Skip to content

De ce nu au românii mafie ca în Balcani…

May 13, 2013

ImageCelor care se plîng că România ar fi pradă mafiilor le răspund cu răbdare că exagerează din neștiință… Noi sîntem panseluțe neviolente. Habar n-au ei ce-i aia mafie. Nu știu ce înseamnă să trăiești în Palermo, Corleone, Moscova sau Belgrad… In România incă nu s-au pus bombe în discoteci rivale, niciun procuror nu a fost încă mitraliat în stradă, iar disputele încă se rezolvă la TV și pe Facebook, iar nu prin incendierea blocului în care dormi (uneori).

E singura  țară din regiune în care nu au fost asasinați politicieni sau ziariști.

La noi de fapt nu există mafii, ci doar găști. Găști de găinari nepuși pe omor. Găști gata să se spargă oricând, compuse din oameni capabili să se toarne unul pe altul în orice moment, doar să nu li se strivească un deget.

Mafia implică în schimb o solidaritate clanică, tribală, care nu poate fi reconstituită într-o societate spartă de secole cum e a noastră. Mafia autentică, cea funcțională socio-economic și greu de penetrat de infiltratori din afară (printre altele și pentru că asemenea clanuri vorbesc deseori propriul lor dialect), e cea din societățile tradiționale, arhaice, bazate pe o diviziune clanică unori chiar geografică (grație, să spunem, teritoriului muntos): albanezii, cecenii, kurzii, sau izolării insulare: sicilienii, corsicanii…

Sîrbii și muntenegrinii sînt un caz aparte, în care clanul a rămas o realitate vie pînă în timpurile moderne, inclusiv sub acea formă de familie extinsă numită zadruga, ceea ce făcea ca, la sîrbi precum la ceceni, și în vremea comunismului anumite cooperative agricole (CAP) să fie compuse dintr-un singur clan, de la secretarul de partid la contabil, imposibil de penetrat din afară, imposibil de controlat.

Image

In Balcani, așadar, sîrbii, albanezii, muntenegrinii au păstrat o diviziune clanică și familială tradițională care implică reguli ale vendettei și un ciment social ce include solidaritatea si protejarea criminalului care fuge de autoritati. Familiile, prietenii, gazda nu dau niciodată un fugar. Neîncrederea față de autorități e un fapt genetic; ospitalitatea criminală e înscrisă în ADN.

(Foto: tineri gangsteri ruși, aspiranți воры в законе… Situația din Rusia merită un tratament aparte…)

Societatea românească, însă, spartă, clevetitoare și auto-turnătoare nu poate crea o mafie… Poate crea doar găști de traficanți de mașini, proxeneți și bătăuși gata să se toarne unul pe altul, dar în niciun caz o organizație subterană de temut și impenetrabilă… Solidaritatea clanică e un fapt natural, precum flora și fauna, nu ceva care se reconstruiește după plac și chef…

Iată o explicație a faptului că cea mai mare țară din Europa de est și Balcani, România, cu aceeași istorie ca toate celelalte, de la ex-iugoslavi și albanezi pînă la bulgari, nu a cunoscut violența banditească și politico-economică ce a format cotidianul Balcanilor în ultimele două decenii… Un popor de găinari… în sensul bun, pour une fois.

——–

Cf. și:

— Despre posibilele tipuri de vendetta (și absența ei la români)…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/06/01/despre-posibilele-tipuri-de-vendetta-si-absenta-ei-la-romani/

— Jafuri, omoruri sau găinării ? – unde se situează românii pe scara criminalității in UE…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/08/08/jafuri-omoruri-sau-gainarii-unde-se-situeaza-romanii-pe-scara-criminalitatii-in-ue/

Despre vecinii noștri bulgari am mai scris în :

— Bulgaria – “tărîmul mutrelor”…

Cf. și interviul meu cu un om urmãrit de Mafie, un mort in suspens :

— Șocuri culturale: la prânz cu haosul creativ…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/19/socuri-culturale-la-pranz-cu-haosul-creativ/

—–

46 Comments
 1. cezar permalink

  Un articol scris de un individ care apreciaza tribalul, primitivismul, klanul, precum si haitele de maidanezi, de motani in calduri s.a.m.d … societatea romaneasca intradevar, e mai putin violenta, mai putin primitiva, dar asta e dezavantajul unui popor care a fost intotdeauna inclinat spre cultura, vezi cantece populare, poezii populare, scrieri vechi, arte si mestesuguri…Intradevar, riscam sa fim cotropiti de alte popoare cu fruntea ingusta de doar doua degete,si spume la gura, dar spiritul romanesc e departe de a fi unul de gainar.Pacat ca ne-am corcit cu specimene de genul celor ce scriu astfel de articole, si alte subspecii, dar inventivi si adaptabili cum sunte, vom concepe si o strategie de purificare a neamului, si una de aparare … Amin !

  Like

  • Mircea permalink

   Si retelele de proxenetism si trafic de persoane, adica versiunea actuala a detinatorilor de sclavi ce sunt? Si faptul ca Romania este principala sursa de prostituate din Europa multe din ele fiind pacalite cu un job pentru a fi sechestrate, violate, batute? Si din care multe au fost omorate cand au refuzat sa se prostitueze? Ati auzit de Cap e Porc? Numai ala a traficat sute de fete. O tara in care fetele minore sunt traficate cu miile sau zecile de mii nu se compara cu nimic din Europa, doar cu tarile africane. Romanii nu au clanuri care sa se omoare intre ele pentru ca sunt lasi, in schimb distrug vietile celor slabi si fara aparare pe care-i exploateaza fara nici o urma de umanitate.

   Like

 2. «cea mai mare țară din Europa de est și Balcani»
  dar Polonia, Ucraina și Rusia nu sunt tot în Europa de est? 🙂

  Like

  • Sorin Barladeanu permalink

   Polonia in niciun caz nu e in Balcani. Si nici in Europa de Est, ca acceptiune culturala. E in Europa Centrala (MittleEuropa – http://en.wikipedia.org/wiki/Mitteleuropa).

   Like

  • Rusia nu e în Europa… muscalii sunt asiatici ca mentalitate…

   Like

   • ogp420 permalink

    Rusia nu este in UE dar este in europa aprox 30% restul in asia .

    Like

   • John permalink

    UE e o organizatie, iar Europa e un continent, un spatiu cultural… În UE Rusia nu e, iar în Europa geografica e deci 30% – altfel zis, geografic vorbind e mai mult (de jum’ate) Asia!
    În ce priveste spatiul cultural…sunt cam ca România: câteva elite bine europenizate si o mare masa de trogloditi care nu-nteleg deloc ce zic elitele alea (asta când nu le acuza direct ca sunt vândute Occidentului); între ele o mafie bisnitareasca care trage toate itele…

    Like

 3. larepubliquefantastique permalink

  Pai constat, dupa principiile referitoare la ‘gainarimea’ romaneasca, aerul asta de cotet si la francejii nostri dragi. Numai ca Jean a lucrat la scara europeana si mondiala, proportional, si cu smecherii mult mai elaborate decat maradonistii nord dunareni. Ce poate fi mai delicios decat o revolutie in numele libertatii lasata cu export de idei subversive si tone de hartie tiparita, peste care, la nici 15 ani, unu’ mic si negru i-a spart pe toti vecinii lu’ Franta a facut o excursie in Egipt unde s-a pozat la piramide cu tehnica vremii si s-a facut Hamparat, Rege, Protecor si tot felul de alte bazaconii peste tot pe unde a lasat dare de sange, pupa-i-ar lumea suriul lui de corsican. Bien sur, in numele libertatii, patriei si intru imprastierea ideilor revolutiei etc. etc. etc. blablabla. De fapt, cel mai smecher capo di tutti capi. Clanurile italiene ar trebui sa umble cu poza lui la pept si la bracinari. Mai mare mafiot ca piticania n-are sa se mai nasca. Probabil ca un interviu cu Napo in starea lui fireasca, fara fardurile politicii, teleportat in viitor in carcasa lui Becali, ar suna cam asa:
  Rep. -Cum ati ajuns domne’-mparat?
  Napo -Am dato-n prosteala cu francejii si ne-am apucat sa ne extindem afacerile. Care n-a vrut sa haleasca, l-am umplut de sange
  Rep.-???!!!!!
  Napo -Ce te miri baaaa, dac-asa a vrut pula noastra!

  Like

 4. gigel permalink

  scuzati impertinenta, da’ concluzia si intreaga constructie a articolului e cam pe langa.

  Deci n-avem (nici macar) mafie pentru ca suntem prea nasoi chiar si pentru asta ?

  In lumea asta existenta organizarii de clan a fost eradicata prin doua forte care au modelat societatea: biserica (in occident in primul rand) si statul modern (peste tot unde a prins radacini cat de cat). In societatile pre-moderne, gen alea musulmane – exemplul cel mai elocvent – organizarea de clan e la ea acasa(studiati familia in tarile musulmane).
  Nu-i chiar o intamplare ca multi din aia de-i enumerati sunt/au fost sub musulmani (y compris sicilienii). Pe-aici pe la noi stapanirea musulmana a fost foarte loose, nu prea s-au bagat.

  Biserica aia prapadita ortodoxa macar a lucrat de vreo 300 de ani sa impiedice casatoriile intre rude prea apropiate samd. Statul a facut si el destul, chiar si in perioada comunista (prin insuflarea fricii fata de autoritate, printr-o modelare sociala, prin mobilitate fortata a oamenilor dintr-o parte in alta etc).

  In fine, subiectul e foarte sofisticat, e intr-adevar un mic mister cu noi (ps. cititi ce scria jules michelet despre tarile romane acum 150 de ani – criminalitate redusa etc) dar concluzia si felul in care e structurat articolul dumneavoastra arata un tip de semidoctism de tip danpuric pe dos. Mai reflectati si rezistati tentatiei sa trageti concluzii de-astea macro si definitive – e cale sigura sa te faci de ras.

  Like

 5. Thaar permalink

  gigel saracu de tine ori ai 10 ani, ori esti putin intarziat mental. la noi au fost si cred ca inca mai sunt ordine clare in serviciile secrete ca toti indivizii ce provin dintr-o organizatie mafiota vecina sau care incearca sa creeze asa ceva aici in tara sa fie executati pe loc fara alte complicatii. asta e motivul pentru care romania e ocolita la modul cel mai serios de orice membru al vreunei “mafii”. au fost date acum cativa ani cateva exemple – despre care evident ca nu se stie nimic public, ci stiu doar cei vizati care si-au pierdut pe aici oamenii trimisi sa testeze terenul. deci macar din punctul asta de vedere putem sta linistiti. nu stiu pana cand.

  Like

  • bogdan bobolea permalink

   Serios ? Tu cati ani ? 1500 ? De unde ai mai scos-o si pe asta cu “lichidarea” ? Stii ce concluzie extragem din pasajul tau ? Ca noi suntem un popor de criminali, in schimb ce restul statelor aplica legea si respecta drepturile omului. Eu zic sa te uiti la ceas si sa vezi ca e tarziu. Stii ce fac oamenii in varsta la ore inaintate ? Se baga sub plapuma, dar nu pot dormi. Te rugam sa ne spui tu ce experiente ai !

   Like

 6. larepubliquefantastique permalink

  Domnu’ Gigel, asa, acu’ doar ca paradox si fara sa va suparati (ptiu, obicei romanesc asta cu nu va suparati) sa stiti ca familiile regale europene si marea nobilime au fost, si alea care au supravietuit mai sunt, doar niste clanuri. Sa vedeti la astia ce incesturi, avortoni si dementi se purtau. Abia in secolul XX au aflat de faptul ca acuplarea cu straini de neam ii face mai voiosi si mai vartosi. Clanurile musulmane inca n-au aflat, dar cauzele sunt mai complexe decat simpla stampila identitara de supusi ai lui Allah. Iar domn’ Alexe nu e semidoct, sa zicem ca trage concluziile prea repede acolo unde ar putea aprofunda. Si sa mai zicem si ca de fapt nu e nevoie de concluzii. Dar e chiar de foarte bine ca suntem o natie de gascari. E semn de civilizatie, credeti-ma. In vestul Europei gascareala e la ea acasa dar e mult mai rafinata, mai subtila si mai ipocrita decat in Romania. Romanii sunt inca brutali in comportamentul de tipul asta. Supraoamenii gascarelii sunt evreii. Ala e idealul daca vrei sa ajungi ceva ca popor. De restul, sa fie pace si pretenie -ntre popoare vorba unui alt sef de gasca de-al nostru.

  Like

  • Nautilus permalink

   Un american stabilit în România punea întrebarea: care e handicapul României?

   Serviciile publice merg cât de cât (nimeni nu poate spune că dacă a căzut pe stradă nu vine SMURDul după el sau că nu ajunge la spital), infracţiunile violente sunt rare, mult mai rare ca în SUA sau ţările europene mari, consumatorii de droguri sunt puţini, nimeni nu poate spune că nu are ce mânca, până şi cerşetorul de la semafor tot face din cerşit 5 lei să îşi ia o şaorma de la chioşc. Şi atunci care e răul care ne stă agăţat de gleznă ca o ghiulea?

   Se pare -după cum spunea cheliosul Banciu, fratele spiritual al lui Bendeac- că motivul pentru care lucrurile sunt aşa cum sunt este nesimţirea.

   De infracţiunile violente te poţi feri sau poţi fugi, sau apăra cu puşca precum Iovan, de la droguri te poţi abţine, dar împotriva nesimţirii nu ai ce face.

   Like

 7. Marius Rostogan permalink

  Spre deosebire de vecinii nostrii ne-latini, noi suntem un popor civilizat prin excelenta in acest colt de Europa !
  D-asta nu avem preocupari barbare de genul asta.

  Like

  • n-ai inteles, nu e vorba doar de mafioti, ci de solidaritate in general. Eu sunt si sarb si roman, am trait la Bucuresti 4 ani. Nu povesti tu te rog ca doar romani pentru ca sunt “latini” sunt civilizati, doar de faptul ca sunt mai putin agresivi. Pot sa iti numar o groaza de exemple unde romanul nu deloc atata de “civilizat”. 😉

   Like

 8. Reply permalink

  D’acord cu articolul. Dar nu relieful ne-a spart in bucati si ultimii 20 de ani de “razboi civil psihologic”, si faptul ca suntem plasati geostrategic. Media, autoritatile, totul e controlat la milimetru de “afara”.

  Like

 9. Radu permalink

  Dan Alexe, exagereaza din nou, venerand identitatea altora. Albanezii respecta gangsterii romani mai mult decat o face Alexe. Si-au luat teapa de multe ori de la “gainarii” romani.

  Uite aici niste fete de pictori:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2311750/Romanian-gang-branded-modern-day-highway-men-jailed-19-years-posing-traffic-police-stopping-tourists-rob-them.html

  Like

  • Radu permalink

   Dane, sa nu ramai la virgula dintre subiect si predicat 🙂 la asa articol, asa comentariu. Oricum, imi place de tine. Esti invatat, provocator, doar ca prea canti la o singura coarda, deseori. Nonconformismul tau ajunge sa nu mai surprinda.

   Like

 10. Claudiu Craciun permalink

  Poza doi este cu Danzig Baldaev, inconjurat de detinuti. A documentat cultura si simbolistica tatuajelor in inchisorile sovietice. Recomand calduros cartea in care se prezinta rezultatele efortului sau.
  http://fuel-design.com/publishing/russian-criminal-tattoo-encyclopaedia-volume-i/

  Like

  • Exact, bravo. Воры в законе merită un tratament special, fiind de cu totul alt tip… N-am vrut să-i bag aici.

   Like

 11. Adeverat ce scrie aici. 😉 Romanul din Romania nu se prea solidarizeaza cu fratele sau si se toarna lumea pe fiecare colt. Plus nu am vazut nici un popor sa fie asa speriat de autoritati, chiar si in cazuri minore de care n-ai dece sa te speri. (la alta parte am prieteni romani care sunt foarte obraznici cu politisti, dar cred ca ei sunt niste excepti) Nu zic ca cineva trebuie sa fie mafiot, sau ca eu sunt unul, dar ce scrie aici se extinde si la solidaritatea pe mai multe caii din viata.

  Like

  • bogdan bobolea permalink

   Tu ai fost prin Anglia ? Sa vezi afise cu “Crime Watch” ? Cum Scotland Yard-ul in trecut promova ideea ca batranii care stau acasa sa urmareasca toti necunoscutii care vin prin zona si sa raporteze de urgenta daca e ceva suspect in comportamentul lor ? Asa ca te rog, las-o mai usor cu generalizarile astea usoare din condei.

   Like

 12. sesam permalink

  poate spune oricine ce-ar spune, dar omul are dreptate intr-un fel. pentru a mentine un “clan mafiot” in adevaratul sens al cuvantului e nevoie de o oarecare doza de idealism in randul membrilor. e un idealism pervers, murdar, intr-adevar, dar tot idealism se numeste. loialitatea e tot loialitate, fie ca esti loial unei persoane sau organizatii cu intentii nobile, fie ca esti loial unui boss. ne place, nu ne place, nu avem “calitatile” necesare pentru a fi mafioti. si asta ar trebui sa ne bucure… oarecum.

  Like

  • bogdan bobolea permalink

   Oare exista in OM un sistem de valori (gen constiinta, supra-eu etc) care nu-i permite sa faca infractiuni ?

   Oare la noi (majoritatea Romanilor) sistemul asta a fost mai activ dacat la altii ?

   Hoti vor fi peste tot si in toate natiile (e vorba de pura statistica).

   Eu cred ca nu este vorba de idealism, ci de un sentiment exacerbat de apartenenta la grup, teama de a ajunge la inchisoare, teama de nu fi pedepsit de membrii grupului.

   Acelasi lucru li se spune si celor care sunt in structuri militare si doresc sa revina in civilie (cu mult inainte de pensionare): “nu o sa supravietuiesti in lumea civila”, “cine o sa te mai ajute?”

   Asa ca intrebarea mea este : DE CE TREBUIE SA AVEM CALITATILE NECESARE PENTRU A FI MAFIOTI ?

   Ne ajuta la ceva ?! Vrem sa avem atentate ca in Irlanda de Nord ?! Pe cuvantul meu de onoare, nu sunteti sanatosi la cap !

   De ce te “bucuri oarecum ?!

   Eu cred ca ai sistemul de valori total dat peste cap. Si nu e bine deloc. Nu vreau sa fiu in pielea ta.

   Like

 13. nae permalink

  Am si io o intrebare mai cretina. Unde se opreste balcanismul in Romania? Sint ardelenii si moldovenii balcanici?

  Like

 14. traian permalink

  motivul este mai simplu, nu putem sa ne organizam, sa facem o structura solida care sa tina mult timp si sa faca treaba. De obicei acest lucru este rau – se vede in economie (manageri straini cam peste tot) si in politica (“principele strain”), dar partea buna este ca nici mafiotii nu se pot organiza prea serios…

  Like

 15. vitriol permalink

  ba avem, dar e plecata …vorba aia: nimeni nu-i profet in tara lui…si nici Nas

  http://www.nicugheara.com/

  Like

 16. Vladimir permalink

  Nici nu ne dorim altfel. Dacă putem să îmbunătăţim situaţia curentă şi să scăpăm de scursuri una câte una, atunci ne vom alinia în final.

  Multă sănătate!

  Like

 17. bogdan bobolea permalink

  Am ajuns sa o traiesc si pe asta ! Nu ne ajunge cate “mizerii” ni se pun in carca de catre “fratii” nostri de la Apus si de la Rasarit ?!

  Cand incepem sa comparam statisticile infractiunilor comise in Romania cu acelea din Occident vom observa ca incepe sa “scartaie” ideea ca Romanii sunt un neam de infractori.

  In realitate sunt tigani (rromi) si romani care au intrat sub influenta lor. O minoritate. De aceea se simte parerea de rau a autorului acestui articol: ca Romanii nu sunt niste criminali in serie ! Ar trebui sa fiti acuzat de incitare la violenta !

  Calmul Romanilor este considerata lasitate. Poate ca aceasta “nepasare” a romanului este de fapt o trasatura intiparita genetic: “toate relele trec, cum au trecut toate”. Mereu am rezistat oprimarii: Turci, Unguri, Rusi; acum si UE. Mereu am facut nota discordanta: nu am avut trupe straine aici decat pentru perioade scurte de timp in comparatie cu vecinii. Si Turcii si Rusii au plecat de aici. De ce oare ?

  Rezistenta din munti de dupa 1944 este o dovada a faptului ca nu suntem un popor de lasi. Credeti ca aceia care au trait in munti ar fi supravietuit fara sprijinul sutelor de familii care le ofereau hrana, adapost ?

  Din punctul meu de vedere aceasta teorie ca “trebuie sa ne uitam in oglinda si sa ne vedem trasaturile negative” pentru a ne vedea asa cum suntem in realitate este o mare “smecherie cu ghivent” ! Ea nu are nici un efect pozitiv atat timp cat nu se contrabalanseaza cu elementele pozitive.

  Ati auzit de analiza SWOT ?! De ce oare ne concentram doar asupra cadranului “W” ? Avem atatea in zona “S” si in “O”. De “T” au grija “iubitii nostri frati” rusi si unguri. Pentru cine crede ca mananc gogosi il rog sa caute pe net Larry Watts si o sa vada ce spune acest adevarat PRIETEN al Romanilor.

  Romani ! Zicala perversa pe care ne-o repeta unii:

  “Romania este o tara frumoasa, pacat ca e locuita” este o exprimare succinta a ideilor lor pe care le pun in aplicare (emigrare masiva, natalitate scazuta, mortalitate infantila ridicata, uciderea batranilor prin diminuarea pensiilor, uciderea bolnavilor prin absenta accesului la medicamentatia adecvata). Acesta este un GENOCID !

  Zicala de mai sus ar trebui reformulata pentru a ne trezi :

  “Romania este o tara frumoasa, pacat ca este COTROPITA !”

  Like

 18. bogdan bobolea permalink

  CITITI ” LA ROMANIE OU HISTOIRE, LANGUE, LITERATURE, ORTOGRAPHIE, STATISTIQUE
  DES PEUPLES DE LA LANGUE D’0R,ARDIALIENS, VALLAQUES ET MOLDAVES,
  resume sous le mom DE ROMANS, Par J. A. VAILLANT, 1844.
  HOMMAGE AUX PEUPLES DE LA LANGUE D’OR, ROMANS DE LA DACIE TRAJANE.

  C’est donc a vous , Romans de la langue d’Or, vous Romans de la Dacie trajane , Ardialiens et
  Moldaves; a vous surtout Vallaques, avec lesquels j’ai vecu douze ans comme avec des freres, que je dedie cet ouvrage , Revenez a votre dignite , reprenez votre vertu antique, travaillez tous pour la patrie , ayez le sentiment de votre force, ayez la force de votre courage et vous rede¬viendrez une nation , et vous m’aurez console de 1′exil. Encore une fois et a vous tous adieu , Votre frere et ami,VAILLANT.

  https://www.myairbridge.com/download/zip/KPC8Z4OA77N2O45X/downloadAllAsZip.zip

  Language d’Or = “limba romanesca de la resarit”, langue romane, d’Or ou d’Orient, par oposition a la langue d’oc, d’oil ou d’oui, d’Occident ou d’Occitanie, d’Ouessant ou d’Ouest (vol III, Vaillant, pag 111)

  Cateva pasaje din cartea LA ROMANIE OU HISTOIRE, LANGUE, LITERATURE, ORTOGRAPHIE, STATISTIQUE DES PEUPLES DE LA LANGUE D’0R, ARDIALIENS, VALLAQUES ET MOLDAVES, J. A. VAILLANT, 1844.

  Am cautat pe Google despre Alexis Comnene, Isaac l’Ange, Baudouin. Nici o legatura intre ei si Vlahi. Traiasca NEW SPEECH (a la 1984) !

  Un prieten al Romanilor ne caracterizeaza trasaturile poporului enuntand si posibilele cauze pentru care am ajuns in stadiul acesta de inrobire spirituala. Ultima fraza parca este scrisa azi 11.05.2013.

  Ce sont eux qui, sous le nom de Vlacqui, ont repoussé les Slaves jusqu’a la Vistule, défait dans maints combats Alexis Comnène et Isaac l’Ange, fait trembler nos princes francais sous les murs de Constantinople , massacré Baudouin , comte de Flandre, et refusé enfin à Bathus, petit-fils de Gengis, et à ses Tartares, un passage vers 1′Occident. Arrivé à des temps plus rapprochés , on ne les verra pas non plus sans admiration lutter quelquefois seuls contre toutes les forces de ]’empire ottoman; on s’etonnera peut-etre en reconnaissant un Roman dans Jean Corvin, ce preux des preux, cette colonne inébranlable de la chrétienté, qui reçut des siens le surnom de Huniade, et sur qui Mahomet II laissa tomber ces paroles pesantes : “Non, it n’y eut jamais un si grand homme”. On admirera peut-être aussi Etienne IV, ce Louis XIV de la Moldavie, qui éternisa par quarante monuments pieux les quarante victoires qu’à la tête de ses quarante mille hommes il remporta, pendant son regne de quarante ans, sur les Hongrois, les Polonais, les Basses et les Turcs: on trouvera inconcevable 1′audace de ce Vlad V, surnommé à la fois l’Empaleur et le Diable, qui, à la tete de sept mille hommes , osa se ruer toute une nuit sur l’armee la plus belle, la plus nombreuse, la mieux équipée que les Turcs aient jamais eue, avec celle qui s’empara de Constantinople. Et lorsque, quinze jours après la célèbre victoire qui 1′aura rendu maître de 1′Ardialie, on verra Michel IV tomber comme Alcibiade , en vendant chèrement sa vie aux satellites de Basta, on baissera la terre , en disant : Encore un grand homme qui tombe ! Et, la relevant et récapitulant tous ces faits , on s’écriera : Ce peuple a été bien brave ! Oui , certes , il a été brave , et c’est à sa bravoure qu’il doit d’etre resté, lui, quand la Hongrie et la Pologne agitèrent trois fois la question du partage de son territoire ; s’il eût été moins brave, it se serait fait ou catholique, pour être mieux soutenu des Polonais et des Hongrois, ou mahométan pour mettre fin à des luttes qu’il se serait senti incapable de soutenir : mais il est resté orthodoxe. Il a donc été brave, et l’on verra que ce n’est pas lui qui a lâche pied , ni à Nicopoli , ni à Varna; […] Mais il a perdu presque tous ses droits politiques, mais il est désarmé, mais il est en proie à des influences qui, redoutant sa bravoure, se préparent la conquête de son sol par la corruption; mais il est corrompu par cent ans et plus d’un regime essentiellement démoralisateur, sous lequel, semblable à ce supplicié obligé de se tenir debout entre quatre baïonnettes, it s’est affaissé comme lui sous son propre poids; mais il est démoralisé, sans confiance entre ses membres, sans union des membres au corps […]

  Traducerea pasajelor din Prefata de la LA ROMANIE OU HISTOIRE, LANGUE, LITERATURE, ORTOGRAPHIE, STATISTIQUE DES PEUPLES DE LA LANGUE D’0R, ARDIALIENS, VALLAQUES ET MOLDAVES, J. A. VAILLANT, 1844.

  Ultima fraza parca este scrisa azi 11.05.2013.

  “Ei sunt cei care, sub numele de Vlahi, au împins slavii până la Vistula, i-au învins în multe bătălii pe Alexis Comnène și Isaac l’Ange, i-au facut sa tremure pe căpeteniile noastre franceze sub zidurile Constantinopolului, l-au masacrat pe Baldwin, contele de Flandra și in cele din urmă i-a oprit la Bathus, pe nepotul lui Genghis și tătarii lui, sa aiba trecere catre Occident.
  Ajungand la momente mai târzii, nu putem sa nu vedem cu admirație, ca uneori, au luptat singuri împotriva tuturor forțelor Imperiului Otoman, vom fi uimiti, probabil, recunoscând un Roman in Ioan Corvin, cel mai viteaz dintre cavaleri, aceasta coloana neclintita a creștinismului, care a primit porecla de Huniad, și despre care Mahomed al II-lea a spus la cuvinte cu talc: “Nu, nu a mai fost nici un om mare ca el.”
  Poate că-l vom admira pe Ștefan al IV-lea, acest Ludovic al XIV-lea al Moldovei, care a eternizat, prin intermediul a patruzeci de monumente pioase patruzeci de victorii, fiind la conducerea a patruzeci de mii de oameni, pe care le-a avut în timpul domniei sale de patruzeci de ani, asupra ungurilor, polonezilor, turcilor și a BASSES (NU STIU CE INSEAMNA.
  Vom vedea indrazneala de neconceput a lui Vlad al V-lea, poreclit cand Țepeș, cand Dracul, care, la conducerea a șapte mii de bărbați, a îndrăznit să navaleasca noaptea asupra Armatei cea mai frumoasa, cea mai numeroasa, cea mai bine echipata pe care turcii au avut vreodata, cu care au capturat Constantinopolul.
  Și atunci când, la două săptămâni după victoria faimoasa care l-a facut stapanul Ardealului, il vom vedea pe Mihai al V-lea cum va cădea ca Alcibiade, vânzandu-si viața lui scumpa aliatilor lui Basta, cum va cadea la pământ, si vom spune: Inca un om mare care a murit!
  Și rezumand toate aceste fapte, am exclama: Acești oameni au fost foarte curajosi! Da, într-adevăr, ei au fost curajosi, și a fost curajul lor, pe care trebuie să se fi bazat ei, când Ungaria și Polonia au fluturat de trei ori ideea de impartire a teritoriilor lor, caci dacă ar fi fost mai puțin curajosi, ar fi fost catolici pentru a fi mai bine sustinuti de catre polonezi sau maghiari, sau mahomedani pentru a termina luptele pe care au simtit ca nu pot sa le mai duca, dar ei au rămas ortodocsi. Deci au fost viteji, și vom vedea că nu s-au retras, nici la Nicopole nici la Varna, […]
  Dar ei au pierdut aproape toate drepturile lor politice, sunt dezarmati, sunt influențati, fiind temuti pentru curajul lor, se pregătește cucerirea sufletelor lor prin corupție, si sunt corupti de sute de ani de un regim esentialmente demoralizator, sub care, similar cu o tortura in care sunt forțati să stea între patru baionete, se prăbușeste sub propria sa greutate, dar ei sunt demoralizati, fără încredere între membrii săi, fara nici o unitate intre membrele corpului […]“

  Like

 19. Cred ca gresesti. Mafia nu are ca scop razbunarea. Vendetta. Mafia este o organizare economico-sociala, de tip medieval, care asigura protectie celor care-i platesc tribut. Este derivata din organizarea feudelor. Nobilul primea satul sub protectia lui, iar acesta ii presta diferite munci, platea dari etc. Prin Mafie, sistemul era pastrat peste nobil. Stapinul terenului. Mafiotul sef putea fi oricine, nu neaparat nobilul. Sistemul e numai in Italia si se raspindeste si in SUA, prin imigrantii italieni. Se gasea pe santierele de cosntructii si la docherii din port. Mafia asigurind locuri de munca protejatilor sai. Contra cost. Dupa nebunia cu prohibitia, Mafia se extinde rapid si capata averi extraordinare. Pe care le investeste in jocurile de noroc, prostitutie, droguri etc.
  Vendetta e un obicei tribal ramas pe ici colo, in zonele izolate. Si primitive. Mafia recurgea la el, dar nu asta era scopul ei. Reactiona violent cand ii incalcai teritoriul sau interesele.
  Pe scurt, Mafia este o organizatie secreta, antistatala, care urmareste binele financiar al membrilor sai, prin afaceri ilegale (Tranzactii imobiliare frauduloase, constructii, jocuri de noroc, contrabanda, droguri, prostitutie etc.) O organizatie mafiota adminsitreaza un teritoriu bine delimitat sau (mai rar) un singur tip de afaceri (prostitutie, alcool, droguri etc.) peste tot. Este alcatuita din oameni situati in afara legii. Cumpara sau santajeaza politisti, procurori, judecatori sau politicieni, in mod izolat. Tot pentru protectie.
  In Romania, Mafia este alcatuita din politicieni si oameni ai legii, care recruteaza intelectuali, in special, pentru a-i proteja in fata legilor. Scopul este furtul de la stat (fie fabrici, proprietati) fie contracte bugetare grase si imbogatirea membrilor mafioti, cu protectia in fata legilor. Tot protectie se vinde si cumpara… Doar ca acest targ nu exista la marginea societatii ci in chiar inima ei. Fenomenul e similar si in Rusia.
  Si are antecendente in obiceiurile medievale, cand regalitatea vindea functii si privilegii, contra unei sume livrata constant sau la nevoie… Numai ca acum nu regalitatea (statul) vinde privilegiile si functiile ci functionarii publici. Si nu pentru lichiditati financiare necesare bunei functionari a statului ci pentru averea proprie si personala. (Fenomenul era indentic si-n Imperiul Otoman sau Tarist, la inceputul sec. XX.)

  Like

  • Sînt de acord cu tot ce spui, cu excepția punctului de plecare: unde am spus eu –ar fi o enormitate, de altfel— că Mafia are ca scop vendetta?

   Like

 20. samuel permalink

  no shiet!!? as putea sa-ti vorbesc despre neshte baieti pe care ii stiu io. si pe de alta parte , si despre neste baiteti si fete din fagaras de acu vreo 60j de ani. si altii cu niste documente pe la vreo mie8sute4opt si inca altii in alte vremuri romantice. sigur , am si trait in comunisme unde nu prea puteai cu mafia sau d’astea. dar sigur.. sunt si unii pe care ii stiu io mai incoa

  Like

 21. Moromitic permalink

  E doar una din explicații, din partea mea nu cea esențială.

  Totuși nici acum 30 de ani, în cealaltă criză, România a avut premieri asasinați chiar în gară la Sinaia. Ba chiar și în comunism am avut acel mare jaf al secolului, neegalat încă. Organizațiile înarmate din munți putea oricând evolua în altceva anti-sistem.

  Diferența principală față de Italia sau Serbia rămâne un bine complet ignorat și luat ca atare de către toți românii, deși reprezintă un avantaj substanțial față de multe alte țări europene. Din punctul meu de vedere motivul e regimul armelor și munițiilor foarte bine ținut în frâu de autoritățile române. Serios, e o reușită instituțională pe care o remarci numai privind din afară: cine ar trage un cartuș oriunde în România ar fi identificat în maxim două zile cu tot cu traseul acelui glonț și al armei care l-a declanșat.

  PS: încercați birocrația permisului de vânătoare.

  Like

 22. Moromitic permalink

  *nici acum 80 de ani, în criza anilor ’30 (corectură)

  Like

 23. Moromitic asa e:) de un an incerc sa-mi obtin si eu un permis… asa greu e cu birocratia asta

  Like

 24. prost spus.. foarte prost spus.
  vezi Braila – unde se taiau la fiece club deschis, unde clanurile principale aveau oameni in militzie .. si ca sa se vada cat de compacta era treaba – inclusiv la rutiera au fost pusi altii din alte orase sub acoperire – ca sa le strice gashca … si asa a ramas Braila fara rutiera – cam 15 din 17 au fost pusi sub ancheta .. in Romania anului 2015. – domnul meu. – si vorbim de politie.
  E o fratzie nescrisa intre clanuri, politie si politic .. despre asta se vorbeste cand se striga sus si tare Cosa Nostra in Romania .. toti is mana in mana. – MAFIA – nu m-ar mira si biserica sa fie in aceeasi clica ..
  Sa va readuc in vedere ultimul caz cu violul in grup – 7 insi – care scapau liberi si nevatamati pentru ca unul din ei era nepotul alui mai mare pe Vaslui .. deci CPLM? despre ce rahat vorbim?
  ASTA INSEAMNA SA FII MAFIOT: sa faci schimb de teren cu armata si cel din armata nu face o zi de pushcarie .. dar tu, persana fizica .. berbecali.. iti iei 2 ani.
  Ce mafie nu vezi/nu vedeti?
  Tot recent – directorul enel – care s-a “sinucis” – enel fiind companie cu atiuni gen Berlusconi – care stim cu totii din ce zona vine.
  Pe urma tovarshu patriciu .. cari-a murit de moarte buna .. ca acum mor toti cu pastile .. si cu stop cardiac ii altceva .. dar stati/stai linistit ca sunt multi care infunda gropile de gunoi. – sa nu uitam cine detzine trusturile de presa… dar tu dormi linistit .. la noi ii safe 😉
  Si sa zicem ca ori s-a mai bagat sub pres recent – ori au deja pacturi si zone de influentza .. la noi e lapte si miere evident ..

  Like

 25. bogdan bobolea permalink

  “In Balcani, așadar, sîrbii, albanezii, muntenegrinii au păstrat o diviziune clanică și familială tradițională care implică reguli ale vendettei și un ciment social ce include solidaritatea si protejarea criminalului care fuge de autoritati. Familiile, prietenii, gazda nu dau niciodată un fugar. ”

  Am recitit acest pasaj şi nu pot spune decât “Serios ?”. Dar partizanii români din munţii Făgăraş cum au reuşit să supravieţuiască atâta timp ? Mă refer la gruparea Ogoranu.

  “Longevitatea grupului – 9 ani – se explică prin organizarea sa de tip militar și prin tactica utilizată. Nu exista o centralizare geografică sau un cartier general, zona de intervenție era foarte largă, mobilitatea sporită, totul era făcut în așa fel încât să surprindă inamicul și să facă cercetările cât mai dificile.”

  “Din aceasta cauza, Securitatea a arestat sau in unele cazuri asasinat oamenii de prin satele din regiune ce ii ajutau, iar ciobanii si padurarii erau inlocuiti cu agenti sub acoperire. Cunostintele si rudele partizanilor erau sechestrate sau batute.

  Oamenii care tradau luptatorii anticomunisti securistilor erau recompensati cu bani sau functii. Padurile erau periate de unitati militare ce variau in marime de la pluton pana la regiment.

  Chiar si in aceste circumstante deosebite, membrii bandei lui Ogoranu nu au pus la cale actiuni ofensive si rareori trageau in soldatii trimisi pe urmele lor. Gandirea partizanilor spunea ca aceasta situatie in care erau pusi acum, de a se ucide frate pe frate, reprezenta inca una din practicile imorale ale regimului comunist si evitau pe cat se putea varsarea de sange”.

  Like

  • Nu au nici o legătură una cu alta. Acolo vorbim de o asociație bazată pe rațiuni politice și disperare. Nimic de-a face cu relațiile clanice, care funcționează chiar când membrii au opinii politice diferite.

   Like

 26. Si in fine,Ponta,Adrian Nastase,Ilie Sarbu,Iliescu,Dragnea,Johannis ce sunt ? Tot o mafie,iar primii trei sunt si rude,ca tot vroiai ceva gen clan,famile etc.

  Like

 27. Iata ca am dat peste asta pagina despre De ce nu au românii mafie ca în Balcani ,
  cautand despre maramu. Acum ce sa zic ca faci treaba super.
  Te invit sa vezi si pagina http://cazare-maramures.net un site despre tara maramuresului.
  Numa bine

  Like

  • Marian permalink

   Eu nu-nteleg unde a disparut politetea-n România… de ce “te invit” si nu “va invitam” ?

   Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Jafuri, omoruri sau găinării ? – unde se situează românii pe scara criminalității in UE… |
 2. Regulile duelului medieval românesc - KISHINIOV
 3. Regulile duelului medieval românesc - Historice.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: