Skip to content

Unirea Romaniei cu Moldova ar accelera autonomia maghiarilor…

March 23, 2013

Image

De câte ori unii secui zic taraganat “autonomie”, presa si politicienii isi pierd cumpatul si reactioneaza ca si cum in Ungaria s-ar afla inca la putere Horthy (desi trebuie spus ca Orban pare ca s-ar stradui sa dea impresia asta), iar Romania ar fi pe cale sa piarda Ardealul.

Prin articole din presa si prin interventiile publice se practica (uneori voit) o confuzie intre concepte politice aruncate de-a valma, deseori chiar in interiorul aceluiasi text. “Autonomie”, “federalism”, “confederalism”, “separatism” au ajuns sa insemne acelasi lucru. Putin conteaza faptul ca niciun politician maghiar sau secui nu a formulat pana acum vreun plan concret de separare de Romania. Separare imposibila, de altfel, de-ar fi si numai din ratiuni geografice. Romania e un caz diferit de cel al Slovaciei, care cunoaste probleme similare.

.

In Romania, regiunile populate majoritar de maghiari se afla in mijlocul geografic al tarii, in vreme ce in Slovacia maghiarii locuiesc de-a lungul unei fasii de teritoriu lipite de granita cu Ungaria. Ca exista exaltati printre maghiari si secui e neindoielnic. Mai multi chiar decat in Ungaria propriu-zisa, unde ungurii ardeleni nu sunt bine vazuti, ba chiar sunt tratati foarte adesea de sus si numiti “romani”, cuvant de hula, dar nu mai mult decat atunci cand in Romania numim o persoana stupida un “gagauta”, negandindu-ne ca in acest fel insultam glorioasa natiune a gagauzilor.

.

Secuii îsi falfaie steagul. Si ce? In Europa fiecare canton, land sau regiune, ba chiar fiecare targ are propriul sau blazon, imprimat pe documentele administrative locale. Atitudinea clasei politice din Romania in chestiunea autonomiei locale nu e coerenta si ramane cramponata in trecut, fara nici o viziune asupra viitorului apropiat. O pozitie mai realista ar aduce aici in discutie si atitudinea fata de Republica Moldova. E drept, nepasarea guvernelor succesive de la Bucuresti si obstructionismul practicat la Chisinau au facut sa se indeparteze perspectiva unirii. Generatia lui Voronin este insa in plin declin, de-ar fi si numai biologic. O noua generatie de politicieni moldoveni se pregateste acum, dintre care multi sunt fie educati in Romania, fie convinsi ca cel mai scurt drum spre Europa este unirea cu Romania.

.

Acea unire nu va fi insa o simpla inghitire a Basarabiei de catre Romania. Chiar fiind proromani, politicienii moldoveni care vor fi impins spre unire vor dori sa pastreze un statut special al actualei Republici Moldova in cadrul Romaniei. Desi majoritatea populatiei moldovene vorbeste romana, specificitatile culturale sunt reale, iar limba rusa ar continua sa aiba un statut special chiar si dupa unire. In aceste conditii, autonomia maghiarilor din Ardeal va deveni, la randul ei, cel putin la fel de reala ca si cea a gagauzilor din Moldova, sau cea, de forma inca nedefinita, a Transnistriei. Unirea cu Moldova ar precipita, asadar, prin forta lucrurilor, autonomia maghiara. Nu s-ar putea anula autonomia deja castigata a gagauzilor, dar, in acelasi timp, nu li s-ar putea refuza maghiarilor un statut identic. Detaliu despre care politicienii de la Bucuresti evita sa vorbeasca, desi unii dintre ei se mandresc ca sunt ardeleni… sau olteni.

—-

Despre gagauzi, cf. si :

Găgăuz – găgăuță… și slavii îi considerau pe nemți niște idioți…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/11/19/gagauz-gagauta-si-slavii-ii-considerau-pe-nemti-niste-idioti/

11 Comments
 1. dan permalink

  Dragu-mi-i cu puska-n pusztă!
  (Îmi glumesc și IO, Dan Voivod, de față fiind). Dacă ar fi după mine, eu le-aș da întreaga țară, de-adevăratelea, și cu zîmbetu-mi ironic pe sub mustață, “na-vă, mă, că nu vă mai ajunge!” Le-aș respecta toate dorințele; ba, la împlinirea fiecăreia, aș mai adăuga ceva, știind că omu infrasilvan se jenează să ceară tot ce-ar vrea.
  Fiindcă-s român și nu prost, aș râde în sinea mea de cîte nopți de ceardaș și căpițe ar avea nevoie ca nu doar să populeze întreaga Românie, ci și să ne împingă românimea către Ucraina, Bulgaria,Serbia. Însă cum politica asta ar fi de lungă durată, pe întuneric făcută, și ar fi rescrisă în fel și chip, aș sta la cotitură, cea a timpului și a Carpaților, ca toți declasații noștri eroi, așteptînd momentul ăla care balansează între “enough is enough” și “mămăliga explodează”. De vine atunci
  fekete și-mi cere-o scobitoare, indiferent cum, m-aș scobi de el și de tot neamul lui, ba, m-aș da cu toate gloanțele și rachetele în lactanta Magyarország.
  E, desigur, un scenariu ipotetic. Fiind cetățean al Universului, fără patriotism local, prea deloc îmi pasă ce vrea Buda, ce vrea Pesta.

 2. Reblogged this on and commented:

  A revenit la moda sa orbesi despre Unire. Unirea cu Moldova ar precipita, însă, prin forta lucrurilor, autonomia maghiara. Nu s-ar putea anula autonomia deja castigata, in Moldova, a gagauzilor, sau a Transnistriei, dar, in acelasi timp, nu li s-ar putea refuza maghiarilor un statut identic…

 3. Maghiarii sunt, din pacate, un pericol real! Ei nu s-au obisnuit cu prevederile Trianonului, au actionat si actioneaza continuu pentru autonomie. Este o problema mai reala decat unirea cu Basarabia. Problema ssecuiasca e o diversiune, pentru ca secui mai sunt 3-400 cu totul, iar ei sunt altceva decat unguri. Noi nu cu secuii avem probleme, ci cu ungurii, cu nationalistii unguri care vor, intr-adevar, sa recupereze teritoriile pierdute, chiar daca ele sunt inconjurate de Romania. De la cumpararea masiva de terenuri in Har-Cov, pana la acordarea cetateniei maghiare pentru romanii get-beget (ce primesc avantajul de alucra in spatiul Schengen), ungurii lucreaza intens pentru pamantul romanesc pe care-l cred al lor. Nu-i subestimati si priviti-i intotdeauna ca un pe niste vechi prieteni ai rusilor, asa cum au fost si asa cum vor ramane indiferent de vremuri. Parerea mea.

 4. Mitica permalink

  Secuii – in mare parte Români maghiarizati :^)

  (Uitati-va la porti si porturi. Ba chiar la nume.)

 5. Panea permalink

  Mitica ,Mitica esti pr… de bubui 🙂 Care dintre voi toti stiti istorie reala. Nu despre unguri sau alte natiuni ci istoria Romaniei, frate!!!!

 6. Zsolt permalink

  Dan Badea: Atatea prostii concentrate in atatea randuri, rar am citit. De ce ar fi mai mari prieteni maghiarii cu rusii decat romanii? Romanii care au si aceeasi religie, au si limba destul de asemanatoare? Rusii au fost care au inabusit in final revolutia maghiara din 1848-49, dar si cel din 1956, sau maghiarii au fost care au luptat cu rusii in razboaiele mondiale pana la capat. In schimb stii ceva ce ar lega rusii si maghiarii? A spune ca secuii nu sunt maghiari e ca si cum ai spune ca oltenii nu sunt romani. Cat despre faptul ce nu ne.am obisnuit: nici romanii nu s-au obisnuit cu ideea, ca la Alba Iulia erau niste promisiuni concrete legate de autonomia fiecarei nationalitati, ceea ce nu s-a respectat pana in ziua de astazi desi era o conditie a fauririi Romaniei noi.

 7. Arici Pogonici permalink

  LOL, prieten al rusilor? De atunci cand rusii le-au facut favorul de a innabusi la 1849 revolutia in care deja au invins? Sau de atunci cand au distrus in 44 Budapesta? Sau te pomenesti ca 56 sau intors prietenii cu care s-au infratit mai putin benevol in 48?

 8. Hello hello permalink

  Motivul principal al cererii autonomiei este saracia care exista in toata tara si indiferenta conducerii fata de aceste regiuni care au fost lasate defavorizate intentionat. Domnule, daca am trai la un nivel de trai ca in Suedia, Germania sau Anglia la niciunul n-ar veni in cap idea autonomizarii regiunii. Simplu exemplu, daca nu esti sustinut de colegi la munca sau la invatat in scoala atunci te apuci unul singur ca sa rezolvi problemele tale.

  Dar conducerea nu s-a trezit inca, iar mainstreamul in politica mereu era teama pierderii Transilvaniei.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Articole interesante 17 – 28 – Economie 101

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: