Skip to content

Răspuns lui Gabriel Andreescu despre Europa Liberă și obsesia interzicerii simbolurilor…

May 1, 2013

Image
In ultimul număr, cel din aprilie, al revistei Timpul din Iași (care poate fi descărcat prin linkul de mai jos in PDF), Gabriel Andreescu reia polemica din jurul statutului simbolurilor comunismului in urma deciziei Comisiei de la Veneția potrivit căreia simbolurile comunismului nu pot fi echivalente cu cele ale nazismului, ceea ce înseamnă, deci, că interzicerea lor în Moldova contravine libertății de exprimare.

Timpul :
http://www.timpul.ro/ro-archives.html

Articolul meu la care se referă G. Andreescu, postat pe blogul meu :
Secerând și ciocănind – simboluri interzicând…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/03/11/secerand-si-ciocanind-simboluri-interzicand/

sau direct de la Europa Liberă :
http://www.europalibera.org/content/article/24924694.html

Nu voi relua discuția, întrucât argumentele mele pot fi citite pe linkurile de mai sus, iar cele ale Comisiei de la Veneția si cele ale CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), care a dat un verdict similar, pe site-urile instituțiilor respective. Mi s-a părut insa surprinzător ultimul punct al argumentatiei dlui. Andreescu, formulat pe un ton de lamentatie:

Pare un paradox al istoriei ca pe postul de radio Europa Liberă, finanțat de SUA, atît de merituos în învingerea simbolică a sistemului comunist, să fie lansate tezele adversarului ideologic de altădată.

Ei bine, e un paradox și mai mare să vezi astăzi un intelectual de talia lui Gabriel Andreescu prizonier al mentalități războiului rece și care vede încă jurnalismul divizat în două tabere; e la fel de paradoxal să-l vezi pe democratul G. Andreescu socotind că, fiind finanțat de SUA, radioul ar trebui să practice nu jurnalism, ci teze neoconservatoare. Gabriel Andreescu arată astfel ca ignoră rolul si functionarea radioului Europa Liberă. Sau, cel puțin, că îl confundă poate cu Vocea Americii. Vocea Americii este intr-adevăr un post de radio guvernamental, a cărui direcție se schimbă odată cu fiecare nouă administrație SUA. Europa Liberă este însă un radio public, nepartizan, subventionat nu de Casa Albă ci de Senatul American si care depinde de un board of directors compus atît din democrați cît și din republicani.

Europa Liberă nu a reprezentat niciodată vocea Casei Albe, precum o face Voice of America, ale cărei programe au început dintotdeauna cu un editorial reprezentând punctul de vedere al președinției SUA. Europa Liberă, cel puțin dupa 1989 –ceea ce înseamnă deja aproape un sfert de secol– a oferit o tribuna ziaristilor si colaboratorilor de toate tendințele. Europa Liberă practică jurnalism, iar nu transmite teze economico-politice.

Europa Libera nu este vocea neoliberalismului, ci vocea ziaristilor nepartinici care ii fac programele. Pe scurt, e ciudat că Gabriel Andreescu nu știe că Europa Liberă nu este un post ideologic, ba chiar se miră că radioul practică jurnalismul in loc sa facă propagandă…

Ciudat, da: ani de zile Gabriel Andreescu a colaborat cu Europa Liberă. Ar trebui să-și amintească că nimeni nu i-a impus niciodată ce și cum să scrie.

——

From → Paraphernalia

5 Comments
 1. Gabriel Andreescu constata un paradox, nu cerea cenzură, cum se pare că-i reproșezi tu.

 2. As adauga aici: e ciudat ca fostul disident anticomunist Gabriel Andreescu si-a facut un program din inocentarea scriitorilor fosti turnatori la Securitate. Vezi, de pilda:
  http://laszloal.wordpress.com/2012/10/10/un-iepure-schiop-gabriel-andreescu-3/
  sau:
  http://laszloal.wordpress.com/2013/02/23/iarasi-despre-gabriel-andreescu-1/
  Cind un fost anticomunist sare asa dezinvolt in tabara dusmanilor sai de odinioara, de ce sa ne mai miram ca el ignora statutul “Europei libere”. Eh, daca n-a apucat sa-l afle de la amicul sau Adrian Severin…

  • Pe de alta parte, din câte îmi amintesc, el e cel care l-a acuzat fără dovezi pe Pleșu… Ciudate oscilații…

 3. Da, am scris-o deja in jurnalul meu pe blog, in ziua de 8 decembrie 2011:

  “Opţiunile ideatice bizare ale lui G. Andreescu au continuat cu anii. Îmi amintesc de scandalul iscat atunci cînd fostul disident i-a reproşat lui Andrei Pleşu colaborarea cu Securitatea. Din partea amicului lui Severin, imputaţia putea să aibă oarece chichirez, mai cu seamă că şi Pleşu trecuse prin multe frămîntări, în perioada ceauşistă, cine ştie ce-ascundea prin culise. Numai că a urmat un proces la tribunal, pe care Andrei Pleşu l-a intentat, iar Gabriel Andreescu l-a pierdut, întrucît nu şi-a putut demonstra alegaţiile, în faţa succesivelor instanţe româneşti.”

  Vezi: http://193.226.7.140/~laszlo/Singuratate.pdf

  • Aha… Iar pe mine ma face comunist pentru ca explic opinia Comisiei de la Veneția si verdictul CEDO… Acestea fiind cele mai mari instanțe din Eropa indrituite sa se pronunțe asupra problemei si fiind compune din experți din toate țările membre in Consiliul Europei, inclusiv din România, găsesc chestiunea închisă si mai găsesc ca e o poziție extremista sa contesti asta… Oarecum echivalentul atitudinii condamnatilor corupți romani care nu recunosc deciziile justiției…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: