Skip to content

Delir mistic si ocultist in „Dacia Preistorica“ a lui Densusianu…

January 22, 2013

Image

Am reusit in sfarsit sa citesc pina la capat biblia dacopaţilor, Dacia Preistoricã a lui Nicolae Densusianu. Omul, un notar ocultist de la finele sec. al XIX-lea, fara studii de istorie sau lingvistica, era un caz clinic de auto-iluzionare. Cãrţoiul lui, o magmã dementã si ilizibila de informatii rau asimilate, nu e altceva decît un delir mistic ce demara inca de pe prima pagina:

Inapoia populatiilor cunoscute in antichitate sub numele de Geti si Daci se intinde pe multe mii de ani istoria unei natiuni geniale, puternice si glorioase, care cu mult inainte de timpurile troiane fundase cel dintai imperiu vast al lumii, intemeiase prima unitate de cultura in Europa si pusese totodata bazele progresului moral si material in Asia de apus si in Africa de nord...“

De ce Africa de nord? Pai… civilizatia egipteanã, desigur!…

Egiptenii, etruscii, miturile grecesti si babiloniene, focul, calul, painea, stiintele morale, totul ne vine de la daci, pititi in istoria antica sub numele de „pelasgi“, “arimi“, „arieni“, „armeni“ si altele…

Delirul lui Densusianu e animat in permanenta de acea ideologie rasiala pre-stiintifica ce avea sa duca direct la nazism: popoarele sint clasificate dupa forma craniului (dolico- sau brachi-cefale, etc.), Neanderthalii prezinta „trasaturi semite“, zvastica e un simbol al dacilor, etc…

Omul era insa extrem de ignorant intr-ale etnografiei si lingvisticii, atat de ignorant incat nu cunostea nici macar principiile elementare ale comparatismului lingvistic, pe atunci in plina floare. Atit de nepriceput era Densusianu intr-ale lingvisticii, incat nu avea nici macar cunostintele elementare, accesibile atunci oricui isi dadea osteneala sa citeasca lucrarile lui Bopp sau Max Müller, care pusesera deja bazele lingvisticii moderne inca de la jumatatea sec. al XIX-lea.

Densusianu comparã termeni sanscriti cu termeni românesti fara sa stie ca cei din româna sint imprumuturi slave, ba chiar compara sanscritisme cu termeni… istro-români, precum sanscr. jivâ (viu, în viata), cu istro-rom. jivi… care e un imprumut direct din croatã !…

Si, desigur, dacii vorbeau deja o latina mai pura decit a romanilor  atunci cind au fost cuceriti de acestia (delirul lui Densusianu nici macar nu e logic, pentru ca daca vorbeau latina… cum puteau atunci sa vorbeasca in acelasi timp…  sanscrita?!!!…).

Pe scurt, cartea asta ar fi o curiozitate baroca, scrisa in stilul amorf si pompos al ocultistilor de atunci precum Peladan sau Edouard Schuré si -interesul ei stiintific sau literar fiind egal cu zero barat-  ar merita poate o notita de subsol intr-o istorie a derivelor pseudo-intelectuale… daca nu ar face atatea ravagii astazi, fiind foarte pretuita pina si printre calugarii protocronisti de la Muntele Athos si, cine stie… ajungand poate maine in manualele scolare.

— Ce stim despre limba dacilor:

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/14/germisara-ce-stim-de-fapt-despre-limba-daco-getilor/

Precum si Dacia Metaistorică – argumentele unui om întreg la minte în folosul victimelor dacopaților… :

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/18/dacia-metaistorica-argumentele-unui-om-intreg-la-minte-in-folosul-victimelor-dacopatilor/

si

— Protocronism clinic la Muntele Athos:

http://www.europalibera.org/content/article/24325153.html

——————

Advertisements

From → Paraphernalia

11 Comments
 1. culmea-i că fix europenii au gene neanderthaliene, nu semiții 😀

  • Eh, in mintea opaca a omului e pentru ca neandertalienii erau hîzi, monstruosi si inferiori.

 2. ce tîmpernii debitezi! Termenii din română care seamănă cu cei slavi ar fi…..luaţi din slavă.Şi dacă nu e aşa? Bagi mîna în foc că sînt luaţi din slavă?
  Ai şi tu o preocupare : să dai copite virtuale în dacologi, acum în Densuşianu. Tu eşti un latinoman înrăit bătrîn şi prost! Ţi-au albit flocii şi tot nu te-ai deşteptat!Nici nu eşti îbn stare dsă discuţi cu cineva cu argumente şi dovezi.Deşerţi căcatul din capul tău pe net şi te dai la fund.

 3. JOAN MARIUS permalink

  ‘Omul era insa extrem de ignorant intr-ale etnografiei si lingvisticii’…
  Mai mos p… sau cum te numesti, Densusianu era un erudit al timpului sau,membru corespondent al Academiei Romane in perioada lui Haseu etc…
  Tu nici la talpile lui Densusianu nu o sa ajungi nici daca te nasti de 2000 de ori. Ce bou ! Ar trebui sa te euthanasieze imediat pentru asta. Lumea ar avea de castigat.
  Probabil omenirea incepe in mintea ta in anul 106.
  Dio Cassius 155-229 : ” SA NU UITAM CA TRAIAN A FOST UN TRAC VERITABIL, LUPTELE DINTRE TRAIAN SI DECEBAL AU FOST RAZBOAIE FRATRICIDE, IAR TRACII AU FOST DACI ” .
  Sau chiar Imparatul Traian la inceputul campaniei in Dacia : ” MA INTORC IN TARA STABUNILOR MEI ”
  Poate pt. ca nu vor ajunge niciodata la valoarea inaintasilor, toate lighioane frustrate isi dau cu parerea pe net.

  • corect, pe vremea aia Iberia era fix în mijlocul Carpaților.

  • Sorin permalink

   ia pune linkul maestre fabricator de citate, sau preluator 1:1 al lor de la dl Savescu. Uimeste-ne si fa trimiteri direct la sursa, ca eu unul am cautat citatele si in Cassius si in Dio Chrysostom, dar pare ca aceste citate fug de ochii lumii.Oameni fara minte, dupa ce ca nu va folositi prorpiul cap pentru a gandi pentru voi insiva, mai sunteti si raspandaci de minciuni.

 4. ca in mail permalink

  Rebuturi de ‘telectual fanarizat. Nici tiganii in jumatate de mileniu de nomadism nu si-au uitat limba. Au invatat-o pe cea a locului in care s-au pripasit, dar, intre ei, vorbesc limba stramoseasca. Numai dacii, in 150 de ani de ocupatie pe sub 1/10 din teritoriu, isi uita limba si obiceiurile si imbratiseaza, cu entuziasm, limba cotropitorilor. Caz unic in istorie. Latinopati chiar EXISTA.

  • Sorin permalink

   teritoriul ocupat a fost toata Dacia lui Decebal. Baga un ochi aici sa vezi ce a fost cucerit Pina la acea data din ce a apartinut candva regatului lui Burebista:

   http://www.albumdefamilie.ro/poze/dacia-romana-22728/detaliu/

   Pe langa carentele aritmetice, cam atata te duce puterea mintii, la acei “150 de ani”.

   Latinopati nu exista, exista insa dacopati. “Latinopatii” stiu ca si dacii si romanii ne sunt stramosi si ii pretuiesc pe ambii deopotriva. Dacopatii cultiva ura fata de Romani.Problema e ca nu au nici Argumente, nici logica si nici macar consecventa.

 5. Nicu Cohen permalink

  Spurcaciunea de Dan Alexe se da specialist . Hai siktir zgaiba לְעַכֵּב !

Trackbacks & Pingbacks

 1. O notiță de subsol într-o istorie a derivelor pseudo-intelectuale | Zboară Niangrâpsiti - blog armânescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: