Skip to content

O planeta de cucoane Bovary…

March 28, 2013

 image

Niciodata in istorie nu ne-am inselat perechea mai mult decat astazi… cel putin virtual, in cap si in vorbã scrisã pe ecran. Email, flirt pe Facebook, nenumarate apucaturi duplicitare pe care Biblia nici nu le prevazuse. „Eu vă spun că cine se uită la o femeie ca s-o poftească a şi preacurvit cu ea în inima lui“, zice evanghelia. Azi e mult mai rau, pentru ca nici nu e nevoie sa te mai vezi cu cineva ca sa preacurvesti virtual.

 Acum nici nu mai trebuie sa te uiti, pentru ca totul se petrece in cap si in computer. Unii intretin un intreg harem, falange baroce si orgiastice de relatii virtuale. Singura solutie ar fi o şaria planetara, o recluziune fortata cum e cea pe care o impune islamul riguros femeilor. O privare de internet imediata si totala. Intrebati de ce femeile nu au voie sa conduca, juristii din Arabia Saudita explica cu o logica implacabila ca daca ar fi lasata singura la volan, femeia e in stare sa transforme instantaneu masina intr-un budoar pe roti unde va petrece cu primul trecator (presupunand că nu-l calcă). La fel, daca o scapi la internet îşi va invoca de indata şeptelul imaginar cu care va pacatui in forme gramaticale inaccesibile ţie.

Mutaţia societãţii pe care o traim acum nu se situeaza doar la nivelul tehnologiilor, ci si la cel al relatiilor de cuplu si de familie. Devine din ce in ce mai greu sa afirmi, cum facea Francis Fukuyama (cel cu sfarsitul istoriei) acum aproape doua decenii, ca societatea prospera se bazeaza in mod necesar pe incredere. „Trust“, spunea el, „incredere“ e termenul magic. Increderea ca nevasta-ta nu-l va ademeni pe omul care asteapta la semafor in masina ei cu geamuri afumate. Aceasta incredere in celalalt ar explica de ce occidentul e prosper, iar lumea musulmana nu. In absenta increderii, femeia trebuie incuiata.

Iata insa ca astazi si in Occident nevoia de a cauta intelegere la celalalt e inlocuita de fuga pe internet. Iar acolo asteapta al doilea pericol, unul si mai mare: in ciberspatiu, cireada admiratorilor cu personalitati inventate ne flateaza toate bovarysmele si ne transforma slabiciunile in virtuti. In fiecare din noi lîncezeste o cucoanã Bovary, care pe deasupra are si permis de conducere.

Daca ar mai exista acum peţitoare, ar trebui sa fie nu doar bune psiholoage ca alea din trecut, ca sa descifreze metehnele inevitabile ale peţitei, ci si spioance cibernetice, pentru a afla cite adrese email si conturi de „chat“ posedă sânziana.

——

Advertisements
12 Comments
 1. Cristina permalink

  cel putin misogin domnule Dan Alexe, acest mic episod al dvs., desi nu pot sa nu ma distrez copios, deoarece are un vag parfum de anxietate

  • “Misoginie” e argumentul mãciucã al femeilor fãrã umor (majoritatea)…
   Dacã vreti, mai am din astea.

   • Maciuca mare permalink

    Ai scris bine “Misoginie” cu M-mare. Cred ca pentru Cristina si “maciuca” trebuia scris “Maciuca”…probabil are nevoie de una mai mare..

 2. Cristina permalink

  chiar ma simt o vrajitoare care incearca sa suceasca mintile barbatilor pe fb, jucandu-se cu cuvintele. daca ma gandesc mai bine, e chiar un compliment. iar ei nevinovatii ne cad in plasa, in loc sa ne inchida in casa si sa ne interzica internetul… si condusul masinii :))

 3. 1dan9 permalink

  La așa planetă de bovarice, așa bivolari!
  Femeie nu-s, poate la viitoarea reincarnare,dar cînd am să fiu o să mă întreb: ce-mi oferă mie, XX, acest mie străin, XY, mai tare decît internetul?
  Dar problema nu stă în internet, cum nu era nici cînd s-a trecut de la mesaje cu porumbelu (atacat de virusu ‘ falcon) la poșta organizată, a cu pony express…ci în modul nostru bărbătesc de-a gestiona manierele lor femeiești…sau, invers, felul femeilor de-a opera în starea lor tocmai cînd avem capdeoperă în progress. Personal, n-am înțeles niciodată până acum de ce nu ne apucăm să ne înțelegem, ce bunăvoință universală, comună amîndorura, ne-ar trebui ca să cădem la o pace fără tertipuri. (Înțeleg aici prin tertip aplicarea la oricare nivel—subtil, subliminal—a chestiei: e supărată, îi dau flori! e supărat, m-arăt în cămeșuță transparentă!)
  O sharia/lege islamică planetară?!/Domn Dan, și eu cred că împărțirea în caste este un lucru bun, dar pînă nu mă văd rege universal/ cakravartin nu îndrăznesc s-o promovez! 🙂 /Chiar bărbat fiind, nu mi-aș dori asemenea lege, fiindcă n-am vocație de temnicer…sau aș accepta-o cînd din „Coranul femeilor” s-ar deriva o Sharia femeiască. Vorbesc aici de reciprocitate, fapt de care islamul „ortodox” este lipsit. Sigur, mai altfel stau lucrurile în sufism, dar nu cu mult diferite: dansuri de spermatozoizi pentru un ovul inexistent. (cred că sufismul nu este o reacție față de niște juriști încuiați la minte, ci reprezintă zonele periferice ale Shariei, acolo unde Legea devine impotentă…sufismul poate fi bineprimit Orientul Îndepărtat, fiindcă hinduismul, buddhismul sînt religii încăpătoare sau tolerante; îmi pare că și mai liberalii shiiți din Iran, deși acceptă sufismul poeților–fapt care nu implică mari obligații !!!– surghiunesc sufismul manifest.
  Însă revenind la Sharia, concesiile făcute femeilor sînt pe tiparul îți fac darul acesta, dar o să-ți scot ochii toată viața pentru el.
  Cred că arhitectura cu patio interior pe care-o găsești mai peste tot în Spania, este dovada neîncrederii duse la extrem, căci nu se mai pune problema ca bărbatul să vegheze isteric comportamentul soțiilor/cadînelor, ci acestea să se urmărească unele pe altele, ca să se toarne. Politica asta a dus-o și Franco, din interese totalitare, unde serviciul de informații popular funcționa foarte bine…dovadă că majoritatea ilegaliștilor se găsea în Franța.

 4. Confuzia intre termenul “incredere” si “posesie” este larg raspandit in mintile semenilor nostri. Scormonind dupa cauzele acestei raspandiri se ajunge de obicei la fundamentul unui anumit tip de gandire bazat pe o morala creionata in alb si negru (mai larg raspandita este chiar viziune imperiului bunului si imperiului raului) care se regaseste in mai toate religiile. Biblia si toat celelalte scripturi asemanatoare trateaza femeia ca obiect posesiv, jucarie a barbatilor…chiar si numai din acest motiv trebui urgent sa alocam locul cuvenit acestei carti: in lada de gunoi a istoriei omenirii…impreuna cu morala care- i sta la baza. Debarasati de o astfel de morala oameni ar putea, ar avea sansa, sa descopere ca relatiile interumane nu sunt nist legaturi de posesie, ci doar niste simple relatii in care fiecare actor este indreptatit sa hotarasca pentru el insusi asa cum doreste fara sa mai fie judecat de altii dupa niste criterii psihopatice…e mult de lucru…

 5. Dan Alexe e un machist, dar are dreptate. Subscriu.

 6. Si ce-i daca? Mai bine flirtam pe internet decat sa ne dam cu securea in capete. Bovarysmul ca defulare, un subiect pentru psihanalisti.

 7. eu n-am simtit misoginism, am simtit doar o mirare ca lucrurile s-au schimbat asa. si sint sigura ca s-au schimbat mult. dupa ani de petrecut pe chaturi, am observat si eu cit de pervertit imi e sistemul de semnalizare si de comunicare cu celalalt sex.

 8. gigi giorgiana permalink

  bineinteles,scris de un barbat cu conceptii de la 1800 toamna,ingrijorat ca incet ,incet,li se duc privilegiile! daca o femeie poate munci mai mult decat un barbat,poate fi chiar mai capabila,de ce ar trebui sa renunte la privilegiiole care i se cuvin prin ceea este? doar pt ca barbatii considera ca trebuie sa fie apanajul lor si numai al lor????secole de-a randul barbatii au facut asta mereu dar cand li se face lor nu le place! traiti si frustrarile femeilor inselate,abuzate,maltratate,umilite,dispretuite,asa cum ati facut de secole voi barbatii,femeilor!

 9. Ce noroc ca ne putem amuza de ironia involuntara dovedita de juristii din Arabia Saudita…Pacat ca putini cititori de-ai tai au acel fin simt al umorului la care faci apel, Dane.

 10. Lumi permalink

  Câtă dreptate ai, aşa e! Oricum, preacurvie virtuală, nu cred că există. Eşti mai aspru ca Evanghelia. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: