Skip to content

Noblețea scrisului de mînă…

May 6, 2013

 image

Am primit in ultimele zile atit de multe sms-uri si emailuri nesemnate, cu formule stereotipe, incit nici nu m-am straduit sa raspund la cele mai multe din ele. Nu de alta, dar eu ii sun pe oameni si le urez lucruri in care cred cu gura, nu prin butoanele telefonului.

E limpede ca lenea electronica ne-a adus intr-o situatie in care a devenit admisibil social ca cineva sa trimita acelasi mesaj la zeci de oameni, apasind doar doua butoane si, de foarte multe ori, nici macar dindu-si osteneala sa verifice ca mesajul e ortografiat corect.

„Fie ca acest Paște sa va aduca lumina si realizari”… iti vine pe sms, nesemnat, de la numere de telefon pe care nu le recunosti, de stai si te intrebi ce e in mintea acelor oameni care lanseaza asa in eter urari abstracte in care nu cred, batute cu degetul mare pe telefon, fara virgule si fara punct la urma…

Paradoxul comunicarii electronice imediate este asadar acesta: a redat scrisului cu mina importanta pe care acesta o avea in epoca pre-digitala.

Am inteles asta cind am gasit in casuta mea postala – cea adevarata, din lemn, cutia ca o cusca de pasarele batuta in cuie pe peretele usii de la intrare – o carte postala de la cineva care nici macar nu locuieste in strainatate.

Era o ilustrata adevarata, pe carton lucios, cumparata de la un chiosc de ziare, pe care cineva scrisese cu mina numele meu, imi urase ceva si lipise un timbru, cumparat probabil de la acelasi magazin, timbru pe care il linsese, trimitindu-mi in acelasi timp si propriul sau ADN.

Intregul demers mi s-a parut deodata extrrem de nefiresc si emotionant. Deci acea persoana s-a dus acolo, a cumparat aia, a lins timbrul – platit, desigur – si l-a lipit pe acest carton pe care a scris numele meu!…

Acest ansamblu de gesturi se cheama a ura ceva cuiva. Putin conteaza continutul mesajului stingaci, scris cu mina, poate chiar fara virgule unde trebuie. Important e ca acel mesaj a fost scris pentru mine, si numai pentru mine, si ca cineva a mers prin frig sau caldura sau ploaie pina la posta ca sa mi-l trimita. Iata cum epoca noastra a comunicarii electronice instantanee a redat o noblete nebanuita scrisului stingaci cu mina.

—-

Advertisements
3 Comments
 1. Inainte de era electronica aveam o masina de scris. Si stiam de la bunica si de la mama ca daca respecti pe cineva si daca-i trimiti o scrisoare nu-i frumos s-o dai batuta la masina.

  Si nici de scrisori de amor batute la masina n-am auzit.

  Mdeh… dar nici nu prea mai suntem in stare sa scriem de mana, ( eu , una, cel putin) asa am ajuns!

 2. Nu mi-e clar care punct e mai important: efortul depus de expeditor, sau o bucatica de hartie personalizata?
  Daca efortul, nu sunt de parere ca urarile de bine sau cat de mult tii la cineva se masoara in efortul depus inutil. Eu cel putin nu ma simt bine cand stiu ca persoane la care tin se chinuie sa faca ceva imaginandu-si ca o sa-mi faca mie o placere.
  Daca bucatica de hartie, atunci e la fel de grav. Daca stii ca destinatarul are o pasiune pentru cartile postale, inteleg sa-i trimiti. Altfel pierzi timpul degeaba, si el se va alege cu inca un lucru material inutil si nedorit cu care nu stii ce sa faci dar parca nu te induri sa il arunci.

  E adevarat ca si mie mi se pare ciudat sa trimiti acelasi mesaj tuturor persoanelor din agenda, dar aici mi se pare ca intervine nu lenea ci un tip de presiune sociala bazata pe calcule de tipul “El mi-a trimis sms de ziua mea, trebuie sa-i trimit si eu” cu care nu sunt de acord nici in alte situatii (de exemplu invitatii la nunta)

 3. e vorba de atenția pe care ți-o acordă expeditorul atunci când interacționază cu tine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: