Skip to content

Demența protocronică la alții: boala națiilor mici (I)…

January 19, 2013

Image

Pîna la urma, nici măcar protocronismul nu a fost inventat de români. E o boală lipicioasă a națiilor mici și incerte, unde un grup -sau mai multe grupuri- de oameni cu cultură șovăielnică și fără pregătire istorică sau lingvistică se coalizează pentru a inventa o măreție trecută, de dimensiuni cosmice, a neamului.
 
Români, albanezi, bulgari, macedoneni, georgieni, ceceni, estoni… Am strâns o bibliotecă întreagă de tentative demente de a rescrie istoria planetei din perspectiva unei inventate nații adamice.
 
Toate aceste cărți, deși scrise în limbi diferite, se aseamănă pînă la identitate… Genul acesta de nebunie e repetitiv și obsesional. Cu toții -albanezi, români sau ceceni-, protocroniștii revendică ascendență pelasgă, etruscă, hitită… Cu toții au fondat Roma sau Babilonul, iar în cazurile extreme limba lor e limbă primordială.
 
Niciunul -absolut niciunul- nu are studii lingvistice.
 
Voi face un foileton cu asta, înainte de a ajunge la o sinteză interesanta pentru psihiatri. Iată, însă, pentru a demara, cartea dementă a albanezului Mathieu Aref :
 
— Albanie (Histoire et Langue) ou l‘Incroyable Odyssée d‘un peuple préhellénique
(Mnémosyne 2003)
 
E vorba de un Densusianu modern albanez, pentru care albaneza e descendenta limbii pelasge (revendicare si a unora din dacopații români, și asta fără păs pentru faptul că “pelasgi“ e doar o denumire mitologică. “Pelasgii, stramosii nostri“, scrie albanezul, “au populat Mediterana din Tara Bascilor pina in Caucaz. Etruscii, tracii si troienii erau descendentii lor, iar mitologia greaca provine de la ei.“
 
Dacopatii romani ar trebui sa fie atenti, pentru ca tracopatii albanezi sint pe cale de a le fura etruscii, troienii si tracii.
 
Psihopatul pseudo-savant eston Edgar Saks (astazi decedat) a scris o summã impresionanta, publicata in Montréal in 1966 si intitulata
 
— Esto-Europa: A treatise on the Finno-Ugric primary civilization in Europe (Studies in Ur-European history)
 
… ati ghicit: etruscii si troienii erau estoni, ba chiar si dacii, intrucat bunul om “explica“ numele Istrului prin limba estona !…
 
Georgienii, la rindul lor, au o intreaga scoala protocronista, al carei eminent reprezentant a fost defunctul presedinte Zviad Gamsahurdia
despre care vezi mai multe aici :
 
( Dinți de aur și pantere parfumate: în spatele unui scoop (scurtã versiune românã)…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/19/dinti-de-aur-si-pantere-parfumate-in-spatele-unui-scoop-scurta-versiune-romana/
 
In sfarsit, la ceceni, protocronismul e ideologie nationala. Pe langa etrusci, hititi si troieni, cecenii revendica si Locurile Sfinte (precum pentru dacopatii extremi dacii ajunsesera in Palestina si Iordania, asa incat Isus ar fi putut bine sa fie dac, din moment ce un pic mai departe eroii din Ramayana si Mahabharata sint daci!…)
 
Recomand (in rusa) printre multe altele, cartea magnatului cecen С. Х. Нунуев
 
— Нахи и Священная История
 (Iaroslav, 1998)
 
… din care aflam ca nu doar scrierile Bibliei, dar si cele ale Coranului se datoreaza unor ceceni si au la origine invataturi in limba cecena, din care au mai iesit si etrusca, hitita, etc…
 
Atât de lipsiti de cele mai elementare cunostinte lingvistice si istorice sint acesti deranjati profund, incat nu vad contradictia intre a-ti inrudi simultan limba cu limbi -noi sau moarte- care la rindul lor sint total diferite intre ele, genetic, structural si tipologic.
 
Si, desigur, toti au construit piramidele… probabil împreunã.
 
(Va urma)
 

Demența protocronică la alții/Macedonia (2)…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/05/09/dementa-protocronica-la-altii-boala-natiilor-mici-2/

————

Varianta germana a textului aici :

http://www.neuerweg.ro/antirumaenische-ketzereien-eines-rumaenen-i-protochronisten-aller-laender-vereinigt-euch/

Mai multe despre dacopatie aici :
Dacia Metaistorică – argumentele unui om întreg la minte în folosul victimelor dacopaților…
 
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/18/dacia-metaistorica-argumentele-unui-om-intreg-la-minte-in-folosul-victimelor-dacopatilor/
Ca divertisment, iata piesa anti-proto-cronista  “RĂMĂIENI”
Am publicat aceastã piesã în revista Agora de la New York, condusã de Dorin Tudoran, in 1988, cînd eram încã în tarã… Putin imi inchipuiam atunci ce avînt o sa ia curentul ocultist-nationalist si ca o sã se ajungã la formele aberante de astazi, pe fond de ortodoxie si revival dacic…
 
Partea (I):
 
https://www.facebook.com/notes/dan-alexe/rămăieni-i-piesã-anti-proto-cronistã/361366353880917
 
si partea (II) :
 
https://www.facebook.com/notes/dan-alexe/rămăieni-partea-a-doua-actele-iii-v-/361374843880068
 
 
——-

20 Comments
 1. D-le , sunteti ca un pahar de apa rece, intr-o zi de vara ! astept de o viata sa conteste cineva abundenta de teorii lingvistice , pentru ca vin dintr-un domeniu in care totul trebuie dovedit ; despre strainii nu discut , dar noi il avem pe “pe ce te bazezi, bai Nila ?” – prima aluzie la profesionalism, pe meleagurile mioritice ; daca asumam absenta interesului politic ( ocupat azi cu chestii mai banoase) ramine intr-adevar varianta “whishfull thinking” , care tine de copilaria mintii sau de o patologie, jurnalistica si nu numai . Ma tem ca ruptura de realitate si argumentatie stiintifica este efectul lungii perioade de dictatura si false valori din tarile mici , la care faceti referire . Oricum – LIKE !

  Like

  • t.i. permalink

   si pentru atata lucru ti-au trebuit atatia ani de risipa? Era evident din prima, nici nu trebuia pornit pe calea asta. Cine e prostul la nivel mondial, eu sau voi care ati crezut vorbele unui prost? Din pacate prostul mai slab plateste si e chinuit de celalalt, nu conteaza ca prostul mai tare e infinit mai prapastios in prostii (si responsabil de situatie) decat el.

   Like

 2. Superb. Voi prelua , cu permisiunea Dvs, si voi reposta acolo unde e nevoie

  Like

  • Cu plăcere. La mine e autoservire.

   Like

   • Sorin permalink

    “Niciunul -absolut niciunul- nu are studii lingvistice.”

    Citisem intr-un alt articol (nu il gasesc momentan), ca acesti protocronistii de acum si “inaintasii” acrediteaza ideea ca non-profesionistii ar avea o viziune de ansamblu mai buna.Eh, pai probabil nu putem decat sa le uram celor care cred in aceasta idee, ca ori de cate ori sunt bolnavi, sa fie tratati de istorici sau miliari, ori de cate ori se va intampla sa aiba un caz de sustinut in instanta sa fie reprezentati de catre poeti, iar masina sa le fie reparata de catre tamplari, ori de cate ori se strica. Sau hai sa aruncam un os, daca vor fi mai grav bolnavi si vor avea nevoie de specialist, sa incerce sa se trateze la un medic generalist (sau sa fie operati de catre el), pentru ca acela va avea o viziune de ansamblu mai buna.

    Like

 3. Nu e bine asa, cu autoservire. II invatam cu plagiatul.

  Like

 4. Bravo, Alexe.Crezi că eşti deştept. Latinopaţii au dreptate desigur,nu? Ai zis ceva de ei? A doua chestie este că tu bagi pe “dacopaţi” într-o oală.Îi socoţi o turmă . Crezi sincer că nici unul nu e în stare de lucruri bune.
  Stilul ăsta de miştocăreală de liceean e tare neplăcut.Dacă eşti aşa de deştept arată tu cum stau lucrurile.Că e plin netul de aberaţii ale dacomanilor dar şi ale latinomanilor ştiu foarte bine.Teoria ta care e? Au învăţat dacii latina?

  Like

  • Mai oameni buni. Mai uit si parca nu-mi vine sa cred. Voi sinteti in stadiul: dovedește-mi ca pământul e rotund; sau: dovedește-mi ca nu exista inorogi.
   Duuă secole de lingvistica științifică, voi le maturati cu dezinvolturA sectantilor.

   Da, dacii, oricine vor fi fost ei, au învățat limba latina, precum si celții, iberii si nenumărate alte popoare a căror urma am pierdut-o. De-aia imi scrii acum intr-o limba neolatina care seamănă cu sarda si catalana. Iata o realitate. Acum dovedește-mi tu ca exista inorogi.

   Like

   • BOGDAN Bobolea permalink

    Faptul ca Pamantul nu e plat poate fi demonstrat prin metodele expuse in pagina :

    http://www.smarterthanthat.com/astronomy/top-10-ways-to-know-the-earth-is-not-flat/

    In ceea ce priveste inorogul, n-as paria toti banii pe care ii am ca nu a existat….

    Like

   • ieu permalink

    Eu nu sunt adeptul protocronismul dar consider ca oamenii erau foarte similiari dpdv lingvistic. Hai sa ne gandim logic, indo-europenii au patruns prin 2400 IE (inaintea erei noastrei, ca Iisus s-a nascut, daca s-a nascut, in 3-7 IE). De acord? Toti vorbeau cam aceeasi limba, probabil cu diferente regionale.

    Intrebare de baraj: Din 2500IE pana in 106 EN s-a scindat proto-indo-europeana atat de tare, incat sa nu semene mult celta, latina, daca, traca, ilira, proto-slavona?
    Eu nu cred. Limbile romanice sunt o dovada. Acum 2000 ani bazinul Mediteranei vorbea o latina vulgara, cu asta esti de acord. De atunci pana azi, romana, portugheza, spaniola, sarda, catalana, italiana si (ceva mai putin) franceza au ramas fundamental latine. Exista o intelegere mutuala intre oricare vorbitor romanic si un eventual clasic latin. Asemanarea acestor limbi cu latina este foarte mare si arata ca limba nu se schimba cu una cu doua, in 2000 ani. Daca dupa 2000 ani (ani mai schimbatori) limbile romanice au ramas strans inrudite, de ce dupa 2500 ani, in 106, limbile indo-europene nu ar fi fost la fel de strans inrudite?

    Daca ne gandim mai bine, diferentierea limbilor indo-europene s-a facut pe baza substratului. Substratul mezo-neolitic in Germania, Franta, Anglia, Spania, Portugalia, Austria, Elvetia, Polonia si N Italiei a fost pur si simplu eliminat. Nu stiu cate cuvinte pre-indo-europene sunt in acele limbi, din moment ce majoritatea covarsitoare (80-90%) a ADN-ului acelor locuitori este arian/indo-european. Poate cineva cu studii lingvistice stie mai multe.

    In schimb, in Balcani, in Bosnia, Bulgaria, Serbia, Croatia si Romania, peste 50% din ADN este mezo-neolitic (30% mezolitic, chiar 50% in Bosnia) + imigrantii pasnici neolitici ce au adus agricultura (21% in Romania, baietii de la Hamangia au contribuit aici).

    Sa vorbim putin despre acesti mezolitici si imigrantii neolitici (mai numerosi doar in sudul Balcanilor) pe care i-au asimilat. Nu exista dovezi ale limbii mezoliticilor, dar se remarca o uniformitate a obiectelor create din Israel pana in Spania. Cu alte cuvinte era un fel de proto-cultura iar oamenii comunicau, se invatau unii pe altii. In ce limba? O limba comuna a bazinului mediteraneean. Dupa afluxul necesar dezvoltarii venit de la imigrantii anatolieni incepe Neoliticul. Aici se disting 2 civilizatii mai intinse: cea danubiana, in Balcani, vezi scrierea danubiana, mai bine zis o proto-scriere si asa numita “Impressed Ware Culture”, in Italia, Dalmatia, Provence. Civilizatia danubiana se divide in culturile cunoscute, Cucuteni, Vinca, Boian-Karanovo, Dudesti, Gumelnita, Cris, etc…

    Atat cultura cardium (impressed ware) din Italia cat si cea danubiana se dezvolta din afluxul tehnologic al imigrantilor neolitici. Ei ajung in Pind, formand cultura Pre-Sesklo. De aici, o parte continua spre Italia prin Albania sau o iau inspre nord.

    Vreau sa subliniez ca imigrantii neolitici erau similiari intre ei si veneau de pe o arie relativ restransa, pe un strat arhaic mezolitic deja comun in Mediterana. Pana aici dezvoltarea Pen Italice cat si a celei Balcanice este comuna. Urmeaza invazia ariana, care are succes mai mare in Italia, datorita inferioritatii civilizatiei autohtone, decat in Balcani. Acesti proto-indo-europeni pot fi considerati un popor si o limba, am vorbit despre ei in al doilea paragraf.

    Deci avem:
    1) strat mezolitic comun Italiei si Balcanilor. A supravietuit mai bine in Balcani.
    2) strat neolitic comun format din imigrantii care odata ce ajung in Pind se despart, unii spre Italia si altii spre Dunare. Au mai fost popoare care s-au impartit, vezi bulgarii de pe Volga si cei din Bulgaria, ostrogotii si vizigotii, tatarii din Crimeea de mongolii din Mongolia (despartiti de popoare turcice, de rusi), germanii din Sibiu si cei din Boemia, dar asta nu-i face fundamental diferiti.
    3) strat indo-european proto-italo-celt, mult mai consistent in Italia (exceptand sudul si Sardinia, unde are sub 20% gena, ca si la noi de altfel). Proto-italo-celtii au trecut prin teritoriul Romaniei dar nu si prin restul Balcanilor.

    Intrebarea este daca dacii erau din proto-italo-celti, sau din cealalta grupa indo-europeana (slavii, macedonenii, grecii fara dorieni, tracii). Exista posibilitatea ca geto-dacii nu fi avut o limba comuna cu tracii, ba chiar 2 neinteligibile, spune Georgiev, ceea ce-i incadreaza in indo-europenii veniti din proto-italo-celti. Vedeti, deci, ca Romania si Italia au un strat mezolitic comun, aceeasi imigranti neolitici si aceeasi ramura indo-europeana invadatoare. Desi indo-europenii si-au impus limba, au fost asimilati cultural in balcani. Importanta dacilor in istoria Romaniei este aceeasi cu a slavilor. Au venit, si-au lasat limba (ce-i drept mai mult decat slavii) si au fost asimilati.

    PS: remarcati similaritatile genetice dintre Sardinia si Romania. De altfel, acestea se transpun si in limba. http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

    Like

 5. Tracomanul permalink

  Bai dacofobule , mai tunde-te si tu !

  Like

 6. Tracomanul permalink

  Auzi mai dacofobule ? Pai tu lansezi prostiile apoi ne ceri noua sa la demonstram ? Dar de ce nu demonstrezi tu ca pamantul nu este rotund sau ca nu au existat inorogi ? Ori esti ruso-pat , ori turco-pat ori cacato-pat …Atunci cum explici tu existenta Bisercii Vlahernae din istambul ? Este fondata prin veacul 2-3 ! Sau esti si vlaho-fob ? Ce parere ai despre beduinii Getuli , care sunt urmasi ai vlahilor din Dacia ? Dupa caderea Daciei intalnim deseori etnonimul de vlahi in paralel cu cel de daci ! Si inca ceva , romano-fobule ! Cetatenii imperiului Latin , de origine Traca se numeau pe ei insisi , rumani ( romanioi ), spre deosebire de greci , care isi spuneau fie greci , cand se refereau la etnie , fie romei ( romaioi ) cand se refereau la cetatenie ! Tu confunzi halvaua cu cascavalul ! Dupa caderea Constantinopolei , turcii i-au numit pe greci , greci iar pe cei de origine traca …rumei , ori rumeri ! Vezi populatia de remeri din grecia de azi , ce limba vorbesc jidanopatule ? Cauta IFLAKII din imperiul Otoman , in inima Asiei Mici , care se trageau din Frigieni , alt neam de traci ! Nu vorbi daca nu ai habar ce spui ! Cauta populatia Raeta sau Romansh din Elvetia si vezi ce latineasca vorbesc ? Vorbitori de latina pura , erau doar In Roma , ori cati dascali de limba latina erau necesari pentru a latiniza trei continente ? Nu uita ca Roma de acum 2 000 de ani nu avea aceleasi dimensiuni ca Roma de azi ! Cum a putut latiniza o populatie aproape la fel de numeroasa ca inzii , cum spune tac’tu Herodotu , care se intindeau pana la marea Meotica (Azov de azi ) si pana la Muntii Caucaz ? Probabil aveau o natalitate asemanatoare cu a iepurilor ! Noi suntem daco-pati ? Recunoste jidane , ca tu esti daco-fob … Nu as fi intervenit daca nu as fi vazut pornirea ta evidenta antiromaneasca …Hai sa auzim de bine , un calduros hai sictir de la un dacopat , dacofobule !

  https://www.google.ro/search?newwindow=1&site=&source=hp&q=biserica+vlaherne+istanbul+harta&oq=biserica+vlahernae&gs_l=hp.1.1.0i13l2j0i13i30l3.1436.9033.0.11624.18.18.0.0.0.0.281.2866.1j16j1.18.0….0…1c.1.37.hp..1.17.2717.R88fo0wVThI

  Like

  • Nicu' permalink

   “Cetatenii imperiului Latin , de origine Traca” :)))))

   Like

 7. Tracomanul permalink

  Publius Ovidius Naso , poet latin , exilat cuu mult inainte de cucerirea Daciei , printre…”barbari” spunea ca ei , adica “barbarii isi spun uneori geti , uneori daci dupa cum le spun grecii ori romanii” ! Tot el spune ca …”barbarii” acestia vorbeau o latineasca stricata , pe care cu greu o intelegea ! Ne mai spune ca de cate ori vorbea el latineste , dacii il lau in ras …cum ar face si azi copiii daca ar auzi un italian ! Asta nu l-a impiedicat sa le invete limba “in scurta vreme ” …si sa scrie cateva poeme in limba lor ! Ai gasit textul asta dacofobule ? Eu sunt din Constanta , Muzeul de istorie se afla in piata OVIDIU !
  Uite alta …
  http://adevaruldespredaci.ro/romansii-din-elvetia-fratii-nostri-din-alpi/
  Oare nu puteau sa se autodenumeasca latini ori italieni ? De ce tocmai romansi ?
  Nu crezi , nu crezi , nu se supara si nu te obliga nimeni , dar asta nu inseamna ca tu poti arunca vorbe de ocara , veninoase , tendentioase spre cei ce isi cauta adevaratele origini , nu cele impuse de hoardele de navalitori care au tot pradat patria noastra stramoseasca , ori de catre oculta mondiala in frunte cu popa vaticanezu ! Cinste lui Daniel Roxin , un tanar care a avut indrazneala sa faca publice aceste lucruri pe care unii doar le banuiau …Sa nu uiti dacofobule , ca pe vremea cand mergeam eu la scoala , limba latina era OBLIGATORIE ! La fel si rusa ! Am gasit cateva cuvinte din limba dacilor care a disparut …Sunt recunoscute oficial de tot felul de specialisti …Pentru urechile tale dacofobe , citeste si asculta …Barbat , nevasta , prunc , viezure , barza , varza , pizda … Mai vrei dacofobule ? Mai tunde-te si tu …

  Like

  • Nicu' permalink

   “Publius Ovidius Naso spune ca ”barbarii” acestia vorbeau o latineasca stricata , pe care cu greu o intelegea !” hahahahaha :)))
   Ia-ti medicamentele tataie, mananca-ti pensia si lasa-ne !

   Like

 8. cristi permalink

  Hai sa zicem ca pizda n-o fi neaosha, ca o folosesc si slavii de pe langa noi… Dar pentru toate celelalte, daaaaaaa… pentru tracoman! ca o prietena, destul de necredula (ziarista fiind…) s-a dus in Elvetia la un prieten si a auzit o emisiune in limba romansh si a zis:mai sa fie, dar suna romaneste! dupa care vine un alt prieten, casatorit cu o frantuzoaica 100% si care-mi spun amandoi ca in Franta se vorbeste occitana de catre aprox 1 milion de oameni, in sud-estul francez, care are mult maiu multe asemanari cu romana decat cu franceza… 1 milion ici, 1 milion colo, 20 milioane in tzara, vreo 4-5 milioane pe afara la munca (“puturosii”) si vreo cateva milioane in Rep. Moldova, iaca-ta cum se strang peste 30 milioane (a se citi un popor mic! mic, hai? crapa-v-ar obrazu de rusine! ) nesemnificativi, nu-i asa? Lasa ca suntem dementi si mici… noroc cu lucizii din jurul nostru!

  Like

  • Nicu' permalink

   Da’ de ce aia din Elvetia isi numesc limba romansh si nu daca sau traca? Ca doar erau daci sau traci, nu?

   Like

 9. Sorin permalink

  @ Tracomanule, ai nevoie de un ceai de tei sa te calmezi? Sau cumva nu ai “taria opiniunilor tale” de trebuie sa le scuipi printe latraturi si injuraturi si sa suprareactionezi in halul asta? S-ar putea sa dea prost pentru “cauza” pentru care lupti, pentru ca din atitunea cam pitecantropiana pe care o afisezi nu se poate intelege decat ca ori esti un naiv fanatizat, ori dimpotriva, un manipulator care ar avea ceva de pierdut din cauza unor articole neconcordante cu credinta lui ( sau “cauza” lui). Ce ar fi de pierdut, adepti? Si daca da, care-i “cioaca”, se plateste vreo cotizatie de membru?

  In alta ordine de idei:

  “Asta nu l-a impiedicat sa le invete limba “in scurta vreme ” …”

  cam cat a reprezentat acea scurta vreme? Cati copii ai vazut razand cand aud un italian vorbind?

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Nacionalizmus és globalizáció a XXI. században – Adevărul blog | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő
 2. Două discuții la București (7 – 8 mai) despre mituri identitare, sfârșitul comunismului și Europa Liberă | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: