Skip to content

”Mere nebune“si pătlăgele (vinete si roșii) – cromatismul culinar în etnografie…

January 21, 2013

Image

Mă uit rareori la articole în română pe Wikipedia, în general doar când vreau să-mi stârnesc iritare artificială, așa încât mare mi-a fost surpriza, după am văzut că pagina englezească pentru Vânătă (Eggplant) e plină de false etimologii și mituri urbane, să mă uit din curiozitate pe cea română și să descopăr că practic totul acolo e corect și că prostiile tradiționale au fost înlăturate fără milă de cel (cea, cei) care au redactat pagina.

 

Intr-adevar, atît numele cît si planta vin din India, iar termenii moderni in mai toate limbile derivã cu totii, foarte deformati, din persanul badinjan, preluat de arabi: al-badinjan. De aici span. (al)berenjena > fr. aubergine, etc…

 

Turca l-a primit ca patlιcan pron. [patlîgean] > de unde: pătlăgeaua noastra.

Româna a băgat aici și roșiile, tomatele, întrucât de la început ambele ne-au fost aduse de turci, așa încât cele două au trebuit să fie distinse după culoare, pătlăgea dispărând recent și lăsând doar adjectivele cromatice: (pătlăgele) vinete și (pătlăgele) roșii.

 

“Mere nebune”

Cea mai bizarã evolutie a fost insa cea din italiană, unde arabo-persanul badinjan a fost etimologizat popular în melanzana (interpretat ca mela insana = măr nebun) pentru că în bazinul Mediteranei pătlăgica vânătă era considerată toxică de către unii; Avicenna scrie într-un tratat medical că vinetele (badinjan) dau melancolie și constipație (cele două fiind în general legate, cum o știm cu toții empiric).

 

Toate astea, combinate cu etmologia ”mărului nebun“ (melanzana) m-au ajutat să înțeleg în sfârșit o frază ce mă făcuse întotdeauna să mă gondolez de rîs ca un cocoșat, dar care, date fiind recomandările lui Avicenna, ne apare acum drept o simplă constatare medicală :

In Edward Lane‘s Manners and Customs of the Modern Egyptians (1836, unul din primele studii etnografice), cineva, într-o mahala din Cairo, pare să-și fi pierdut mințile, iar vecinii comentează :

 

The neighbours unanimously declared that the husband was mad…

One exclaimed: — There is no strength but in God!

Another said: — How sad. He was really a worthy man.

A third remarked:Badingáns are very abundant just now.“

 

Ceea ce mi se părea o remarcă delicios de absurdă nu era de fapt, în acel context cultural, decât o observație clinică si dojenitoare.

 

————–

Advertisements

From → Paraphernalia

2 Comments
  1. Şi-n limba maghiară a ajuns ca “padlizsán”. Mai puţin în Ardeal, unde se foloseşte “vinetta”, care în maghiara din Ungaria a ajuns să desemneze “salata de vinete” (adusă de ungurii ardeleni mutaţi acolo)

  2. Ion permalink

    pitligean in megleno-romana inseamna rosie….papie – rata, cucean varza 🙂 …mi-ar placea sa citesc ceva consideratii pe blog si despre Megleno-romana, limba bunicilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: