Skip to content

Delictul facial în politică…

March 27, 2013

image

Brejnev

Intr-una din cartile sale – cred ca era Catastroika -, raposatul disident rus Aleksandr Zinoviev povestea ca primul sau soc atunci cind s-a exilat in Occident a fost sa deschida televizorul si sa vada o emisiune, sau stirile, despre un eveniment petrecut la Moscova si unde apareau Brejnev si membri ai guvernului sovietic. Ceea ce l-a zdruncinat pe Zinoviev si i s-a arãtat ca o dovada de atrofie mintala a acelui Occident la care visase a fost sa auda comentariul pe un ton neutru si politicos al crainicului sau ziaristei care prezenta evenimentul.

Nu, ziarista nu pufnea de rîs sau indignare zicînd „Brejnev“ si pronuntand numele si atributiile ministrilor sovietici din guvernul de atunci. Spune Zinoviev: „nu-mi venea sa cred ca persoane intregi la minte pot lua in serios comedia aia; tremuram de manie greu stapanita; ma intrebam: oare ei nu vad figurile alea de batracieni posaci? Ei nu vad incompetenta slugarnica stampilată pe feţele de lachei si irozi? Cum poti sa zici pe un ton serios: „ministrul cutare“ fara sa te îneci in chicote isterice? Ce lume-i asta unde esti mintit prin conventie si maniere? De ce nu sînt aratate cu degetul delictele faciale?“

Inainte de a se fi ajuns la decriptarea CV-ului unor ministri din noul guvern al României si de a cheltui bani pe telefoane in America pentru a verifica daca numele unei universitati e bine scris, ar fi fost de ajuns sa îi examinam in poza, sau sa îi vedem vorbind la televizor. S-a tot discutat inutil despre Mona Pivniceru, cand de fapt delictul facial era evident. Personal, cind eram în facultate, daca intram la un examen si vedeam in colegiul de la catedra o doamna cu coafura à la David Bowie si cruciulita la gît renuntam si ieseam imediat.

Desigur, vor fi unii care vor racni: astea nu-s criterii, nu poti instaura delicte faciale si estetice doar pentru ca ai tu traume cu oxigenarea. Realitatea e insa ca in cazul politicienilor ele ar functiona la fel de bine ca orice alte criterii mai traditionale. La urma urmei, exista o scoala de politologie care afirma ca in democratiile noastre moderne, functionarii publici, ba chiar si membrii guvernului, ar trebui trasi la sorti, ca in Atena antica. Daca o persoana poate fi aleasa la intimplare ca jurat la tribunal, ea n-ar avea, statistic, mai putine competente decit o alta aflata pe listele de partid pentru a conduce un minister. Sint semne care nu inseala si care, daca le-am aprecia, ne-ar scuti de dat telefoane inutile prin strainatati.

—-

From → Paraphernalia

6 Comments
 1. 1dan9 permalink

  Mai în urmă, domn Dan, am aruncat ideea că deja, genetic, dat fiind traiul nostru colectiv, sîntem învățați să creștem cît mai mult defazajul dintre suflet și corp…urmarea fiind că ele nu-și mai corespund punct cu punct. În ziua de astazi, a unui totul e permis, e greu să definești un om după colțurile lăsate ale gurii, spunînd că-i un sceptic, ori să nu te miri că un depresiv nu are între sprîncene „acel U caracteristic”. Japonia, e o țară a codificării și, în acest sens, te-ai aștepta ca ce le este-n gușă să le fie și-n căpușă, ochii să le fie fereastra sufletului et c, dar nu e așa, fiindcă știu să pună o barieră foarte puternică sau un labirint între suflet și corp. Dacă lucrurile stau astfel, nu disper zicând că omu i-o necunoscută…soluția îmi pare că ar fi observarea nepremeditată a detaliului.
  Comentînd la postarea de ieri zisele altui participant la muscăria ta, am zis că felul de a bea al unui popor poate da un plus de informație, dar nu poate fi construită o atitudine viitoare în istorie pe baza acestui criteriu, fiindcă-i nedefinitoriu. Însă da, și asta văz în articolul tău, cînd e vorba de-o mînă de indivizi sau de unul singur, atunci criteriul respectiv devine mai relevant pentru o identificare „mai științifică” a persoanei. Așa fiind, că tot poporul rus bea votcă, fie în lotcă , fie-n troikă, nu este definitoriu, dar că Ielțin vorbea ținîndu-se de ficați, da, este definitoriu.
  Acu stau la îndoială dacă să-l aleg pe Brejnev la următoarele alegeri. Cineva care are o asemenea stemă pe discul telefonului nu știu, zău, dacă îmi va da lucrurile publice sau va face din mine un lucru public.

  Like

 2. Corson permalink

  Corect! Lombroso stia el ce spune.

  Like

 3. ion permalink

  aproape in toate guvernele (cu exceptia lui tariceanu) au fost infractori faciali evidenti.
  caricaturi de-a dreptul, ca ti-e si scarba sa le vezi fetele de harciogi si viezuri. sa fie asta un criteriu dupa care li se face loc acestor frustrati? s-a pus ancora gresit de la iliescu incoace?

  Like

 4. axisludi permalink

  “Beauty is in the eye of the beholder” 😉

  Like

 5. pierce permalink

  pe acelasi principiu, pe tov. danilet unde il bagam?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: