Skip to content

Când Tőkés László ar fi Laslo Tiocheș…

March 23, 2013
Image
In afară de România, doar Macedonia mai are o politica atât de favorabilă minoritatilor. (O țară precum Spania, de pildă, nu intra la socoteală, fiind un sistem semi-federal.)
.
 Pentru comparație cu România, in Belgia francofonii care locuiesc in Flandra nu au scoli in limba lor si nu au voie sa-si folosească limba in contactele cu administrația. Este pur si simplu interzis sa se vorbeasca franceza intr-un tribunal din Flandra. Prezenta unui traducator jurat e obligatorie, chiar daca toată lume înțelege franceza.
Sau: polonezii din Lituania nu pot obține ca numele lor sa fie scrise in documentele oficiale, de pilda in pasaport, cu litere poloneze precum ł sau ę , pentru ca acestea nu exista in alfabetul lituanian.
.
E ca si cum, in România, numitul Tőkés László nu ar avea dreptul la ő si é si á si ar trebui sa aibă in buletin Tiocheș Laslo…
.
Din punctul de vedere al drepturilor minoritatilor, asadar, democratia nu e intotdeauna acolo unde este asteptata. Astfel, Romania, Bulgaria, Macedonia, tari sarace din marginea Europei, si-au cooptat sistematic principalele minoritati in guvern, ceea ce a dus la diminuarea unor importante tensiuni. Macedonia e in acelasi timp singura tara in care romii (tiganii) si aromânii si-au vazut limba recunoscuta ca limba oficiala de folosit in administratie si invatamant acolo unde sint mai bine de 20% din populație.
.
Grecia, in schimb, sau Belgia, nici nu recunosc existenta minoritatilor. Belgia si Grecia nu au semnat Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare a Consiliului Europei. Lucru care poate parea surprinzator, doar 15 state din cele 27 ale Uniunii Europene au ratificat Carta. Unele, precum tarile baltice sau Belgia nici macar nu au semnat-o, iar recent Consiliul Europei chiar a anchetat in Belgia, tara care adaposteste principalele institutii europene, dar in care minoritatea francofona din Flandra intampina probleme juridice si administrative in folosirea limbii franceze.
.
Vecinii Moldovei, atat Ucraina, cit si Romania au ratificat carta. Franta a semnat carta dar nu a ratificat-o. In afara de Belgia, 7 alte tari membre ale Uniunii Europene au refuzat sa semneze Carta. Este vorba de Irlanda, Portugalia, Bulgaria, tarile baltice si Grecia, Grecia fiind un caz aparte, in masura in care nici macar nu recunoaste existenta minoritatilor nationale.
.
Ratificarea Cartei nu inseamna insa ca in mod automat tara respectiva este gata sa ii aplice prevederile. Nu exista modalitate de constrangere in caz de nerespectare a Cartei.
—–
Advertisements

From → Paraphernalia

15 Comments
 1. În Portugalia există o listă de nume agreate pe care le poţi da copiilor. Nici u nalt nume nu este acceptat!

  • Ce sa astepti de la o nație atât de degenerată ?…

   • João Pinto permalink

    Ce v-au facut portughezii?

  • Diana permalink

   Si in Germania exista, dar asta e pentru protectia copiilor. Sa nu aiba surprize de genul Istraveral, sau Rexona, sau Sandokan.

   • Observatorul permalink

    Nu este pentru protectia copiilor. Aceasta este doar o banala scuza. Motivatia principala este, peste tot, conservarea patrimoniului cultural.

 2. Cristian Cercel permalink

  Până una-alta, în Belgia (stat federal) sunt trei limbi oficiale recunoscute – francezii n-or prea vorbi ei franceza în Flandra, dar o fac bine-mersi în Valonia, tocmai pentru că nu sunt recunoscuți drept minoritate, ci drept comunitate lingvistică distinctă. Dacă tot e să comparăm, să comparăm până la capăt 🙂 Am mai putea da cel puțin și exemplul Finlandei.

 3. In Norvegia(dupa statistici una dintre cele mai liberale societati)12 % din populatie sunt de origine pakistaneza…cate scoli in limba swahili au?niciuna
  …Cand am vrut sa-mi inregistrez fiica la registrul populatiei am primit raspuns ca nu-i acceptat al doilea nume’Oltean’…La ei in nomenclator nu figura…si ei spun ca sunt o societate multiculturala…Noi o avem de sute de ani,si in loc sa ne bucuram si sa ne vedem de treaba ne cacam unii pe altii spre folosul politicienilor si al altora…

  • SinBad permalink

   hahaha… pakistanezii vorbesc swahili? de cand? :))

  • Ralf Weber permalink

   Tibi Oltean: Nu compara pakistanezii cu maghiarii, sasii, sarbii, ucrainienii, etc. din Romania. N-a venit Norvegia peste pakistanezi. Vreau sa spun ca maghiarii, sasii, etc. erau aici de dinainte “statului unitar” roman.

 4. Dan permalink

  Belgia are două comunităţi lingvistice distincte, nu prea poţi compara, cred eu. La noi, ar fi ceva de genul ca in Ţinutul Secuiesc plus alte zone majoritar maghiare din Transilvania se va folosi doar limba maghiara, în vreme ce în rest, nu se va putea folosi decât limba română. Mi se pare o situaţie mai extremă decât e la noi, dacă e să treci dincolo de suprafaţă.
  Cred că ceea ce ar fi de dorit ar fi nu enclavizarea comunităţii maghiare, ci răspândirea folosirii limbii maghiare în Transilvania, cel puţin în comunităţile cu o pondere mai însemnată (aş zice peste 10%) şi astfel păstrarea caracterului multicultural al acesteia. Crearea Ţinutului Secuiesc este un nonsesns şi maghiarii ar trebui să renunţe la a mai cere aşa ceva. Ca român care sprijin multiculturalismul din Transilvania voi fi întotdeauna împotriva enclavelor însă aş fi pentru introducerea limbii maghiare ca materie opţională în şcolile româneşti din anumite zone.

 5. Anon permalink

  Sunt cateva nume de care românii s-ar putea lipsi. Personaje fictionale in special: din filme si din Biblie. Sandocan, Bruzli, Tabita, Tobias.

 6. Satyr permalink

  The main officially recognized “minority” (μειονότητα, meionótita) is the Muslim minority (μουσουλμανική μειονότητα, mousoulmanikí meionótita) in Thrace, which numbered 120,000 according to the 2001 census and mainly consists of Turks, Pomaks and Roma. Other recognized minority groups are the Armenians numbering approximately 35,000, and the Jews (Sephardim and Romaniotes) numbering approximately 5,500

  http://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_in_Greece

 7. Sava permalink

  Articolul asta e o mare tampenie,cand Romania va avea 3 (Trei) limbi oficiale ,atunci poti face comparatie…

 8. Ralf Weber permalink

  Nici minoritatile din Transilvania nu cer sa vorbeasca in limba lor materna la Caracal.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Când Tőkés László ar fi Laslo Tiocheș… | saymax's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: