Skip to content

“Vengeance à la roumaine” si nedumerire culinara (sarmalele extradiegetice ale lui Creangă)…

January 18, 2013

Image

In Capra cu Trei Iezi, din ce carne i-a gătit capra sarmale lupului?!!… Nu erau, este limpede, sarmale “de post”, intrucat nu numai ca autorul nu ne precizează asta, dar chiar subliniază ca lupul le înghite extatic, în transă…

Ce animăluțe (purcei, iepurași, miei, etc.) o fi hãcuit si copt si fript îndoliata caprã ca sa-l faca pe lup sa înfulece: “gogâlţ, gogâlţ, gogâlţ, de-i mergeau sarmalele intregi pe gât”?!…

——-

Rezolvare :

Primul pas:
— economia narativa. Scenariul nu trebuie sa contina elemente inutile. Exemplu de element inutil grotesc: in 4-3-2 al lui Mungiu, una din fete cauta in geanta macelarului in vreme ce el o siluiește pe cealalta in baie. Gaseste un cuțitoi enorm, de hãcuit ciclopi. Carnea se incranceneaza pe spectator… dar acel cuțitoi nu mai apare niciodată in film… Eroare de scenariu. La Creanga, insa, ne putem astepta la o economie totala, la limita ascetismului.

Pasul doi :
— Care e elementul inutil, perdut in decor in aceasta poveste? Si care e evenimentul asteptat, dar misterios absent? Totul trebuie sa fie inchis in final, neted, fără zdrențe care atârnă. Ca in Reservoir Dogs… la urmă nu mai ai decat ecranul gol si toata lumea a mierlit-o neglorios.

Atmosfera povestii e total “gore” :
” Lupul așeză cele doua capete cu dintii ranjiti in feresti, de ti se parea ca radeau; pe urma unge toti peretii cu sange, ca sa faca si mai mult in ciuda caprei, s-apoi iese si-si cauta de drum.”

Elementele inutile, chiar si pentru capră, ramase in urma si care fac dezordine in scenariu sunt capetele iezilor puse in fereastra. De la un moment dat le pierdem din vedere…

Evenimentul asteptat, dar care, prin neatentia cititorului nu are loc, e ingroparea ramasitelor iezilor… Nu asistam la ingropare, nu ni se vorbeste de ea… Capra il cheamă pe lup la pomană… cu un blid de sarmale…E limpede acum din ce sunt facute sarmalele in acest scenariu de snuff movie? Si de ce capra ii aruncă lupului urlător de durere: – “Moarte pentru moarte, cumetre, arsură pentru arsură”.

Ba chiar: “Apoi, la urmă, năpădiră asupra lui si-i mai trantiră in cap cu bolovani si cu ce-au apucat, pana-l omorâră de tot.”

Si : “Si auzind caprele din vecinatate de una ca aceasta, tare le-a mai parut bine, si unde nu s-au asternut pe mancare si pe baute, veselindu-se impreuna…”

Dată fiind atmosfera intregii povesti, capetele iezilor morți au servit la prepararea binemeritatelor sarmale.

——
Advertisements
2 Comments
  1. O fi vorba de ceva ce a fumat lupul inainte sa manance.

  2. ooo, dar e foarte simplu.
    era carne de ied.
    de doi iezi, chiar.
    « [lupul] așază cele două capete cu dinții rânjiți în ferești »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: