Skip to content

Mic breviar cecen…

April 22, 2013

Image
Cu primul presedinte cecen, Djohar Dudaev…

—-

Cf. :

Pe 23 februarie 1944 avea loc deporrtarea cecenilor de către Stalin… O întreagă națiune deportată în plin război cu Germania, în scopul ștergerii ei de pe hartă și din istorie.
E greu astăzi să ne putem închipui dimensiunile patologice ale urii lui Stalin (un caucazian, gruzino-oset) împotriva celorlalți caucazieni.

—-

Nu e nimic de discutat sau argumentat acolo, frații ăia doi din Boston care au pus bombele in timpul maratonului erau niste jihadisti tîmpiti si criminali… însă nu despre asta e vorba. Erau de origine cecenă, dar nu trăiseră niciodată în Cecenia. Erau ceceni precum Sarkozy e maghiar. Iar căderea lor în terorism n-ar trebui să ducă la diabolizarea cecenilor in general. Pina la urma, si occidentali convertiti au comis si comit orori in numele islamului. Cecenii sînt însă o nație considerată criminogenă… Nesofisticații ceceni au devenit una din principalele victime ale războiului mediatic contemporan.

O știu foarte bine, pentru că indirect am participat la asta. In iarna lui 1991-1992, cînd nimeni nu auzise măcar de Cecenia, Caucazul de nord fiind zonă strategică pentru sovietici, iar cecenii, cuceriți prin masacre denunțate de intelectualii ruși, printre care ajunge să-l amintim pe Tolstoi, rămânând cea mai dușmănită și oprimată nație din fosta URSS, iar pîna atunci accesul acolo fusese interzis.

Țara se prezenta așa :

.

.

Am făcut acolo primul meu film documetar, Ghazavat – Une promesse de guerre (1992), în care, din lipsă de experiență și sub presiunea producătorilor belgieni și francezi, lăsam de înțeles că ar fi vorba de primejdioși fundamentaliști islamici.

Realitatea era departe de asta: cecenii erau -și au rămas majoritar pînă azi- membri ai confreriilor sufi, total opuse islamismului militant. Structuri clanice de oameni a căror identitate se definește prin apartenența la un trib și la o confrerie mistică, nemilitantă, care practică o formă de tehnici colective ale extazului (ca o yoga musulmană) inchise lumii din afară. Opusul islamismului militant importat din țările arabe.

Confreriile lor sufi isi duc viata in jurul mormantului unui sau altuia din sfintii din trecut ai grupului, mormant numit un mazar :

.

.

Islamul cecenilor este foarte diferit de cel al afganilor sau arabilor. Este un islam de tip sufi, cu ceremonii foarte arhaice, cu rămășițe păgâne, de transa  colectiva, care nu sînt acceptate de ceilalți musulmani. Iată un exemplu, filmat de mine într-un sat nu departe de Grozny :

.

.

E limpede ca o asemenea ceremonie poate fi de indata prezentata ca reprezentand tendinte fanatice. Numai ca asta ar fi total fals. Ceremonii de transa, numite zikr (din arab: dhikr = pomenire) se tin cu orice mare ocazie, la o inmormantare de pilda :

.

.

Atât de îndepărtați sînt cecenii de islamul militant, încât pentru ei moscheea e doar locul în care isi tin ceremonia zikr, ceea ce i-ar oripila pe musulmanii fundamentalisti :

.

.

După eroarea inițială, am continuat să mă întorc periodic în Cecenia. Am filmat de-a lungul anilor esența culturii și ceremoniilor lor colective. Le-am învățat limba. Am făcut (la Paris) un Masters Degree in islamul mistic cecen. Am publicat, împreună cu alți cercetători, o Géopolitique du Caucase (Hérodote, Paris, 1996), unde am scris capitolul despre islamul cecen si nord-caucazian.

Demonizarea cecenilor a fost fructul lent al propagandei ruse. S-a ajuns să se creadă că acest popor care abia depășește un milion de persoane, femei, copii, batrani si handicapati inclusi, adica jumatate din populația Bucurestiului, dar cu mai putine mãdulare, dupa doua razboaie distrugatoare, sa-ti inchipui ca acesti oameni atat de putin numerosi, care pe deasupra sint astazi controlati de un guvern local total supus Moscovei, lupta in acelasi timp impotriva occidentului pe toata planeta, asta face parte din categoria mitologiilor irationale, imposibil de combatut prin logica sau evidență.

Niciodată (dar trebuie insistat pe NICIODATĂ) în toți acești ani în care s-a afirmat că ceceni luptă în Afganistan și Irak împotriva occidentului nu s-a adus nici cea mai mică dovadă: un pașaport, un prizonier, un corp, o mărturie.

In schimb, a devenit banal pentru ziaristi să scrie că talibanii sînt sprijiniți de mercenari arabi, uzbeci și ceceni. Cînd vedem cu cîtă rapiditate ni se arată cecenul cînd e real (cei doi din Boston) devine total neverosimil ca în mai bine de un deceniu nici Rusia, nici SUA, Afganistanul sau Pakistanul nu au adus nici cea mai mică dovadă a prezenței cecenilor pe undeva.

Cecenii au devenit astăzi un “bau-bau planetar”, o națiune criminogenă, iar termenul de cecen este deja un sinonim convenabil pentru “musulman fundamentalist”.

Prin toate partile pe unde Occidentul se confrunta cu islamul, se spune despre ceea ce e mai rau, terorist si violent ca ar veni de la militanți ceceni. Din Pakistan pana in Irak, presa, politicienii si potentatii locali afirma cui vrea sa-i auda ca tot raul vine de la ceceni. Nu conteaza faptul ca nimeni nu a vazut vreodata un cecen prin partile acelea ale lumii, ca nimeni nu le vorbeste limba și că nimeni nu ar fi in stare sa-i identifice auzindu-i vorbind. In nici un caz militarii occidentali nu ar putea sa-i recunoască (in Afganistan am intalnit ofiteri din diferite țări NATO care credeau ca se află “printre arabi”).

Totusi, mitul functioneaza, e eficace, si s-a ajuns la situatii in care un ziar atat de serios cum e, in principiu, italianul La Repubblica a putut pune in prima pagina o “informatie” care spunea ca, “potrivit unor surse militare, trupele italiene din Irak vor fi atacate de 300 de ceceni sositi din Afganistan” !… Grotescul falsei informatii nu a deranjat pe nimeni: cum ar putea un contingent atat de mare de luptatori straini, plecati dintr-un Afganistan teoretic controlat de occidentali, sa strabata Iranul, care e principalul dusman al afganilor suniți si al musulmanilor ne-șiiți in general, sa ajunga pana in Irak si sa atace trupele italiene?

Mai multe despre asta pe site-ul Europei Libere :

Demonizarea cecenilor, sperietori mondiale
http://www.europalibera.org/content/article/24964254.html

In Afganistan, unde am trăit de asemenea aproape trei ani, am pierdut din cauza asta chiar și prieteni, idioți de ziariști străini, care nu voiau să renunțe la acest mit:

— “In trecătoarea aia îngustă, am fost înconjurați de ceceni care au tras în noi”, mi-a spus odată febril un fotograf ungur.

— “De unde știi că erau ceceni?”

— “Mi-au zis militarii americani cu care eram.”

— “Și ei de unde știau că sînt ceceni?”

— “Le-au interceptat convorbirile.“…

Hohotul meu de rîs a fost nestăpînit:

— “Mai baiete, arată-mi mie militarul american care știe să deosebească o voce în cecenă de una în franceză, sau în klingoniană“…

Așa încât: nu au existat niciodată ceceni în Afganistan. Nimeni nu ne-a arătat niciodată nici cea mai mică dovadă.

In Evul Mediu, tătarii erau chintesenta răului. Astazi, rolul le-a fost atribuit cecenilor, deveniți in presă o amenințare islamistă globală.
——

“Nimeni nu pomenea vreo ură pentru ruși. Nu putea fi ură, pentru că ei nu priveau javrele de ruși ca pe niște oameni…”
Din nou despre Caucaz, din perspectiva nerușinării provocatoare cu care jocurile olimpice au fost plasate acolo–
.
Am mai scris despre genocidurile în serie comise de ruși în deceniile cucerii Caucazului, ba chiar și după (deportările întregi de popoare sub Stalin), și cum pe locul în care are loc Olimpiada (Soci și munții din jur) a fost exterminat poporul ubîh…
.
Cecenii au avut o soartă similară, dar au răzbit până azi.
In Haji Murat al lui Tolstoi (de la numele personajului istoric, răzvrătitul cecen din timpul cuceririi ruse a Caucazului), roman care descrie dementele distrugeri la care se dădeau rușii sub comanda psihopatului vice-rege Iermolov, lucruri la care Tolstoi a asistat si care l-au dezgustat profund, în roman așadar personajul Sado se întoarce în satul său, pe care îl găsește distrus.
.
Cu precizie jurnalistică, Tolstoi descrie ruinele, morții mutilați (propriul fiu al lui Sado) și cum rușii întinaseră fântâna și moscheea, pentru a nu mai putea fi folosite (aici pudicul Tolstoi nu dă detalii, spune doar: Фонтан был загажен)…
.
După care are această tulburătoare imagine :
“Nimeni nu pomenea vreo ură pentru ruși. Ceea ce simțeau cecenii, de la cel mai tânăr la cei bătrâni, era mai puternic decât ura. Nu putea fi ură, pentru că ei nu priveau javrele de ruși ca pe niște oameni, ci era un amestec de scârbă, dispreț și nedumerire în fața smintitei violențe a acelor făpturi, așa încât dorința de a le extermina, precum dorința de a extermina șobolani, păianjeni veninoși sau lupi, le venea cecenilor natural, ca instinctul de conservare…”

Olimpiada de la Soci pe locul unui genocid uitat…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/02/08/olimpiada-de-la-soci-pe-locul-unui-genocid-uitat/

Pe 23 februarie 1944 avea loc deporrtarea cecenilor de către Stalin… O întreagă națiune deportată în plin război cu Germania, în scopul ștergerii ei de pe hartă și din istorie.
E greu astăzi să ne putem închipui dimensiunile patologice ale urii lui Stalin (un caucazian, gruzino-oset) împotriva celorlalți caucazieni.

— Despre limba cecenilor :

Yoga: the Chechen language and its prehistoric contacts with Indo-European…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/04/20/yoga-the-chechen-language-and-its-prehistoric-contacts-with-indo-european/

— Despre Cecenia independentista de acum 20 de ani și rolul ei în Caucaz :

Dinți de aur și pantere parfumate: în spatele unui scoop…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/19/dinti-de-aur-si-pantere-parfumate-in-spatele-unui-scoop-scurta-versiune-romana/

Un interviu cu premiereul cecen în exil, Ahmed Zakaev :

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/04/21/din-nou-despre-ceceni-un-interviu-cu-ahmed-zakaev/

Un interviu cu omul care a jucat un rol foarte tulbure în relațiile Rusiei cu Cecenia, Boris Berezovski :

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/03/23/o-poveste-cu-un-obit-interviul-meu-cu-boris-berezovski-oligarhul-revolutionar/

— O legendă cecenă tradusă de mine :

Eroul si Osul Pelvian…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/29/le-heros-et-los-pelvien-eroul-si-osul-pelvian/

————

19 Comments
 1. delia permalink

  stimate domn, apreciez stradania dvs. de a demola mitul cecenului ca terorist innascut. Totusi, acest mit se bazeaza pe un fapt pe care nu l-ati abordat in materialul dvs.: citeva dintre cele mai spectaculoase si singeroase atentate teroriste din ultimii 20 de ani au fost comise de catre sau cu participarea unor ceceni: pe linga atentatul recent de la Boston, in constiinta publicului (si a ziaristilor pe care ii invinuiti) au ramas cazurile Budionovsk, teatrul Dubrovka si Beslan. Cred ca astea sint cazurile care ii fac pe oameni sa-i creada pe ceceni o natie criminogena, si pe asta ar trebui sa va concentrati daca vreti sa demontati acest posibil mit.

  • Dar nu contesta nimeni ca gruparea islamistă a raposatului Shamil Basaev a comis atrocitati.

   1. Acelea au fost insa comise intern si nu aveau nimic islamist, ci nationalist. Luări de ostateci ruși, inclusiv civili si copii, in timpul unul război.

   2. Nimic nu justifica luarile de ostateci civili, desigur, insa sîntem departe de ideea unui terorism musulman exportat pe întreaga planetă. E vorba de orori comise in timpul unui război civil, precum in Iugoslavia.

   3. Morții, victimele civile, in cele trei cazuri enumerate de dumneavoastră, s-au datorat de fiecare data intervenției masive a forțelor rusesti, care au lichidat pe toată lumea, inclusiv buna parte din ostateci. Nu au fost mentionate victime executate de luătorii de ostateci. Iarăși, ne aflam in cu totul alta situație decât cea a unor teroriști care nu vor decat sa omoare din fanatism religios. In toate cele trei cazuri, cecenii cereau oprirea operațiunilor militare rusesti.

   4. Toate cele trei operațiuni fiind organizate de aceeași grupare islamista care a fost o vreme sprijinită in subteran de Moscova pentru a sparge rezistența nationalista nereligioasa, acest fapt trebuie de asemenea analizat intr-un cu totul alt context decât al celui al unui terorism care se exporta indiscriminat. Raposatul Berezovski, pe atunci șeful Consiliului de Securitate al lui Ielțîn, se înțelegea foarte bine cu raposatul islamist Basaev.

   5. In cazul Budionnovsk, atât cecenii cât si rușii au fost de acord sa considere asta un act de război, incidentul ducând de altfel la semnarea solemnă a acordului de pace între Maskhadov si Ielțîn, la Kremlin, in 1996, acord supervizat si recunoscut de OSCE.

   6. In celelalte doua cazuri, unde comandourile erau conduse tot de oameni ai raposatului Basaev, neexistand supravietuitori nu avem la îndemână decât speculații, insa e stabilit ca victimele au murit in asalturile forțelor speciale rusesti, care nu au ținut cont de riscul pentru ostateci.

   Sper să vă ajute aceste câteva consideratii.

 2. alex permalink

  de acord ca au devenit suspectii de serviciu si ca terorismul cecen e de sorginte nationalista (cu toate ca s-au folosit cu abilitate de sponsorii wahhabiti), totusi exista si teroristi ceceni care iau jihadul in serios http://www.longwarjournal.org/archives/2013/02/chechen_commander_le.php

  • Relațiile cecenilor cu Siria si Iordania sînt foarte vechi. In ambele aceste tari trăiește o importantă minoritate cecena, ca si in Turcia de altfel. Mai mulți miniștri din primul guvern al lui Dudaev erau ceceni din Siria si Iordania, inclusiv ministrul de externe (laic) Shamseddin Yusuf, un cecen din Iordania. Ideologul islamistilor ceceni, Movladi Udugov, care admiistreaza site-ul Kavkazorg, trăiește in Istanbul, in vreme ce alții sînt in Dubai. Trebuie sa fie si ei undeva. E vorba in general de ceceni născuți acolo, minoritătile respective ajungând in Orientul Apropiat in timpul imperiului Otoman, fugind de cucerirea rusa a Caucazului.

   • alex permalink

    imi scapasera o parte dintre aceste detalii.
    oricum, se pare ca Rusia nu ii uita prea usor (cazul Zelimkhan Yandarbiyev- Qatar).

 3. 1dan9 permalink

  Din cîte am prins de la tv. Mama celor doi tineri (deja primul era mort) explica (prin telefon) cu o voce liniștită, nepătimașă, dar de mirare, că odraslele ei nu aveau vreo vină. Am putea spune că orice mamă va crede în nevinovăția copiilor ei, însă ea aducea următoarele argumente: cum că fiii ei fuseseră suspectați de mai bine de 5 ani, că forțele de securitate fuseseră în vizită de cîteva ori pe la casa lor, că fiii ei erau urmăriți pe internet…în fine, că se aflau permanent sub observație și că atunci nu se explică așa, tam-nesam, vînătoarea împotriva lor.(*Cel mare, parcă, trecuse cu ceva timp prin protocolul de identificare a teroriștilor și inteligenții de serviciu constataseră că suspiciunea asupra lui era nefondată)
  Eu mă tot mir, de asemenea, raportîndu-mă la ce încearcă să mă convingă toate ficțiunile vînător-vînat care ies de la Holywood: cum că vînatul este știut pînă-n rărunchi prin tot felul de tehnologii și că e chestiune de ore ca să fie răpus. Dacă lucrurile stau așa, și așa ar trebui să stea pentru CIA-FBI în anul post-septembrist 2013 !, cum naiba reușesc doi flăcăiași, deja sub urmărire, să facă ce vor?! Să fie oare America țara în care chiar nici o posibilitate să nu poată fi controlată?
  După aceea…anunțul acela stupid cum că nimeni să nu iasă din casă, băiatul de 19 ani fiind un criminal înarmat și extrem de periculos…Tonul și textul îmi sunau de genul exclusă orice simpatie pentru ăștia care vă aruncă în aer valorile, voi femei, feriți-vă, voi bărbați,băteți-i ca pe hoții de cai!!!
  Nu cunosc toate detaliile cazului, dar chestiile astea mă pun pe gînduri și-mi vine a zice, bine, poate fi adevărat ce zic americanii, dar la așa proști, așa teroriști!
  (Nu știu, zău, dacă asta nu e politica pregătitoare a amînării retragerii americanilor de prin pustiuri.)

 4. nnn permalink

  http://www.newstatesman.com/politics/politics/2012/08/inside-chechnya-putins-reign-terror

  “There are 420 inhabited places in Chechnya and, on Putin’s orders, all 420 were bombed,” he told me. “In the 1990s, it was possible to escape and some places were spared. Under Putin, however, no­where escaped the bombing.

 5. O foarte buna aducere aminte. Sincere felicitari!
  E foarte interesant cum ceea ce la accepti cecenilor – straini de tine – cu atat de mare intelegere, le refuzi romanilor care au facut parte din Miscarea Legionara (peste un milion, cu rudele lor de patru-cinci ori mai mult), miscarea la care au participat direct, dupa cum bine stii, si “mediocrii” Radu Gyr, Mircea Eliade, Emil Cioran si alte minti stralucite ale omenirii dintre care multe au fost stinse, inainte de a-si putea infatisa valoarea universala, in lagare si inchisori.
  Numai bine iti doresc. Sa te lumineze Dumnezeu (nu numai Allah)!

 6. Victor Roncea, eu resping eticheta atribuita unui întreg popor, considerat criminogen. Comparația ta cu legionarii in România nu is are rostul. Nimeni nu a spus vreodată ca toți romanii ar fi legionari potențiali.
  Ah, si nu am nicio simpatie personală pentru islam. Nu trebuie sa aderi la un fenomen pentru a-l descrie.

 7. Reblogged this on and commented:

  Despre sufismul din Dianei 4, sâmbăta 29 iunie :

  Tehnicile extazului – ceremonii ale transei colective in islam

  https://www.facebook.com/events/470036283077675/?ref=22

  … o buna parte din exemple vor fi tehnici de transă în confrerii sufi pe care le-am filmat in Cecenia. Mai multe despre Cecenia – aici…

 8. Din Amintirile din teatru ale lui Caragiale despre trupa lui Matei Millo, am retinut un episod, in care nu gluma (groasà) de teatru e importantà in context. Se pomeneste piesa “Shamil sau Vulturul Caucazului, jucatà de trupà, in care se confruntà rusii cu cecenii (biruitori). N-am gàsit vreo referintà in arhivele de teatru pe internet, doar un filmulet animat – omonim – http://youtu.be/vHZt0fXwXEA
  Ar fi interesant de stiut care era atitudinea societatii (internationale? romanesti?) fatà de problema ruso-cecenà / dacà inteleg bine, mult anterioarà erei sovietice.

Trackbacks & Pingbacks

 1. O poveste cu un “obit”: Interviul meu cu Boris Berezovski, “oligarhul revoluționar”… |
 2. Dinți de aur și pantere parfumate: în spatele unui scoop… |
 3. Locul lui Putin în manualele de psihiatrie… |
 4. Sunniți – șiiți: două religii diferite… |
 5. Când Luca Pițu scria “Dan Alexe, omul cu tălpi de vânt”… Inventarul unei moșteniri ratate  |
 6. Ce este islamul turc și cum îl distruge Erdoğan (cu extrase video, ceremonii sufi și multă transă)… | Cabal in Kabul
 7. Dumas în Caucaz. Cap. I: Dinți de aur și pantere parfumate | Cabal in Kabul
 8. Bostan, dovleac și licori paradisiace | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: