Skip to content

Chiloții împotriva sărăciei…

January 16, 2013

Image

Un prieten obsedat de ecologie si care crede in incalzirea planetara asa cum altii cred in judecata de apoi mi-a adus triumfator o pagina de ziar  – rubrica „Scrisori de la cititori”- in care un cititor foarte zelos intreba ziarul daca a cumpara chiloti este un fapt ecologic.

Cind am izbucnit in ras, prietenul meu mi-a spus ca sint retrograd si mi-a explicat ca majoritatea lenjeriei e fabricata din produse sintetice extrase din petrol si ca unele, precum nylonul, atunci cand ard degajeaza in atmosfera oxid de azot, unul din cele mai poluante gaze care exista, de 300 de ori mai poluant decat bioxidul de carbon. Cine da foc la ciorapi de nylon contribuie masiv la incalzirea planetei. I-am spus ca nu cunosc multa lume care arde ciorapi si ca eu, oricum, port lenjerie din bumbac. A pufnit superior si mi-a zis: „Bumbac! Putine lucruri polueaza planeta mai mult decat bumbacul”.

Si mi-a explicat in mod pedant ca bumbacul este planta pentru care se folosesc cele mai multe insecticide si ca, desi reprezinta doar 1% din plantele cultivate pe planeta, bumbacul absoarbe un sfert din totalul insecticidelor folosite in lume. Unele din astea, cum e endosulfanul, raman in fibra de bumbac si sint periculoase pentru piele si pentru… reproducere. L-am intrebat de unde stie el toate astea, nefiind chimist, si mi-a spus ca s-a abonat la doua situri internet, pantstopoverty.com, altfel zis „chiloti impotriva saraciei-punct-com” si whomadeyourpants, in traducere „cine ti-a fabricat chilotii?”. Ecologistii aflati in spatele acestor situri nu poarta lenjerie si fac presiuni asupra firmelor de imbracaminte sa foloseasca doar tesaturi si stofe ecologice.

Initial, prietenul meu aproape ca m-a convins si eram gata sa-mi fac ordine in dulapul de haine, cand mi-a venit in minte ca daca urmam sfaturile acelor ecologisti riscam sa deformam un indicator important in economie. Intr-adevar, fostul sef vreme de doua decenii al Rezervei Federal americane, Allan Greenspan, un autentic guru al finantelor, spunea ca pentru el curba vanzarilor de lenjerie barbateasca indica directia pe care o ia economia. Or, daca ne-am lua dupa ecologisti, indicatorul ar fi ca nu vom mai iesi niciodata din criza. Decat asta, mai bine port putin bumbac cu endosulfan, dar stiu ca macar particip la redresarea economiei.

————

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: