 permalink

   Da, stimate domn.
   Imi cer scuze pentru faptul ca dupa sute de ani de robie, dupa atata amar de vreme in care au fost marginalizati, tiganii au rasarit in ultima perioada ca ciupercile dupa ploaie sfidandu-ne cu apucaturile lor. Imi dau seama ce prigoana salbatica au suferit mai ales atunci cand vad salbele lor castigate, fireste prin munca cinstita in timpul sclaviei.

   Imi cer scuze ca termenul tiganie se refera nu numai la o comunitate de tigani ci si la un lucru facut de mantuiala, in batjocura. De ce oare nu s-o numi frantuzie, nemtie, ungurie sau altcumva si tocmai tiganie? Romani rasisit, fireste! Atunci cand nu se pot ridica la nivelul unei societati civilizate si o improasca prin comportament, o anumita categorie se va cnsidera persecutat rasial.
   Daca intr-o comunitate de 100 de frangolezi 80 fura si restul sunt corecti, impresia generala este ca frangolezii sunt hoti. Este adevarat ca cei 20 de corecti vor purta pe nedrept acest stigmat. Iar daca veti inlocui termenul fictiv de frangolez cu cel de tigan va veti apropia de realitate.
   Nu cautand sa gasiti scuze pentru faptele conationalilor dvs. veti reusi sa-i aduceti pe calea cea dreapta. Nu apucaturile rasiste ne fac sa nu-i iubim pe tigani asa cum au pretentia ci faptele unora dintre ei si mizeria in care traiesc. Salbele de aur de la gat nu tin loc de sapun si pasta de dinti. Vreti sa fiti respectati? Respectati-va si respectati-ne.
   Si in ultimul rand imi cer scuze dar eu tot tigani o sa va numesc. Numiti-ma si dvs. cum veti considera de cuviinta.
   O zi si mai buna!

 11. Constantin permalink

  Nu trebuie sa va cereti dvs scuze pentru faptele inaintasilor vostri,ci ar trebui sa invatam din lectiile trecutului. Nu doar noi am fost persecutati si sclavagiti,ci si voi ati fost persecutati si sclavagiti de autenticilor romani latini: ati platit tribut turcilor,austro-ungarilor,ati fost vasali, etc. Ceea ce nu inteleg unii ,este ca majoritatea ploblemei tiganesti este una Sociala. Asta se datoreaza din cauza expluderii sociale timp de jumatate de mileniu(1385-1859).Insusi sociatatea valaha a facut tin etnia tiganeasca un Paria! Asta din cauza marginalizarii. Identitatea actuala a tiganilor s-a structurat pe baza unei istorii de de exludere sociala si de rasism institutionalizat,bazate pe o gandire plina de stereotipuri negative. Stiti,noi nu suntem perceputi asa cum suntem,ci suntem perceputi asa cum ar trebui : needucati,nespalati,parazitari,lenesi,cersetori, rai,etc,etc. Noi suntem tiganii aia rai din clasica ementintare :” daca nu esti cuminte ,te dau la tigani!” Ca tot vorbim de educatie si comportament…

  Scuze…dar nu pot sa folosesc termenul de roman ,pentru ca romanii autentici sunt cei care i-au cucerit pe daci in anul 106.

  Cat despre salbele de aur si mizerie,Intr-adevar,majoritatea tiganilor au aur de pe timpul sclaviei. Asta pentru ca oricare sclav care se ocupa cu extragerea aurului, primeau un anumit procentaj din aurul extras. Ceea ce ar trebui stiut este ca tiganii aveau ceva aur pana sa fie atestati in Tarile Romanesti,asta pentru ca in traditia tiganilor ,aurul, este lasat ca zestre. Dar zestrea ne-a fost furata de catre nemernicii romani fascisti,de catre nazisti si comunisti. Stiti de ce este Cioaba Autoproclamat rege? Cioaba este proclamat rege pentru ca el a fost cel care a recuperat aurul tiganilor. Aur care era lasat mostenit si lasat ca zestre. De aceea poarta tiganii aur la gat,pentru ca acel aur este mandria lor. Pentru acel aur au muncit cu botnita la gura pe tarlaua boierilor romani timp de jumatate de mileniu. Tot ce au tiganii de la voi l-au obtinut prin sudoare . Sudoare care deranjeaza,domnilor. Deranjeaza mirosul sudorii,nu? Ciudat,pentru ca mirosul sudorii nu v-a mai deranjat pana in anul 1857!

  Pare greu de crezut,dar sa stiti tiganii au legi dure in privinta igienii. Ma refer la tiganii traditionali,nu la cei sedentari. Asa credeam si eu ca acele tiganci traditionale sunt murdare. Insa,m-am inselat.
  Am lucrat in Calarasi la o piscicola. In timp ce patrulam in zona,am dat peste niste tigani traditionali.
  Treptat,in timp,m-am atasat de ei. Intr-adevar,aveam ceva retineri la inceput,pentru ca acei tigani traditionali pareau fiorosi,dezorganizati,pareau murdari,etc,etc. Domnilor,daca pe afara aratau murdari,cocioabele lor erau foarte curate. Parul slinos al tigancilor traditionale arata slinos din cauza ca ele folosesc o chestie ciudata pentru intretinerea parului. Majoritatea tiganilor traditionali folosesc pentru spalarea parului : gaz,usturoi, s tot felul de chestii. Pasta de dinti nu o folosesc pentru spalatul dintilor,ci copii mici o savureaza pe post de mentol. In cele mai multe cazuri,ei folosesc pasta de dinti pentru curatarea aurului sau fac din el o bautura spirtoasa. Majoritatatea tiganilor traditionali au un miros specific,pentru ca ei stau la foc,gatesc pe pilostrii la foc,s.m.d.a.
  Logic :daca stai langa un foc ca mirosi a fum,nu? Pare greu de crezut,dar sa stiti ca aparentele inseala. Eu nu incerc sa-i disculp pentru mirosul lor,ci spun unul din multele motive de ce au un moros specific. In fond,se spune ca oamenii nu isi simt propriul miros. Conform unor dermatologi,indiferent cat ne-am spala ,tot mirosim. Romanii rasisti put de la o posta. Sunt rasisti pana in maduva oaselor. Bag mana in foc sa sunt niste tipi mult mai putini igienici decat se cred.
  Chiar daca au chiloti albi…

  Cat despre frangolezi,un frangolez majoritar fura odata cand nu poate fura intreaga etnie frangoleza in 5 ani. Intr-adevar,in etnia frangolezilor sunt mai multi mare fura,dar un frangolez majoritar da cu pixul pe hartie delapidant statul Frangolez de sute de milioane de euro. Frangolezii etnici nu sunt atat de destepti incat sa fure cu batul pe hartie,aia sunt prosti: fura cu sacul,cu caruta,cu carca,mai un smen,mai un portmoneu,mai isi trimit puradelul la cersit,mai baga o piranda la produs .m.d.a./dar nu sunt ei atat de destepti precum frngolezii majoritari sa delapideze statul Roman cu sutele de milioane de euro. Vorba lui Madalin: tiganu fura de foame o lada de rosii/iar valahul fura un judet intreg pentru a se imbogatii. Hai sa fim seriosi!

  Sa vorbiti de respect atunci cand veti invata sa respectati! Ca sa fi respectat,trebui sa respecti.
  Este reciproc.

 12. Legat de folosirea peiorativa a cuvintelor si de unele comentarii de mai sus, am cateva constatari personale venite din faptul ca am crescut intr-un sat de romani care erau in mod deschis rasisti fata de comunitatea numeroasa de romi care traia in satul vecin. Vecinii nostri nu erau niciodata vazuti bine si orice se intampla rau era pus pe seama lor, cu sau fara dovezi. Ani de zile drumurile noastre s-au intersectat, asa ca am avut ocazia sa observ unele lucruri. Cand romii isi zic unul altuia “tigane” o fac la modul peiorativ, adica fie ca insulta la adresa celuilalt (foarte rar insa), fie “la misto” adica in modul in care spun rapperii americani “niggro”, o rostire care desi pare o asumare este de fapt un repros la adresa celui care discrimineaza. Insa ei folosesc si o alta adresare, respectiv cea de “roman”, pronuntat mai mult ca “ruman”. Sensul acestei adresari imi este mai putin evident: uneori face trimitere la o persoana care de etnie este roman, dar de multe ori imi pare ca este tot “la misto”, adica o insulta mascata adresata unui rom, care suporta de data asta discriminarea inversa fiind etichetat drept “roman”. Si mai sunt si acei romi, mai putin numerosi, care spun despre ei ca sunt tigani, intr-o incercare partial reusita de asumare a unei identitati definite cumva din exterior. Sau cel putin asa am perceput eu atitudinea celor pe care i-am cunoscut si care declarau asa ceva.

 13. Constantin permalink

  Pentru domnul ad:
  UNII folosesc termenul de ”tigan” cu sensul de a peiora,iar altii il folosesc pentru a identifica membrii etniei. Problema este ca, nu poti stii daca utilizeaza termenul de tigan pentru a
  peiora sau identifica membrii etniei. Nu sunt atat de paranoic sa cred ca toti majoritarii utilizeaza termenul de tigan pentru a peiora,d-le ad. ”Tigan,este un termen corect din punct de vedere istoric. Atat! Cei care isi asuma aceasta identitate de rromi,sunt cei fara complexe,sau cei care
  nu cunosc etimologia termenului de ”tigan”. Cat despre cei care isi zic intre ei ”tigane”,logic si moral,nu se poate considera peiorativ ,pentru ca fac amandoi parte din aceeasi etnie. Acelasi
  lucru este valabil si in cazul afro-americanilor care se abordeaza intre ei cu clasicul ”whatsapp nigger”. Cat despre apelativul ”ruman”,cei care nu cunosc etimologia cuvantului ,acest apelativ este peiorativ. Din punct de vedere istoric, apelativul ”ruman” era un termen asociat cu o forma de sclavie usoara : ”rumanie”,”serbie” sau ”iobagie”.Tocmai din aceasta cauza corifeii de la scoala ardeleana a petrecut o litera intr-alta (”u” in ”o”),pentru a disocia conotatia termenul de ”ruman” care echivala cu un sclav. Cat despre cei neiformati care afirma ca,”este o incercare partial reusita de asumare a unei identitati impuse din exerior,este falsa. De ce? Pentru ca termenul de ” Rom” este un cuvant vechi al limbii rromani folosit dintotdeuna de rromi pentru desemnarea apartenentei etnice. Stramosii mei se identifica cu acest etnonim de secole ” Ame sam e rromane dzene”. Fara a fi ironic,pe atunci,grecii le spuneau locuitorilor de pe aceste meleaguri ”Geti”,iar autenticii romani (latinii) le spuneau ”Daci”. Problema este in felul urmator: rromii,neavand un teritoriu sau o elita,n-au putut sa-si conserve istoria. Accesul la informatie a fost posibil dupa perioasa Ceasista.
  In scoli nu s-a predat istorie adevarata,ci doar franturi. Neiformatii acuza ca termenul de ”rromi” este o facatura. Facatura nu este,pentru ca termenul de ”Rom” este atestat in anul 1857 in
  cartea lui Jean Valliant ” Les Romes”. Aici aveti dovada:
  http://books.google.ro/books/about/Les_R%C3%B4mes.html?hl=ro&id=rjgUAAAAQAAJ

  Pe atunci,in anul 1857,locuitorii acestor meleaguri se denumeau oficial ” valahi”,nu romani!
  Termenul de ”roman” este oficializat in anul 1861.

  Sa va spun un mic secret: in alfabetul limbi rromani se scrie cu doi de ,,r”:,,rrom”. In alfabetul european se scrie cu un singur ,,r”:,,rom”. Acestea sunt litere alfabetului limbii rromani-chib :
  a ä b c ć ćh d e f g h x I ï j k kh l m n o p ph r rr s ś t th u v z ź ʒ
  Neiformatii, credeau ca limba rromani este doar o bolboroseala. Limba rromanii este o limba indo-europeana ca si limba romana. Va asigur ca limba rromani-chib este printre primele limbi indo-europene scrise. Limba rromani este este ca o limba sanscrita neslefuita. Logica ca romanii autenticii (cei care citesc din carticica sefului de cuib ),nu pot admite ca limba sanscrita este mama tuturor limbilor indo-europene (asa cum n-au putut admite ca Anton Pann a fost compozitor al
  muzicii Imnului National al Romaniei).
  O zi buna si va salut cu respect!

 14. seth permalink

  am cunoscut zeci de tigani,am dormit in paturile lor,am mancat la masa cu ei,am mers la curve,la inmormantari si revelioane. am plans si am ras impreuna. inca nu am auzit sa isi spuna romi. i-am auzit insa spunand despre noi ca suntem “romani” si da,era o insulta.

 15. seth permalink

  multumesc pentru explicatie. nu m-as fi gandit niciodata la ea.

 16. Alexandru permalink

  Seth,ai dormit in paturile lor,ai mancat la masa cu ei,ai mers la curve cu ei,la inmormantari si revelioane . Degeaba,pentru ca fiecate individ este un caz particular. Eu,Constantin,sunt un
  caz particular. Sunt cetatean roman de etnie rroma! Indicativ ar fii sa conformam si sa ne respectam reciproc. Asta,ca sa evitam divergentele. Nu doresc sa agresez tastatura doar de
  dragul contrazicerii,pentru ca un om educat si civilizat ar intelege ca fiecare om are dreptul la autodefinire. Asa cum neamtul isi spune ”deutsch”,asa imi spun si eu: ”rrom”. Asa cum ungurul
  isi spune ” maghiar”,asa imi spun si eu: ”rrom”. Asa cum japonezul isi spun ”nippon”,asa imi
  spun si eu : ”rrom”. Asa cum valahul s-a autointitulat ”roman”,asa m-am autointitulat si eu:”-
  rrom”. Aici nu este vb de argumente istorice sau academice,ci este vorba doar de bunul-simt.
  Atat! Nu pot impune sau obliga pe cineva sa utilizeze un enonim sau un exonim. Insa,daca el
  nu se v-a conforma sa-mi respecte dorinta mea :” de utiliza termenu rrom”,ma incapatinez si
  eu si n-am sa utilizez termenul de ”român”,ci fac si eu putin pe sovinul,pretextand ca termenul ”gadje” exista un graiul limbii mele – rromani-chib). Am mai multe optiuni: ori ii spun gadje,ori ii
  spun valah. Daca-i asa,atunci la ce naiba se mai numeste tara asta Romania?!

  Sa stiti ca si eu am dormit in paturile majoritarilor,am mancat impreuna din aceeasi farfurie ,am mers impreuna la femei,am petrecut impreuna,etc/dar niciunul nu stiau ca s-au numit valahi timp de jumatate de mileniu (1330-1857). Chiar au ramas uimiti cand le-am dat o lectie de istorie,pentru ca este atipic pentru un etnic de etnie rroma sa fie unul educat si civilizat. Noi trebuie sa corespundem conform arizonturilor lor de asteptare. Adica,sa fim murdari,needucati,cersetori,
  hoti,mahalagii,lenesi,parazitari,inculti,analfabeti (ca si in cazul meu),s.m.d.a. Acei rromi care sunt educati,sunt considerati exceptii. Vorba celui mai bun prieten al meu care se masturbeaza cu Mein Kampfu’ in mana :” tiganii buni si cinstiti ii poti numara pe degete”. Probabil ca prietenul meu a uitat ca are doar 10 degete la cele doua maini :5 degete la mana stanga si 5 degete la mana.

  Cat despe prietenii dvs care v-au spus ca sunteti român,a spus-o in graiul limbii românesti,nu a spus-o in graiul limbii rromani-chib. In graiul limbii noastre se spune ”gadje”,nu român!Nu exista cuvantul roman in graiul limbii noastre,seth. Iar gadje nu inseamna roman,ci inseamna individ care care nu face parte din etnia Roma – ”Strain”). Va rog frumos sa le transmiteti acelor indivizi: sa nu mai utilizeze ca forma de autoidentificare clasica expresie din limba rromani ” me sem rrom!”,ci sa utilizeze ca forma de autoidentificare expresia din limba romaneasca ”sunt tigan!” Eu sunt un rrom care-si conserva graiul,traditia si cultura. Nu doresc ca niste indivizi neinformati sa deformeze graiul limbii rromanii – chib! Vor sa-si spuna tigani? Foare bine! Dar sa nu spuna ca acest termen este unul cu radacini in graiul limbii rromani,pentru ca el este un exonim (denumire data de altii,din exterior). Asa cum majoritarii români percep ca exonimul ”gadje” ar insemna român,asa percep si
  etnicii rromi termenul de ”tigan” ca pe un nume dat etniei. Insa,doar cei neinformati cred acest
  lucru,d-le seth.

  :”me sem rrom” (eu sunt rrom),nu tigan! ”Mirri chib,i rromani” (limba mea,limba rromani).

 17. Reblogged this on and commented:

  Text reluat in Kamikaze de saptamana asta. Completare :
  — in greacă, “vlahos” (un vlah, un aromân) este o insulta echivalentă cu “țăran” in română: un idiot fara maniere, rău strujit, acru odorant, agresiv si bun de jumulit, dar si pus pe hoție.
  — in georgiană, “kurdi” e un hoț. Si, desigur, pentru kurd, care chiar asa iși spune pe limba lui, va fi o mare insulta sa i se spună “kurdi” in georgiana…
  — lista poate continua la nesfarsit…

 18. Tocmai… nu multa lume cunoate contatia sau etimologia termenelor ” valahi” sau ” cutovlahi”. Cutovlah nu inseamna decat roman schip. Insa,termenul de valah nu era dat cu sensul de roman,ci era dat cu sensul de romanizat:adica,asimilat,care a adoptat limba,obiceiurile,caracterele,
  s.m.d.a. Grecii va spuneau ”cutovlahi”. Bulgarii va spuneau ” vlasi / serbi”. Stiti destul de bine conotatia cuvantului serb :sclav,rob,servitor. Ceea ce incerc eu sa le explic compatriotilor mei,este ca termenul de tigan nu este etnomimul nostru la propriu,ci este o denumire data in prima faza cu sens religios ” athinganoi’ ,iar in tarile romanesti desemna o stare sociala,aceea de rob,nicidecum etnia. Ca argument le-am aminiti ca in primele hrisoave manastiresti am fost atestati cu denumirea
  ”atigani”. Iar ”atigani” deriva din grecescul ”athinganoi”. Dupa 100 de ani (1485) nu mai eram atestati cu denumirea de ”atigani” (care desemna numele unei secte pagane),ci era atestati cu denumirea de ”tigani” (care denomina o stare sociala,aceea de rob). Stiti cum s-a ajuns dintr-o denumire care desemna o secta de rit pagan intr-o denumire care desemneaza astazi intreaga etnie tiganeasca? Desigur,nu! Pentru ca alte natii au preferat sa ramana la varianta de origine slava,data de sarbi,si anume ” cingarije”. A se nota ca aici litera ” c” in sarba se pronunta ”t” (tz). De aici vine si denumirea noastra in italiana ” zingarii”,in maghiara ” tiganiuk” si in romaneste ” tigan” – toate pronuntanduse cu ”tz”. Stiti dece ni se spune in engleza ”gipsy”,in spaniola ”gitano”….? Pentru ca in greaca se pronunta ” agiptianos,denumirea s-a raspandit ca atare luand forma de ” gipsy” in engleza,in spaniola ”gitanos”,etc,etc. Iar cuvantul ”tigan” nu este un cuvant din bagajul lingvistic romanesc,ci este unul care deriva din grecescul ”athinganoi”. …Dar in tarile romanesti cuvantul a intrat pe filiera slavona. Voilla. D-le Dan Alexa,sunt de acord cu afirmatia dvs,dar nicaieri in lume nu am vazut ca intr-un DEX sa fie etnie conlocuitore definita infractoare –
  exceptia o face doar statul Roman. In particular poti sa ne intitulezi dupa inima si bunul tau plac.
  problema nu este ca ixulescu imi spune tigan borat sau cioara (precum le place unora sa ne alinte in particular sau pe site-uri) ,ci problema sunt cei care vor sa interzica etnonimul ”rrom”,pentru ca termenul ”rrom” este un cuvant vechi al limbii rromani pentru desemnarea apartentei etnice. Problema este ca acadmia romana a asociaza termenul de tigan cu infractionalitatea . Ba mai mult,asociaza termenul de tigan cu un comportament antisocial : nu fi tigan… nu te mai tiganii… nu te certa ca la usa cortului… tigan e tigan si in ziua de paste…ce tigan! Tiganos,adj. (cu aspect de tigan: jegos). Tigan,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,urate. Este cat se poate de clar ca termenul de tigan este unul peiorativ si rasist 100%! Vina le apartine celor de la academia romana,nu rromilor. Indiferent de noncalitatile pe care le-ar avea un grup,este neacademic sa asociezi un grup cu infractionalitatea sau cu un comportament antisocial. Academic – este rasist si discriminatoriu. Iar acest blogger care detine acest site,ar trebui sa stie ca este indicativ sa utilizam termenii nepeiorativi. IaR termenii ” jidan”,”tigan” are conotatii peiorative si rasiste.
  Bineinteles,intr-un limbaj colocvial uitam ca estea erau utilizate la modul ( popular /familiar) – precum zicala din folclorul romanesc : ”A avea cap de jidan” (A umbla cu inselaciuni). ”Cand voi iesi jidanii la secera ,NICIODATA . Reamintesc: nu termenii sunt rasisti si peiorativi,ci asocierea,fondul.

 19. Tracomanul permalink

  Sa va iau polemica pe cosor ! Nu stiu daca stra , stra , stra , strabunicii mei erau daci , ori latini , ori pecenegi , ori cumani , ori tatari ori patagonezi , ori martieni ! Ceea ce stiu , este ca astazi la ora la care scriu pe site-ul asta , eu sunt definit ca cetatean ROMAN de etnie ROMANA , din parinti ROMANI ! Tot asa ma si simt ! Gandesc si simt ROMANESTE ! Habar nu am cum simtea si cum gandea strabunicul meu pe vremea lui BUREBISTA ! Despicati firul in patru ca tigan sau jidan este peiorativ ! Cineva scria mai sus ca nu este vina lor si ca au fost tinuti in ignoranta ! Cine i-a tinut ? Dracu ? Parintii mei nu erau instariti ! Cu toate aste m-am zbatut , am facut o scoala , mi-am cladit o cultura generala , mi-am facut o cariera , o familie … Cunosc tigani in aceeasi situatie ca mine ! Unul dintre ei este mandru ca este tigan ! Are si un mod de a o spune …”mai , nu te tigani cu mine , ca eu sunt mai tigan ca tine ” ! Ce este peiorativ ? El striga la mine , mai ROMANE ! De cate ori ii spun ca este Rom , el imi spune …” oi fi eu rom , da-mi place …vodka ” ! Tiganii intre ei despre o terta persoana spun …”este tigan de-al nostru” ! Ce este asa de peiorativ ? Cine ii impiedica pe tigani sa mearga la scoli , stiut fiind ca pe vremea “odiosului ” , militia lua puradeii tigani si ii ducea cu forta la scoala , de unde bineinteles , fugeau iar si iar ? Este vina mea ca tiganii sunt inculti ? Dar copiii mei ce vina au sa fie numiti tigani , fara alta vina decat aceea ca gandesc ROMANESTE si se simt ROMANI ? Rusii striga dupa noi Romanii ca suntem tigani , Italienii la fel , bozgorii la fel , jidanii si ei la fel ! Tracii si mai apoi valahii erau renumiti crescator de oi ! In renumita bucatarie Romaneasca intalnim renumita mamaliga ! Bozgorii ne numesc ciobani ori mamaligari ! Dupa cel de-al 2 lea razboi mondial , cati Romani mai au oi ? Mamaliga singura nu are nici o valoare daca nu este insotita de bucate pe masura …branza , carne …ma rog v-ati prins voi , pomana porcului …Dupa agitatia de la 1989 , cati Romani mai taie porci , ca sa manance cu branza , mamaliga …etc …? Cu toate astea , eu ori copiii mei suntem neam de “mamaligari ” ! Suntem neam de “ciobani” ! Eu trebuie sa fiu grijuliu cu ceea ce spun , nu cumva fereasca DUMNEZEU sa jignesc vreun migrator conlocuitor ! Asta nu ii impiedica pe ei sa-mi spuna in fel si chip ! Pe vremea cand tiganilor inca nu li se spunea “romi” , italienii ne spuneau noua , “rumeni” , pentru a ne diferentia de “romani=locuiori ai Romei ” ! Au venit tiganii si filotiganii cu sitagma , “rom , romanes , romani” , iar italienii nu mai stiu pur si simplu cum sa ne mai spuna ! Italienii si nu numai ei , ne jignesc uneori involuntar datorita confuziilor ! Am rude in italia , o nepoata avocata chiar imi spunea ca de multe ori cand are un proces in care sunt implicati Romani ori tigani , datorita faptului ca este Romanca , judecatorul o intreaba care este etnonimul corect , pentru a se evita confuziile ! Cu jidanii este alta poveste ! Evreii din biblie , nu au nimic de-a face cu jidanii ! Jidanii isi au originea in imperiul khazar din Nord Estul Europei , la Nord de Marea Neagra , vecin cu regatul Polon si popoarele slave ! Acest imperiu khazar era un neam turco-mongol care a trecut la iudaism si a avut apogeul in secolele 7-11 ! Din imperiul khazar provin si actualii evrei , si tiganii si ungurii …Papa Leon 1 succesorul imperiului Roman (latin) de apus si a omologilor sai rasariteni , chiar i-a rugat sa colonizeze Panonia pentru a-i linisti pe Daci intre secolele 4-7 ! Deseori , de-a lungul istoriei , imparatii Romei si ai bizantului au facut aliante cu popoarele din nordul Marii Negre , pentru a-si atinge scopurile ! Aducerea colonistilor Bulgari si Huni , servea unui scop comun , acela de a distruge neamul Tracic ! Tracii prin incapatanarea lor de a se supune fara cracnire , de a fi liberi , au fost ca un ghimpe in coastele imparatilor fie ca erau latini de la Roma fie ca erau Greci de la Constantinopol ! Ura lor a mers pana acolo incat un patriarh grec , de baietei iubitoriu , a afirmat ca dumnezeu vorbeste vlaheste numai cu satana ! Ura lor nestinsa dureaza de 2000 de ani !
  Colonizarea tiganilor in secolele 14-16 a servit aceluiasi scop si daca va uitati pe harti , au fost amplasati strategic numai pe teritorii locuite in vechime de catre Traci …
  http://www.miscarea.net/libertatea-lumea-iudaica2.htm

  http://www.originea.org/2010/11/khazarii-pe-teritoriul-de-azi-al.html
  http://www.ziare.com/international/israel/originea-evreilor-din-europa-stabilita-cu-ajutorul-geneticii-1213131
  http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fdeveghepatriei.wordpress.com%2F2014%2F03%2F13%2Ftribul-khazar-din-israel-cei-care-le-au-furat-identitatea-evreilor-bombardeaza-fasia-gaza%2F&ei=iPkjU5iFA8WY1AWqjoCwDA&usg=AFQjCNF4aaHgrB_IT2MKgksiuwc6gaAJVw&sig2=ce6GLXwsgiWtui3L6TPm1Q
  https://deveghepatriei.wordpress.com/2014/03/13/stapanii-planetei-mafia-bancherilor-khazari-de-pe-wall-street/
  http://mucenicul.wordpress.com/2010/01/30/planul-evreilor-khazari-o-scrisoare-uimitoare-din-1928/
  http://www.radioislam.org/protocols/roman/cuprins.htm
  http://deveghepatriei.wordpress.com/2014/03/13/tribul-khazar-din-israel-cei-care-le-au-furat-identitatea-evreilor-bombardeaza-fasia-gaza/


  Intamplarea a facut sa cunosc comunitati de tigani , si va pot spune ca desi ei nu sunt stiutori de carte , traditia lor , transmisa din tata in fiu , pe cale orala , respecta intocmai talmudul ori protocoalele inteleptilor sionului !
  http://www.apologeticum.ro/2009/12/talmudul-evreiesc-demascat-o-carte-ce-prolifereaza-crima-rasismul-si-pedofilia/
  Este un pacat de moarte , daca un tigan fura de la alt tigan si va fi judecat aspru de catre comunitate …In schimb daca fura de la un …ne-tigan , va fi laudat cinstit si respectat …
  Un tigan in timp ce facea un chilipir cu un tatar , se lamenta …”haide bre nene , mai lasa si mata la pret , ca eu sunt tigan , NU ROMAN ! Inseala si mata pe un ROMAN ce dracu ‘ ! Cand au sesizat ca inteleg ce vorbesc , au comutat pe limba turca !
  Astia sunt tiganii pe care ii promovati ! Exact la fel ca in protocoalele sionului si in talmud , tiganii nu au conceptul de respect pentru proprietatea ne-tiganului ! Ei considera ca ce este al tau li se cuvine lor , indiferent ca este gaina , masina ori nevasta si nu va precupeti absolut nici un moment pentru a te deposeda ! Restul , trageti voi concluzii dupa ce analizati link-urile !

 20. Tracomanul permalink

  Asa cum ne spune biblia , Noe a avut trei fii , Sem , Ham si Iafet ! Iafet si fii lui au primit Europa ! Sem orientul mijlociu iar Ham , nordul Africii ! Cand spui semit ori antisemit , este un termen nedefinit fiindca a fi antievreu , nu inseamna a fi antiarab …Avram a avut doi fii , Ismael , Tatal natiunilor arabe , si Isaac , parintele evreilor ! Din amestecul repetat al semitilor si hamitilor au rezultat mai multe popoare , printre care si cannanitii ! Canaaniti erau cosiderati un popor inferior , atat de evrei cat si de celelalte popoare ! Nimrod , fiul lui Cus fiul lui Ham (fiul blestemat al lui Noe ) , a infiintat Babilonul ! Cand babilonienii i-au luat pe israeliti in robie , i-au luat si pe canaaniti , descendenti din Ham ! Datorita dispretului pentru munca si caracterului lor vadit antisocial , babilonienii i-au stramutat in partea de sud-est a mesopotamiei , adica in nord-vestul Indiei , mai exact regiunea Punjabi ! India la momentul acela avea deja organizare statala , avea o cultura si o istorie ! Cum lesne va imaginati , acei cannaniti pe care chiar evreii ii considerau inferiori iar babilonienii s-au dispensat de ei datorita caracterului general al acestui popor , nu s-au adaptat devenind rapid casta cea mai jos !
  http://adevarul.ro/international/europa/au-fost-descoperite-adevaratele-origini-tiganilor-1_50be10667c42d5a663d2686f/index.html
  Unele documente hinduse ii mentioneaza drept “casta celor fara de casta” …Se stie ca erau oportunisti , iar in perioada apogeului imperiului khazar , acestia au fost colonizati acolo unde interesele politicii de atunci o cerea ! Oare ce interese aveau acesti imparati , in afara de aceea de a stavili desele si interminabilele rascoale ale dacilor vlahi ? Deseori , imparatii khazari , trimiteau astfel de colonisti imparatilor Bizantini , a se citi greci , ca urmare a numeroaselor tratate ! Ca imparatii Bizantini nu aveau ce face cu ei , asta este alta poveste ! Cea mai intensa colonizare a tiganilor in Europa , a fost resimtita in secolele 9-13 , ca urmare a intelegerilor dintre khazari si bizantini cat si a expansiunii imperiului khazar spre vest pana in Panonia …
  http://www.rbnpress.info/wp/legatura-dintre-triburile-de-khazari-si-maghiari/
  Faptul ca acesti khazari sunt de origine mongola , turcica , ne-o dovedeste existenta tatarilor , urmasi ai mongolilor si inruditi in mod direct cu ungurii , din nordul Marii Negre ! De fapt , un ungur si un tatar , se saluta ca doi vechi amici , desi nu se cunosc si este prima intalnire !

  Redau in continuare cateva extrase din talmudul ebraic si vom incerca sa facem impreuna cateva ajustari sa vedem din experienta voastra daca va aminteste de ceva …
  Nu multi dintre voi se pot lauda cum ca ar cunoaste vreu evreu , insa sunt convins ca stiti cu totii ce este un tigan si cum se comporta el ! Ia sa vedem …
  -Aboda Sarah 37a: „O fata non-evreica care are doar 3 ani poate fi violata”.
  -Tracomanul bla bla : O fata non-tiganca de orice varsta , poate fi violata de orice tigan ?
  -Abhodah Zarah 2a T: „Fa bisnita in continuare cu non-evreii daca au sa dea bani”.
  -Tracomanul bla bla :Fa bisnita in continuare cu non-tiganii daca au bani !
  -Abodah Zara 26b: „Chiar si cei mai buni dintre non-evrei trebuie sa fie omorati.”
  -Tracomanul bla bla:Chiar si cei mai buni dintre non-tigani trebuie sa fie omorati.
  -Abodah Zarah 36b: „Fetele non-evreice sunt in stare de „niddah” (mizerie) de la nastere.”
  -Tracomanul bla bla:Fetele non-tiganilor sunt in stare de „niddah” (mizerie) de la nastere si trebuiesc batjocorite cu orice pret !
  -Babba Bathra 54b: „Proprietatea non-evreiasca apartine evreului care a folosit-o primul.”
  -Tracomanul bla bla:Proprietatea non-tiganeasca apartine tiganului care a bunghit-o (vazut-o ) primul.
  -Baba Kamma II 3a: „Evreii pot folosi minciuni („subterfugii”) pentru a insela un non-evreu.”
  -Tracomanul bla bla:Tiganii pot folosi minciuni („subterfugii”) pentru a insela un non-tigan . Sa moara mama , sa moara copilu’ , sa moara ce am mai scump pa casa …
  -Baba Kamma 113a: „Orice evreu ii este permis sa foloseasca minciuni si marturie falsa pentru a aduce un non-evreu in ruina.”
  -Tracomanul bla bla:Oricarui tigan ii este permis sa foloseasca minciuni si marturie falsa pentru a aduce un non-tigan in ruina.
  -Baba Mezia 24a: „Evreii pot fura de la non-evrei. Daca un evreu gaseste un obiect pierdut de un non-evreu, nu trebuie sa-l inapoieze.” (De asemenea este afirmat si in Baba Kamma 113b)
  -Tracomanul bla bla:Tiganii pot fura de la non-tigani. Daca un tigan gaseste un obiect pierdut de un non-tigan, nu trebuie sa-l inapoieze.
  -Choschen Ham 183, 7: „Daca doi evrei au inselat un non-evreu, trebuie sa imparta profitul.”
  -Tracomanul bla bla:Daca doi tigani au inselat un non-tigani, trebuie sa imparta profitul .
  -Gad. Shas. 2:2: „Un evreu poate viola o fata non-evreica, dar nu se poate casatori cu ea.”
  -Tracomanul bla bla: Un tigan poate viola o fata non-tiganca, dar nu se poate casatori cu ea.
  Exemplele ar putea continua la nesfarsit , sunt convins ca se vor gasi imecili dornici de a ma contrazice , insa eu nu am postat decat concluziile la care s-a ajuns pe plan international ! Nemultumit de vesnica controversa pe marginea originii Romanilor , vesnicele dezbateri sterile pe marginea etnonimului de tigan , am cautat timp de zece ani si rezultatele sunt destul de elocvente ! Desi cu multi ani in urma eram ateu , dovezile ma duceau invariabil spre certitudinea ca exista Dumnezeu , la fel cum exista si o conspiratie globala a khazarilor , evreii , ungurii si tiganii de azi , care vor sa puna mana nu numai pe ROMANIA ci si pe intreg pamantul ! Romania este doar rampa de lansare ! Ungurii vor Ardealul , Secuii vor stat in stat , Bulgarii si Rusii vor Moldova si Dobrogea pentru a-si crea un culoar catre Bulgaria si apoi Serbia si bineinteles astfel dobandind si controlul asupra celor doua trecatori , Bosfor si Dardanele , cat si Acces la marea Adriatica , evreii ne urasc din rasputeri deoarece dupa ce au preluat controlul asupra vaticanului prin cavalerii Iezuiti , biserica Ortodoxa le sta in cale si tot asa ! Faptul ca nimeni nu misca un deget impotriva tiganilor , se datoreaza faptului ca tiganii sunt unealta lor !

 21. Tracomanul permalink

  -P’sachim, fol. 113, col. 2: „Cinci lucruri Canaan si-a invatat fii: Iubiti-va intre voi, iubiti talharia, iubiti excesul, urati-va sefii si niciodata sa nu spuneti adevarul.”
  -Tracomanul bla bla:Cinci lucruri Canaan si-a invatat fii: Iubiti-va intre voi, iubiti talharia, iubiti excesul, urati-va sefii (statul de care apartineti , vecinii ) si niciodata sa nu spuneti adevarul.


  http://unimedia.info/stiri/video-presa-romana-washingtonul-s-a-mutat-peste-prut-luxul-romilor–un-fenomen-unic-54403.html
  http://observator.tv/social/nunta-tiganeasca-de-poveste-caleasca-regala-trasa-de-cai-rochii-luxoase-si-masini-de-sute-de-mii-de-euro-21878.html
  http://video.monitorulsv.ro/play/89584D727B06439CC820
  http://www.adevarul.es/stiri/actualitate/cotetul-tabara-tigani-romani-madrid-raiul-masinilor-lux
  http://www.tion.ro/nunta-tiganeasca-cu-masini-de-lux-si-dedicatii-pentru-ministri-in-centrul-timisoarei/1152999
  http://www.antena3.ro/romania/masini-de-lux-si-kilograme-de-aur-la-o-nunta-tiganeasca-din-hunedoara-133084.html
  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Si-la-ei-tiganii-se-casatoresc-cu-tam-tam-si-podoabe-stralucitoare-Vezi-vreo-diferenta-381106.html
  http://www.agentia.org/auto/tiganii-isi-iau-masini-de-lux-pe-banii-ue-141.html
  Si toate astea se petrec in timp ce Romanii din Ungaria , Serbia , Croatia , Bulgaria , Grecia , Ucraina , Rusia sunt dezradacinati , le este interzisa limba , traditiile , scolile in limba Romana ! Nu au voie nici sa-si spuna Romani !
  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/ce-au-avut-si-ce-au-pierdut-romanii-din-ucraina-prin-suspendarea-legii-minoritatilor-327011.html

 22. Tracomanul permalink

  Eudoxiu de Hurmuzaki descopera un act din 1422, prin care regele maghiar Sigismund de Luxemburg acorda unei cete de tigani, prin voievodul ei, Ladislau, dreptul de a umbla liber prin Transilvania. Voievodul tiganilor, in ciuda titlului, avea o autoritate destul de restransa, asupra uneia sau a mai multor cete de tigani; in Moldova si tara Romaneasca sunt pomeniti “cnejii de tigani” (la 1414 si respectiv 1458) si la fel ca in cazul voievodului Ladislau aveau atributii fiscale, administrative, judiciare, iar autoritatile le respectau aceasta autonomie.

 23. Tracomanul permalink

  Pe vremurile când aromânii se luptau, în Balcani, pentru limba și identitatea lor, un preot grec, Kosmas Etolianul (1714-1779) care încerca să-i grecizeze pe aromâni, spunea acestora: „ că ei trebuie să se roage în greacă, deoarece Dumnezeu nu vorbește în aromână decât atunci când se întreține cu Diavolul.” (după Nicolas Trifon – Aromânii, pretutindeni, nicăieri)

 24. Stefan permalink

  e o mica problema in rationamentul tau: li se spune “tigani” de la Mircea cel Batran(?) incoace sau ma rog de cand avem primele referinte istorice referitoare la prezenta lor pe teritoriul nostru. Dar ai putea sa imi spui cat de vechi e termenul de “rom” ? Eu inclin sa cred ca e un termen destul de nou si ceea ce e cel mai important- e un termen artificial (ce insemna “rrom”? in afara de bautura preferata de marinari nu imi vine nimic in minte). Mai mult decat atat termenul prin asemanarea lui cu “roman” aduce prejudicii de imagine pentru ca strainii in urma minunatelor fapte facute de concetatenii nostri peste hotare nu pot face diferenta… Nu vad nici o problema in a-i numi “tigani” pentru ca din toate punctele de vedere asta e termenul care desemneaza etnia lor. A ! , nu le convine ca termenul a devenit unul peiorativ ? Pai cine e devina de acest lucru ? Nu cumva comportamentul lor din ultimele sute de ani ? Vor sa fie bine vazuti sa isi schimbe comportamentul si nu numele. NU e vorba de rasism pentru ca e o situatie diferita fata de cea standard: daca persoanele de culoare din America si-ar spune “ciori” de sute de ani atunci ar fi o jignire sa ii numesti asa ? NU cred.

 25. Bubu permalink

  Voi, romanii, va ziceti romani. Daca eu va zic valahi va suparati. Desi pentru tot restul europei asta ati fost pana acum vreo 150 de ani.

  Asa explic eu romi-tigani. De obicei nu apuc sa termin explicatia :)))

Trackbacks & Pingbacks

 1. Rom, Roma, român, românesc – citeva argumente pentru lamurirea conspirationistilor… |
 2. Unde se înșeală grav Djuvara în legătură cu romii | Cabal in Kabul
 3. Ipocrizia FB și sfârșitul democrației pe Internet | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: