Skip to content

Jurnal de corespondent: Ați dori să beți o cană de salivă? … Sau de sânge?…

January 16, 2013

Image

Eric Lafforgue: Maasai bând din plosca de sânge (2009)

In afara de ritualul universal – insa de multe ori sumar – al spalarii mainilor inainte de masa, ansamblul regulilor de igiena si al tabuurilor culinare difera la fel de mult de la o cultura la alta pe cat difera si scara tonala in muzica. Ce e murdar si scarbos pentru unii e delicios pentru altii, la fel cum o cacofonie pentru noi le poate suna altora armonios. Poate nu e o intamplare ca acele semitonuri din muzica negrilor americani care stau la originea blues-ului si a jazz-ului au fost numite „dirty notes”: note murdare.

Citim si auzim din ce in ce mai des ca romii, care folosesc si ei „dirty notes” in muzica, sint murdari. Uite numai cum isi sufla nasul pe strada!… Pentru ce s-au mai inventat batistele? In asta insa tiganii sint de fapt la fel de rigurosi ca toti asiaticii care nu pot privi fara oroare ciudatul obicei al occidentalilor de a-si pastra mucii si microbii in buzunar, intr-o bucata de pânza infectata. La fel, asiaticii tremura de sila cind vad ca occidentalii isi pot sufla nasul la masa in vreme ce altii mananca… bagand apoi calm somoiogul contaminat in buzunar.

Conventii culturale, desigur: romii au reguli de igiena foarte stricte, insa diferite de ale noastre. Rufele femeii nu se spala niciodata impreuna cu cele ale barbatului, de pilda. Chiar si cei care poseda masini de spalat nu amesteca rufele si fac masini in ture separate. Pina si tabuurile alimentare sint relative. Astfel, tiganii satrari nu s-ar atinge niciodata de abominabilul rozator numit iepure, pe care il consuma in schimb fara pas „gagiii” din jurul lor.

Cit de relative sint tabuurile alimentare ne-o arata dieta unora din triburile maasai din Africa, pastori de vite prin excelenta, care se hranesc in special cu singe proaspat, tras din vena vacilor vii asa cum tragem noi petrol de la pompa. De aceea, maasaii mananca extrem de rar carne: a omorî o vaca e ca si cum ai sacrifica un Mercedes. In schimb, unii din acesti pastori de vite sint extrem de dezgustati de ideea de a consuma laptele vacilor!… Explicatia lor e simpla: singele este curat, e lichidul vietii, pe cand laptele nu e decât o secretie, ca si saliva, sau transpiratia (sau altele, pe care nu le vom pomeni). Pentru unele triburi maasai, asadar, ideea ca ar bea o cana de lapte e ca si cum ar bea o cana de saliva.

Pina la urma, cei inconsecventi in simbolica tabuurilor alimentare sintem tot noi. Daca ne-am urma cartile sfinte, ar trebui sa ne delectam cu lacuste si miere salbatica, precum St. Ioan Botezatorul, si sa nu ne atingem deloc de porc, animal interzis cu strictete crestinilor in cartea de bucate a lui Moise numita Leviticul.

Despre spălatul rufelor, cf. și :

Spune-mi cum lăiești ca să-ți spun cine ești – cuplul modern și mașina de spălat…

și

Misterioasele căi ale igienei europeanului…

3 Comments
 1. Calin Valean permalink

  Interesante idei si demne de luat in seama.

  Apreciez mult rigurozitatea ta de aceea imi permit sa fac o remarca: cartea de bucate a lui Moise era adresata evreilor si nu crestinilor. 😉

 2. Desigur. Dupa cum si Mântuitorul era evreu. Dar nu e oare Leviticul parte din Vechiul nostru Testament? Si nu tot din Pentateuh tinem si noi cele 10 porunci, identice cu cele ale fiilor lui Israel?

 3. Nautilus permalink

  În majoritatea ţărilor europene, din Rusia până în Scoţia şi din Finlanda până în Italia, se fac mezeluri care conţin sângele porcului (Blutwurst, black pudding, boudin, mustamakkara, migliaccio, morcilla, sângerete şi altele de genul ăsta).

  În schimb marii mâncători de cârnaţi de la noi sunt oripilaţi de obiceiul maasailor de a trage câte un gât de sânge, ca vampirii 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: