Skip to content

Despre cum nu drapelul sau imnul fac o țară – si ce este un stat?…

February 8, 2013
 Image
Mare suceală de minți cu drapelul asta al secuilor. Da, au dreptul sa si-l arboreze; și, da, e o forma de angelism in a nega ca nu e acolo nicio provocare. Desigur, lăsîndu-i sa-si arboreze drapelul, așa cum au dreptul, asta nu înseamnă ca li se recunoaște vreo autonomie; dar da, in același timp drapelul e un simbol serios. E complicat, însă, na: pînă la urma vor trebui lăsați. Cum s-a tot subliniat, daca steagul Moldovei flutură pe toate cetatile lui Stefan, nu poți sa-i împiedici pe secui sa-si ridice bucata de stofă.
.
Drapel si imn
Intr-atat de ovin sint manipulati oamenii peste tot, incat un steag si un imn au fost întotdeauna primele lucruri la care s-au gândit fondatorii de state noi. Dar ce versuri mobilizatoare să găsesti? Kosovo, cel mai nou stat din Europa, a decis sa rezolve problema continutului versurilor imnului national adoptand un imn… fara versuri. „Europa” se numeste aceasta melodie taraganata si plicticoasa ca orice imn national.
.
Steagul noii tari reprezinta de asemenea culoarea steagului Uniunii Europene, ca si cum legislatorii kosovari ar fi decis sa practice un soi de magie simpatica pentru a-si face statul sa fie acceptat.
Image
Si, intr-adevar, un stat se defineste prin atributele suveranitatii, iar in mod traditional acestea au inclus un drapel si un imn. Cel putin asta a facut si Cecenia atunci cand a incercat sa-si declare suveranitatea acum 20 de ani. Prima initiativa a primului guvern cecen a fost aceea de a inventa un steag, iar ulterior imnul i-a fost comandat unui compozitor britanic.
 Image
Dar un steag si un imn nu duc nicaieri daca tara nu e recunoscuta de nimeni… sau de un grup suficient de alte tari importante. Astfel, Nicaragua a recunoscut independenta Osetiei de Sud…; asta nu face insa din Osetia un stat autentic. Invers, Kosovo nu e recunoscut de cateva state europene, printre care Spania, Romania si Grecia, insa a fost recunoscut de Statele Unite, Franta, Anglia si Germania.
.
Foarte instructiv este cazul combinat al Chinei si Taiwanului: dupa al doilea razboi mondial, mai precis dupa ruptura dintre China comunista si insula chineza Taiwan, majoritatea tarilor planetei au recunoscut diplomatic Taiwanul pro-occidental. Aceasta insula a reprezentat initial China eterna la Natiunile Unite. Dar, dupa moartea lui Mao, cand Statele Unite au recunoscut China comunista, majoritatea tarilor planetei si-au schimbat politica, recunoscand Pekinul. Dat fiind ca ambele parti – si Pekinul si Taiwanul – mentin fictiunea unei Chine unice, din care cealaltă parte e guvernata nelegitim, tarile planetei au trebuit sa se hotarasca pe cine recunosc din cele doua, ceea ce a dus la relativa izolare actuala a Taiwanului.
.
Intr-atat de complicata e definitia unui stat, incat nici nu e limpede cate tari sunt pe glob. Palestina (anterior: Autoritatea Palestiniana), de pilda, sau Vaticanul, pot doar cu mare greutate fi privite ca fiind state in adevaratul sens al cuvantului. Unii au propus sa fie luat in considerare criteriul existentei unui prefix telefonic propriu. Propunere care trebuie lepadata de indata, daca ne gandim ca Statele Unite si Canada au acelasi prefix telefonic: 001 !… Asa incat, la intrebarea: ce face ca un stat sa fie recunoscut ca stat exista de fapt un singur raspuns: privirea celorlalti.
——-
cf.  Orgii patriotice și îngrășaminte din sânge stricat – imnurile naționale europene…
—-
Advertisements
9 Comments
 1. istoricește vorbind, unul din atributele suveranității era și baterea de monedă, de aceea falsificarea de bani se pedepsea atât de aspru în evul mediu și perioada modernă…

 2. de-aici si expresia: “au cacat steagul”…

 3. Poate ar trebui sa scrieti si despre ce reprezinta fiecare drapel. Cel al “tinutului” secuiesc (chestie pe care o consider o aberatie tampita, maghiar fiind de felul meu) are o poveste draguta in spate, cu radacini samanistice importate de pe vremea cand ne plimbam agale pe stepa asiatica 🙂

  • Nu cred . Heraldica şi magia numai în cărţile protocroniste se întâlnesc.
   Bourul magic, aştri dacici :). În principiu, în heraldică stemele erau acordate, sau luate, în mod aletoriu. Azi omori un mistreţ, mâine apare pe stemă. Depinde cu ce vrei să te lauzi, când se epuizează regnul animal, se trece la pătrate, dungi şi alte minuni. Era ca o carte de identitate.

   Apoi, simbolull este destul de răspândit, din Maramureş (stemele unor oraşe, ale unor nobili), până în Muntenia(stema statului ), prin Moldova(stema statului, deşi aici este un pic mai ciudată varianta). Pare o constantă a marcilor Regatului Ungar şi a nobilimii din zonă.
   Am putea spune că-i o decoraţie heraldică, identificată cu secuii fiindcă ei au rămas ultimii paznici tradiţionali.
   Dece s-a impus, habar nu am, maxim putem forta o legătură cu mongolii sau otomanii(deşi aici nu văd cum, prea târziu apare la otomani), adică ai participat la căsăpirea lor, ţi se pune ştampila cu semiluna şi steaua. În genul capurilor de africani.

   Se poate însemne şi paza regatului zi şi noapte. Dar nu se susţine fiindcă iniţial, mai peste tot, a fost o stea, nu soare.
   Eu nu am reprezentări vechi din secuime, dar aş paria pe o stea în şase colţuri şi o semilună, probabil transmisă de ceva nobil sau ceva oraş pentru toată zona. Simbolul respectiv apare şi pe la cumani, dar şi aceştia au devenit vasali.
   Mitul este bun, însă de la tengri, la Ungaria secoleleor XIII-XIV este drum lung :).
   Posibil ca Mongolii să fi folosit, de aici i-am adus în discuţie, ungurii erau mai catolici decât Papa prin sec XIII.
   Şi aşa putem răscoli mândria protocronistă românească şi odată v-am dat simbolurile, că tot e luptă pe întâietate :).


   Iar dacă era aşa mare tradiţie, probabil apărea ca semn al Ungariei.

   Apoi, că tot suntem pe subiect. În principiu este decent să-l folosească(nu ştiu dacă pe instituţii publice, dar să zicem că şi acolo ca o chestie de bună credinţă) . Adică, dincolo de agende, este urât să ţi se interzică să te dai rotund cu simbolurile tale, este o chestie locală.
   Cred că ar trebui să existe o discuţie, istoria ne-a învăţat că fanatismul minoritarilor şi naţionalismul bovin al majoritarilor au dus la măcelărirea minoritarilor şi dezintegrarea statului, mă rog, dacă o forţă a avut interes, dacă nu duşurile de sânge pot dura sute de ani.

   Oricum mi se pare amuzant, mai amuzant totuşi în cazul nostru, fiindcă ne batem noi în piept că apărăm simboluri, însă nu ne-am prins că pe stema Transilvaniei românii nu prea apar.

   Ca să vezi cum este naţionalismul bovin. Nu că ar fi ceva rău naţionalismul în doze decente.

   Însă din moment ce secui şi „moldoveni” se pozează cu steaguri medievale şi spun că România este un stat artificial, născut în laboratoareale Valahiei, mă îndoiesc că se va soluţiona problema.

 4. Arici Pogonici permalink

  “și, da, e o forma de angelism in a nega ca nu e acolo nicio provocare.”
  De ce ar fi o provocare. Isi arboreaza propriul steag pe propriile case, pe cine provoaca?
  Asta deja este ca si cand vorbesc un numar de x persoane in limba maghiara si vine un roman care nu-i intelege si dintr-o data toti ceilalti trebuie sa vorbeasca astfel incat acesta sa-i inteleaga. Caci altfel e provocare.

 5. Drapelele erau o necesitate, nu pupa nimeni drapele prin evul mediu. Doar dacă nu aveai o cruce la tine şi erai din Genoa sau Anglia.
  Nu cred că-ţi pupi buletinul.
  Cred că nebunia a început cu revoluţia franceză şi, mai târziu, cu promovarea Union Jack de ziua imperiului.
  Se face caz din ambele părţi fără să se discute ce se vrea.
  Drapel nu înseamnă autonomie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: