Skip to content

Din Sfântul Munte (completari, cu o remarca despre inferioritatea monahismului ortodox fata de islamul fundamentalist)…

January 23, 2013

Image

Hotnews mi-a preluat gratios una din cele doua corespondentele din Sfântul Munte…

1) Protocronism clinic la Muntele Athos :
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14053492-protocronism-clinic-muntele-athos-cand-identitatea-subreda-esti-gata-crezi-romanii-sint-rasa-unica-dacii-zburau-nave-spatiale.htm

Cealalta fiind :

2) La Athos cu Becali
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/08/la-athos-cu-becali/

Cautand prin scenele filmate atunci, am gasit-o astazi pe urmatoarea :

Acolo sus, în vârful Sfântului Munte, chincit turcește si tăind cartofi cu un cuțitoi de vânătoare, nepăsător la ticăloasele închipuiri de coșmar antic ce se ițeau din pădure cu punctualitate enervantă, așa grăit-a Becali :

— “Mi-a zis mie Domnul: “Băi, cind pleci la drum sa ai grijă sa nu pleci cu proști… De fapt… ăăă… poti de fapt sa mergi si cu proști, dar sa ai grija sa controlezi tu situatia”. Așa mi-a zis mie Domnul. Cind pleci cu proști, trebuie sa-i spui la deștept… ăăă… la prost, tot ce să facă. Trebuie sa-i dai mura-n gura la prost. Aia-i.”

Toți călugării care, in picioare imprejurul lui, il priveau respectuos cum mănâncă cartofi, au zambit supus-angelic…

Internetul total interzis

Tot asa, apropo de izolarea totala a calugarilor ortodocsi, nu doar geografica, dar si culturala (similara cu cea a evreilor fundamentalisti din unele secte de hassidim), faptul ca le este interzis total accesul la internet faca ca monahismul ortodox se plaseaza intr-o pozitie de inferioritate nu doar fata de catolicism, dar chiar si fata de islamul fundamentalist, care si-a facut din internet instrumentul de comunicare prin excelenta.

———

Advertisements

From → ISLAM, Paraphernalia

2 Comments
  1. nimeni permalink

    Oare!…

  2. “Tot asa, apropo de izolarea totala a calugarilor ortodocsi, nu doar geografica, dar si culturala (similara cu cea a evreilor fundamentalisti din unele secte de hassidim), faptul ca le este interzis total accesul la internet faca ca monahismul ortodox se plaseaza intr-o pozitie de inferioritate nu doar fata de catolicism, dar chiar si fata de islamul fundamentalist, care si-a facut din internet instrumentul de comunicare prin excelenta.”

    Fanaticii ortodocşi spun contrariul, că asta e o probă a superiorităţii lor, faptul că sunt imuni la contaminare.

    Din punctul lor de vedere, catolicii sau protestanţii sunt cei care au fost de acord să se implice în chestiunile lumeşti, să negocieze, să facă acte de caritate etc şi asta i-a îndepărtat de misiunea lor originală, i-a transformat în nişte profesionişti care vin la oră fixă la biro… biserică şi spun o slujbă. Idealul ortodox e să fii un pustnic sau un izolat la un loc cu alţii ca tine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: