Skip to content

Șocuri culturale: la prânz cu haosul creativ…

January 19, 2013

MAFIA:GRASSO E CROCETTA A 18/O VERTICE FONDAZIONE CAPONNETTO

„Puțin haos e indispensabil creativității. Regulile stricte inhibează creația; totul e să știi să administrezi haosul pentru a evita anarhia.“

——

Rosario Crocetta, noul guvernator al Siciliei, un comunist homosexual, catolic practicant si militant anti-mafia, si-a inceput mandatul dand afara 21 de “ofiteri de presa” atasati pe langa primaria din Palermo si care aveau salarii intra 4.000 si 12.000 de euro pe luna, costand primaria cu totul 3,2 milioane euro pe an. (Ar fi putut să editeze la Repubblica, a mormăit el.)

Catolic practicant, asadar. Numai in Sicilia, daca te cheama Cruciuliță (Crocetta) poți să-ți numești copilul Mătănii (Rosario).

Si militant implacabil anti-Mafia.. Crocetta stie foarte bine ce face. L-am cunoscut la Bruxelles, cand cautam sa-l intervievez pentru lupta sa anti-mafia si prima data am fost surprins sa-l aud fixandu-mi intalnirea la prinz, in restaurantul Parlamentului European din Bruxelles. Am avut mai intai o reactie de surpriza vinovata… Omul, mi-am zis, e atat de ocupat, incat nu-si gaseste timp pentru interviu decit la masa, cand ar trebui sa respire si el.

„Ocupat” e, dealtfel, un termen departe de complexitatea situatiei. Crocetta a fost primar intr-un orasel din Sicilia si devenit „sindaco” in acea societate conservatoare desi este comunist, homosexual afisat, ba chiar si schiop, in urma unui atentat. Chiar si in Parlamentul european, se deplaseaza doar insotit de garzi de corp.

Realitatea pranzului statea exact invers. In cultura din care provine acest om, pranzul e momentul zilei de lucru in care se fac si se desfac afacerile serioase. In rest, se zace cu picioarele pe birou flecarind la telefon. Sau biroul e gol, cu un cartonas pe care scrie „Il Dottore è fuori stanza” („Doctorul -Inginerul, Profesorul, sau ce alt titlu fantezist i se da- este absent.”)

La pranz, insa, se face treaba adevarata si definitiva, cu sticla de vin la mijloc. Asta, desigur, in afaceri si in politica duce la nenumarate neintelegeri culturale intre sudici si nordici.

Linia de fractura nici nu e, de altfel, etnica sau lingvistica, ci de natura pur culturala. Astfel, flamanzii si olandezii, desi vorbesc aceeasi limba, traiesc pe continente culturale diferite. Flamanzii catolici sint de fapt mediteraneeni… Doar ei sint cei care au inventat notiunea de chermesã, cu imageria ei orgiasticã.

La un eventual prânz de afaceri, olandezul calvinist va manca frugal si va bea un pahar de suc de portocale, sau chiar de lapte, privindu-l cu oroare abia ascunsa pe partenerul sau de afaceri flamand catolic care comanda, pe aceeasi limba, o carafa de vin rosu si o jumate de bou… Asta nu inseamna ca unul e mai productiv decit altul. E doar o diferenta culturala.

In cazul interviului meu, pina si bodyguardul sicilian al primarului a putut sa guste vinul rosu, ideea fiind ca deoarece in interiorul Parlamentului nu are voie sa poarte arma, nu incalca niciun regulament.

L-am intrebat pe euro-deputatul-primar trãitor în pre-purgatoriu ce crede el despre faptul ca functionarea sudicilor e vazuta in general ca un soi de haos. A aprobat grav si mi-a spus ca asa este si asa trebuie sa fie. „Puțin haos e necesar pentru a mentine creativitatea. Regulile stricte inhibeaza creația; totul e sa poti administra haosul pentru a evita anarhia.“

Am convenit, ciocnind cu incuviintarea bodyguardului, cã atâta productivitate dovedita merita sa-i acordam o ora de lucru suplimentara. Cred ca as putea acum sa-mi deschid un cabinet de consultanta etnologica in afaceri.

———

Interviul, asa cum a aparut in Romania Libera:

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/marea-criminalitate-din-italia-nu-este-opera-imigrantilor-164794-main_pic1.html

————–

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: