Skip to content

Muie, moacã, meclã si “arheologia lingvisticã”…

January 18, 2013

Dan Alexe press card

Ever wondered why it’s called a mug shot?

O “arheologie lingvistica”, daca ar exista o asemenea stiinta, ar trebui sa recenzeze si sa caute sa gaseasca un algoritm pentru seriile de coincidente din limbile actuale care nu isi au o atestare istorica. Asa este seria de termeni “vulgari” care in multe limbi indo-europene desemneaza figura umana si care in românã e reprezentata prin moacã si meclã. Inexplicabili etimologic, pentru ca au fost intotdeauna considerati vulgari, inclusiv de catre cronicarii vechimii, acesti termeni isi gasesc corespondente exacte nu numai in alte limbi neolatine, precum spaniola (mueca = faţã, termen vulgar), dar si in alte limbi indo-europene moderne.

Astfel in pashtunã, limba celei mai importante populatii din Afganistan, makh, pronuntat [măh] este fața umană, corespundentul exact al sanscritului mukh = faţã, chip (și în expresie: măha măh – față în față)… De aici, din mukh sanscrit, provine direct si tiganescul mui = faţã, imprumutat si in româna sub forma muie (faţã, chip, gură – vulgar).

La fel, francicul și olandezul medieval mouwe, a face grimase, a trrecut în franceză; moue = faţã, figura, iar comparatia cu mica baza de date pina acum izolate pe care o reprezinta seria moaca,meclamukhmăh, mueca, etc… aduce o explicatie imediata englezescului obscur mug = faţã, ramas in expresii fixe precum mug-shot : poza, portret (in general de proasta calitate, precum cele de la poliție, când ești arestat).

(Merită subliniat, ca un admirabil derivat cultural, țigănescul muialó, primarul unei localități, persoana, sau muianul prin excelență.)

Statistic, greu de imaginat o asemenea serie de coincidente. Ramane explicatia unui termen generic indo-european care, cu exceptia iranienei si a sancritei, a fost considerat vulgar de-a lungul istoriei in toate limbile europene, supravietuind in argoul umil al romanei, francezei, spaniolei, englezei, etc….

————

Advertisements

From → Paraphernalia

10 Comments
 1. OK, muie nu înseamnă gură de fapt? Adică cel puţin în limba română asta înseamnă. Poate în ţigănească înseamnă faţă?

  • In tiganeste e față… Poți să spui, depreciativ, despre o femeie trecută: puro mui = față bătrână…
   Sint transferuri de sens foarte banale… Cf în franceză gueule, la origine gură (din lat. gola, ca și gura românească), dar devenit vulgar pentru față, meclă, figură.

  • Sebastian Kohn permalink

   Când eram eu mic am făcut o glumă cu ai mei. Am zis în loc de „lămâie” – la muie. Ai mei nu au râs deloc, ci m-au beștelit. Eu eram mirat tare. dovadă ca am reținut faza. Eu nu stiam de conotatiile sexuale.

   Deci la începutul anilor 80, când voiai sa zici in argou sex oral ziceai „la muie”, adică la față. Azi s-a pierdut particula „la”.

   Deci nu e gură, ci e față.

 2. Bă ce tare esti, ar trebui să te faci scriitor.

 3. A, ce frumos ești și cu părul tuns, păcat că ai așa puține poze așa.

 4. Cea mai frumoasa poza de buletin 🙂

 5. Esti sexy 😀

 6. cum a ajuns termenul “mahar”sa desemneze un sef, stab, bastan, boss etc?

  • Păi asta și este la origine: Macher, cel care face, el Hacedor… Numai că nouă ne-a venit din idiș.

 7. Nu stiu daca e greu de imaginat seria aia de coincidente. Intotdeauna au existat motive pentru cate un grup cu un anumit tip de coeziune pe o activitate/obicei/cult/fenomen sa foloseasca anumite unelte pentru a transmite un mesaj 🙂 iar impresia/impactul e unul natural. Iar daca tiganii saracii isi umilesc sefii … cercurile astea vicioase sunt peste tot 🙂 si oamenii se/sunt amagesc/amagiti cu intentie sau indulgenta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: