Skip to content

Intru apãrarea crâsmei de la tara si rusinarea ipocritilor de politicieni si jurnalisti oraseni…

January 25, 2013

Image

 Scrie Timesnewroman: “Dezastru la țară: sute de crâșme inzapezite de viscol!”…

Ipocriții !…

 

Revad peste tot in presa prefacatoria din iarna trecută, sub celălalt guvern, când toată lumea ii acuza de lene pe țăranii inzapeziti, când Ungureanu făcea demonstrativ safari hibernal, iar prefectul de Buzău declara oripilat: “Primele drumuri accesibile după viscol, prin sate, au fost cele SPRE CÂRCIUMI. I-am arătat şi premierului, din maşină”

 

Am spus atunci imediat ca prefectul de Buzau e un demagog nesimtit si ipocrit. Iata de ce: mi-am trait toata copilaria si adolescenta la tara, intr-un sat de linga Buzau, in judetul ăla, in Baragan, si stiu care e importanta sociala a crismei… Satul nostru se afla in triunghiul mort dintre Buzau, Ramnic si Braila, intr-una din regiunile din cele mai izolate din Romania, desi e aproape de centrul geometric al tarii… Pina la Revolutie, a existat un singur telefon in sat, cel de la primarie, care de cind il stiu era cu manivela, ca in filmele interbelice, iar primarul racnea: “Alo, judetul!…”

 

Nu aveam asfalt (desi Buzaul e la 20 km), iar electricitatea a fost introdusa cind aveam 13 ani, adica prin anii 1970… alaltaieri… Toata copilaria am citit la lampa. Iarna, pentru ca nu exista macar o colina pe distante de sute de kilometri, ninge si bate viscolul cu saptamanile, iar satele raman rupte de lume. Multe au fost iernile in care dimineata nu puteam iesi din casa din cauza zapezii.

 

Intr-o asemenea societate claustrofobica, unicul loc social este crasma din sat… E singurul spatiu in care satenii se intalnesc zilnic, e singurul punct de interactiune colectiva… Crasma tine loc de piata centrala, “village green”, maidan si stalp de tortura…

 

Fara crasma, un sat e mort, incremenit in entitati autonome si necomunicante… Crasma e inima si băşica satului… Satenii care au croit mai intai drum prin zapada spre crasma stiau ce fac… Prefectul de Buzau e fie un incompetent, fie un ipocrit… In mod clar nu isi cunoaste judetul.

 

In loc sa le zica mai-marilor de la guvern sa coboare sa bea o tuica cu oamenii, el i-a denuntat aratandu-i cu degetul prin geamul neinghetat al masinii oficiale, care sa nu spuna el ca nu avea aer conditionat.

 

——–

Advertisements

From → Paraphernalia

2 Comments
  1. Igor permalink

    Domnule, prefectul nu putea sa-l invite pe acel prim-ministru la o tuica, la crasma, ca nu exista in tot judetul crasme care sa serveasca in pahare din Olanda secolului XVIII palinca adusa cu avionul charter din Argentina, care, in mod justificat, ar fi costat 1000 Euro sticla de jumate!

Trackbacks & Pingbacks

  1. De ce au uitat românii să cânte | Dragoş Şerban

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: