Skip to content

Cum poți plagia în mod involuntar drama unui gîndac…

June 4, 2013
Image
Știu foarte bine categoria impostorilor intelectuali, de la profesori universitari, din vremea când urmam literele, oameni care îşi plagiaseră cărțile şi cursurile despre Joyce sau Raymond Queneau, pînă la scriitori în pană de idei care se „inspirau“ de pe ici pe colo… Unii din ei plagiaseră chiar involuntar, platind un „negru“, cum se spune, un „scrib fantomă“, pentru a-i cîrpi o lucrare cu aparența coerenţei, iar acela jefuise de unde-i venise mai la îndemână…
.
Unul din ei, pe care l-am cunoscut bine, publica în mod regulat în revistele literare ieşene, pe vremea când mai existau. Îi băgase în cap raposatul poet Mihai Ursachi că „are vînă“, iar bietul om, care se căznea pe niste textuleţe plătite cu rîndul, ajunsese sa nu mai facă faţă cererii revistelor şi obişnuia să mă tapeze de teme, subiecte, idei, sau chiar fraze.
.
Aşa că într-o zi, când venise iar cu sticla de vin să-i dau o idee pentru povestirea ce trebuia sa intre în şpalturi a doua zi, i-am spus: „Fii atent, de data asta ai să scrii o satiră criptată, cu o tentă un pic fantastică. Închipuie-ți ca dimineața, când te trezeşti şi trebuie să pleci la serviciu, descoperi că peste noapte te-ai transformat în gîndac“…
.
Nu prea îi plăcea ideea, dar i-am explicat ca gîndacul ar avea talia unui om, ar purta pijama, iar din primele fraze el ar trebui, încercînd să se intindă, să-şi vadă oribilii craci cu multe articulații zbătându-se spasmodic în aer, în vreme ce la uşă familia bate îngrijorată să vada de ce nu se scoală.
.
Încet, flaşul creativ s-a produs şi ideea i-a plăcut. M-a întrebat cum ar trebui sa se numeasca personajul. I-am spus Grigore, dar mi-a zis ca asta nu merge şi i-a pus alt nume. Nici cu meseria de samsar nu a fost de acord, așa că l-a făcut un funcționar.
.
A doua zi, ajuns de rîsul tîrgului, a venit sa ma certe, indignat de farsa crudă şi, credea el, nemeritată, pe care i-o jucasem.
.
Iată de ce nu am crezut niciodată că  Ponta a plagiat, el, direct, cu mâna lui. Indignarea lui e prea reală şi absența de vinovăție nejucată prea evidentă ca să crezi că el a scris vreun rînd din lucrarea aia. Cineva „l-a lucrat“. Omul se simte în mod sincer o victimă.
.
—-
6 Comments
 1. Claudiu permalink

  Răspunsul este foarte simplu și este deja, într-o formă, în text. El nu a scris un cuvânt din lucrarea de doctorat. A fost cumpărată gata scrisă. Astfel încât este posibil să nu fie plagiat ci furt, fals în acte sau cum altfel se încadrează juridic ce a făcut el.

  • greșit.
   plagiatul nu înseamnă să scrii efectiv ce a scris altcineva înaintea ta, ci să semnezi acel lucru, să-l publici sub numele tău.
   indiferent cine a conceput textul în lucrarea lui Ponta, această lucrare este semnată Victor Ponta, deci Ponta a plagiat.

 2. Să înceapă înjurăturile postacilor în 3… 2…

 3. i-o fi scris-o cel a cărui lucrare a plagiat-o …

Trackbacks & Pingbacks

 1. Despre un plagiat al unui fost ministru al lui Ponta: informaționarul societal Răzvan Cotovelea… | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: