Skip to content

Nae Ionescu: un “cabotin superior”, “un sofist balcanic”…

January 23, 2013

Image

Am primit tot felul de insulte după ce mi-am exprimat insistent opinia în legătură cu valoarea învățăturilor lui Petre Țuțea, inclusiv de la tot felul de figuri mascate FB care m-au făcut “tradator de tara”, “sfertodoct”, “politruc al noilor soviete” (na, daca nu-s nici evreu, nici mason, ce sa gaseasca si ei?) pentru ca sint ireverentios nu doar față de daci și Țuțea, dar și față de Nae Ionescu, despre care am scris ca are o opera ” anostă şi indigestă, o compilaţie de citate şi banalităţi”.

Aici despre Tutea “bătrânul habotnic cu verbul dezlânat” :

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/03/prizonierii-lui-petre-tutea-batranul-habotnic-cu-verbul-dezlanat/

Da, pai asta-i adevarul. Mentin ce am zis, ba chiar citez aici ce spunea Calinescu despre Nae Ionescu, in Istoria Literaturii Romane… Anul? Ah, da: 1941.

Zice Calinescu :

Nae Ionescu (ajutat de niste sprancene mefistofelice si de un rictus distant ironic) se refugiaza in mitul personallitatii sale, preferand sa-si insceneze in penumbra filosofia, in fata unui grup de fanatici, evitand sistematic lumina cruda a cartii…

 

Adevarul este ca Nae Ionescu nu construia un sistem, ci propaga o actiune, al carei program ramanea mereu in alb. El nu are personal si principial nici o filosofie. In locul individualului el pune colectivul, in locul absolutului, relativul istoric… Ca individ, filosoful are o singura satisfactie, aceea de a experimenta si de a rata. Cat mai multe ratari inseamna cat mai multe trairi, deci o maxima supunere la mersul istoric al colectivitatii… Folosul practic al unei asemenea filosofii este acela iesit din naivitatea adeptilor. Prin faptul ca ganditorul formuleaza mai bine momentul el e mereu capetenia spirituala a momentului…

 

Nae Ionescu a putut trece prin atitudinile cele mai opuse cu o candida dezinvoltura, sustinand odata statul ca instrument tehnic, in afara conceptului de natiune, si alta data statul national ortodox. Nae Ionescu e un sofist, un balcanic. Este un cabotin superior. Pus in fata unei probleme el se intristeaza si declara cu maligna inteligenta studentilor ca “inca nu intelege”. In timpul cursului, trece cu muzica o companie militara. El se repede la fereastra, o deschide (prefacandu-se a se dezinteresa brusc de prelegere), ritmeaza cu capul bataia tobei mari, apoi intreaba pe studenti:

 — Voua nu va place strada?”

Un “cabotin superior“!…

Provoc pe oricine să îmi reproducă o frază filosofică originala, sau să îmi rezume o analiză epistemologică, sau istorică, sau culturală demna de retinut a lui Nae Ionescu.

Cum o indica si Calinescu, opera lui Nae Ionescu e intr-adevar “anostă şi indigestă, o compilaţie de citate şi banalităţi”… atata doar ca omul avea o personalitate magnetica, un guru manipulator si fara scrupule. Daca vreti sa-l mentineti drept lumina a neamului, in coltul vostru mascat, n-aveti decat… Abia aratati ca va manipuleaza si dupa moarte, cu “sprancene mefistofelice si un rictus distant ironic”.

—————-

Advertisements
4 Comments
  1. Raluca G. permalink

    Unde mai punem ca se pare ca nu a avut niciun doctorat in Germania (l-a acoperit elegant Radulescu Motru). Sa nu intram si in toate parvenitismele sale sociale de cel mai mare prost gust.
    Din pacate, modelul Nae Ionescu isi are imitatori mai mult sau mai putini atavici.Si va avea :(.

  2. Dan.S permalink

    … care filozof roman are o “a Analiza epistemologica originala” ( Vulcanescu, Blaga, Cioran ,Noica, ….) ?…sau “roman/romanesc ” in filozofie nu isi in prea gaseste ” locul”…

Trackbacks & Pingbacks

  1. Din nou despre Radu Gyr si obscenitatea poeziei patriotice… |
  2. Shining la Hegel, sau oroarea țuțismului… |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: