Skip to content

”Verdictul Facebook“ – Belgia ar putea interzice pseudonimele pe Internet …

April 4, 2013

Image

Unul din mulții “Michel Houellebecq”… Asta a reușit sa strangă 75 de followers…
—–
Un proces al cărui verdict ar putea face imposibil pe viitor un reportaj sau o anchetă in care un jurnalist s-ar infiltra in anume grupuri sau structuri. 
—–
 
 
Belgienii cu profil de Facebook fals riscă să nu o mai facă de acum înainte, chiar dacă e pentru o cauză considerată bună. In fața tribunalului din Bruxelles se va deschide procesul a doi jurnaliști independenți care au folosit un fals profil de Facebook pentru a expune metodele de recrutare ale extremei drepte.
 
Manuel Abramowicz și Julien Maquestiau, care mențin site-ul internet ResistenceS.be, specializat în decriptarea extremei drepte belgiene, au creat în 2009 un fals profil Facebook al unui pretins tînăr neonazist prin care au anchetat metodele de recrutare ale extremei drepte. 
 
Cei doi au descris apoi pe site-ul lor acele metode de recrutare, dezvăluind in același timp că un fost important membru al Frontului National din Belgia, extrema dreaptă francofonă, Georges-Pierre Tonnelier, care fusese condamnat pentru rasism si incitare la ură la interdicția de a se implica in politică vreme de 7 ani, era in realitate foarte activ pe Facebook. 
 
Respectivul Tonnelier a depus plângere penală împotriva celor doi jurnaliști pentru “fals informatic”, “folosirea publică a unui nume fals” si “violarea vieții private”. In primă instanță justiția belgiană i-a dat dreptate si urmează acum procesul, dacă cei doi jurnaliști nu fac apel. 
 
Cazul e urmărit cu mare atenție de asociațiile de presă, întrucât verdictul va avea un impact asupra jurnalismului de investigație. O eventuală condamnare ar face imposibil pe viitor un reportaj sau o anchetă in care un jurnalist s-ar infiltra in anume grupuri sau structuri. O condamnare ar putea chiar penaliza folosirea pseudonimelor pe internet, sau postarea de informații false. 
 
O jurisprudență ce s-ar putea repercuta si in alte țări, intr-un moment in care guvernele sînt din ce in ce mai preocupate de controlul Internetului. Verdictul va influența si campaniile politice de pe internet, precum și si obiceiul tuturor partidelor de a folosi “trolli”, persoane cu identități false a căror activitate constă in a perturba dialogurile de pe internet si in a stârni confuzie in adversari si in electoratul lor potențial. 
 
——-
 

 

 
 
 

From → Paraphernalia

2 Comments
  1. 1dan9 permalink

       Trecînd prin diverse țări, văzui că în mobilul meu apărea mesaj de întîmpinare, cum că intrasem în rețeaua respectivei țări. Adică eram tot timpul sub atoatevăzătorul satelit, măcar ca un profil de carne, chiar dacă mobilul nu este înscris sub numele meu. Dacă restrîng toată această acțiune pe teritoriul unde locuiesc, sigur că este caroiat, știindu-se tot timpul dacă mă mișc prin pătrățelele mele. Tehnic, n-o să dureze mult și am să pot întreba telepatic satelitul pe unde dracu mi-o fi lăsat, în propria-mi cameră, telefonul.    Pricepînd de multă vreme asta și neavînd nici cea mai măruntă activitate delictivă, nu prea văd care-i rostu pseudonimului.   În primul rînd, situația îmi pare comică. Domnul Dogaru poate să stea bine la vedere, cu nume și cu extrema lui, iar ziariștii trebuie să-și ia pseudonim. Ca să vezi în ce belgie trăiești și-n ce europă trăim! În al doilea rînd, poți sta astăzi cu laptopul în pat și din celălalt capăt de lume, dintr-un alt timp (fusul orar!), să se știe cea din urmă tastă apăsată. Fiind astfel, sînt sigur că poliția informatică știe absolut tot despre respectivii extremiști, însă cum libertatea de expresie a ticăloșilor și inculților a destituit legea, respectiva poliție nu poate să facă nimic. După cum merg treburile în justiție, chiar și cînd va apărea vreo formă punitivă contră răilor, abia dacă se va îndrăzni ceva contra tupeului lor liniștit.   Dacă de faptse știe tot privitor la delincvenți, rămîne că e vorba de o legalizare care merge împotriva cetățenilor cuminți. Argumentul este că odată ce între 10 oameni, doar 2-3 sînt ticăloși, această proporție nu justifică obligativitatea transparenței pentru toți cei 10.

    Like

  2. Belgia ar putea interzice internetul cu totul…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: