Skip to content

Cam asta vream să spun ( “a vrea” – “a voi”)…

July 1, 2013

Image

Vroiam să fiu singur şi să-mi închipuiesc ţările, cu munţi, cu ape, cu soare, pe unde toate juvinele vorbesc şi cocorii să înşiruie şi cântă acelaşi cântec jalnic…” (Delavrancea, Trubadurul)
.

Mă cunosc în talibanism gramatical și ortografic, așa ca identific de îndată inversunarea pretentioasă, cum e cea declanșată împotriva imperfectului popular si incetatenit de mai bine de un secol “vroiam”. Ar trebui sa fie “voiam”, se insistă, fără -r-, si asta cu toate ca “voiam” e imperfectul unui alt verb, invechit si pe care nu-l folosește nimeni la prezent : “a voi”.

.
Nimeni cu capul pe umeri nu spune astăzi, ba chiar de mai bine de un secol încoace, “eu voiesc”. De ce așadar sa spunem “eu voiam”? “Voiam” NU POATE fi, in niciun caz, imperfectul lui “a vrea”. “Voiam” este imperfectul desuetului “a voi”, care a fost respins de către limbă din pricina asocierii lui cu vocabularul hrisoavelor și al cronicarilor.
.
Daca am vrea sa fim riguroși, imperfectul canonic, regulat, al lui “a vrea” ar trebui sa fie “eu vream” – “noi vream”. “Noi vream” a fost însă, la rândul lui, respins de locutori, din pricina confuziilor pe care le-ar fi produs similitudinea fonologică cu prezentul persoanei I plural : ” noi vrem”. “Noi vrem” (prezent) – “noi vream” (imperfect) a fost simțit ca nenatural și înlăturat. Cele doua forme ar fi fost insuficient diferențiate. Pe deasupra, la persoana III singular forma prezentului ar fi identica cu imperfectul: el vrea (prezent) – el vrea (imperfect).
Încă o dată: “voiam” nu are ce căuta aici. Voiam e imperfectul lui “a voi”, iar nu al lui “a vrea”.
.
A folosi două rădăcini diferite pentru două timpuri ale unui verb se numește supletivism, iar limbile, in general, au oroare de asta. Cei care nu suportă “vroiam” ar trebui așadar sa-l înlocuiască prin “vream”, iar nu prin “voiam”.
.
Uzajul consacră anumite forme. Vream si vroiam sint simple dubleuri, precum : “dam” si “dădeam”; “fui” și “fusei”… etc.
.
Talibanii lingvistici sînt cei care au obsesia unei limbi perfecte, simetrice și fără excepții. Or, numai moartea e simetrică.
.
Cam asta vream să spun.
.

PS : DOOM-ul a introdus reguli absurde chiar și în morfologie. Imperativele prohibitive de la

a zice și a face sînt:

nu zi !… și nu fă !…

…iar nu monstruoasele nu zice! și nu face! impuse de noile reguli. Limba naturală a poporului a avut întotdeauna „nu zi hop pînă n-oi sări“, iar în

„Ce ție nu-ți place

Altuia nu-i face.“

nu face“ e acolo doar pentru rimă cu „place“, altminteri spunându-se „nu fă așa“!…

.

Sau, la Eminescu :

“Părul tău ţi se desprinde

Şi frumos ţi se mai şede,

Nu zi ba de te-oi cuprinde, –

Nime-n lume nu ne vede.”

 —–

15 Comments
 1. Nu-s deloc noi. Imperativul negativ se formează de la infinitiv.
  De-aia e ”nu zice”, ”nu face”.

  Like

 2. Când te referi la persoana a II-a, cumva zici “nu lăsa plasa din mână” sau “nu lasă plasa din mână”? “Nu folosi” sau “nu foloseşte”? Eminescu a folosit licenţe poetice în draci. Iar in limba naturală a poporului am mai auzit şi “e multe, maică”. Eu am învăţat de mică “nu zice hop…”. Îmi aduc aminte când veneam acasa cu “nu fă aia” auzită pe la alţi copii şi mama îmi răspundea de fiecare dată “fă să-i spui lu’ mă-ta”!

  Like

 3. Mimi permalink

  Nora are dreptate. De aia se scrie “nu fi” cu un i si nu cu doi, pentru ca e infinitivul. Deci “nu face”, “nu zice”. Cât despre imperfect, da, tot la școala am învățat de “vream” drept forma corecta. Știm si noi ca “voiam” e de la “a voi”. Nu știu cum e cu dublele pe care le menționați. Știu doar ca si la perfectul simplu greșește lumea des, mai ales la plural: de ex. corect e “noi merseserăm” nu “mersesem”. Eu știu de “eu fusei”; eu una nu am auzit de “eu fui”.

  Like

 4. noname permalink

  Domnu’ Hellvig cica zice baetii de la DIA ca de fo doo saptamani a pierdut contactul cu unitatile alea mai speciale de la salubritate. Stit dumneavoastra care. Aoleoooo, de fapt stai ca nu stiti;… A uitat baetii sa va zice. Ce sa faci, cica sinceritatea e piatra rara in ziua de azi. Si nu e de bine ca cica astia strang gunoiul cu orice obiect, de la capace de sticla de bere pana la deodorante si fond de ten gamma. Cu mainile goale e si mai eficienti. Si au si liste extinse de cumparaturi la ei. Unu’ dintre ei repeta obsesiv ultima oara: la duba sau la dric, la duba sau la dric, la duba sau la dric… Nu s-a prins baetii ce voia ei sa faca ca la DIA n-are psihologi asa buni ca-n alte parti, a crezut ca are el asa, o ticneala trecatoare.

  Like

 5. noname permalink

  Si uitai sa va mai zic, sa plimba pin toata lumea si poa’ sa intre peste tot cica zeul lor e MOARTEA aia cu care s-a intalnit si domnu’ de la Regiotrans in toaleta avionului. Ghinion, isi facea nod la cravata si nu-s cum dracu s-a facut ca s-a agatat cravata si tocmai atunci a cazut avionul intr-un gol de aer si trosc! Ce ti-e si cu coincidentele astea si cu avioanele, nu vedeti nu poti sa mai ai incredere in nimeni in ziua de azi. Da’ altfel e baeti si fete veseli si petrecareti:

  Like

 6. noname permalink

  Like

 7. Reblogged this on Trufe și Aguride and commented:
  Doar o vorbă să vă spun!

  Like

 8. MIHAI EMINESCU permalink

  Aici se vede cât de alogen și vierme afon ești Alexe, paralel cu limba română. Boșorog jidănit. VOIAM e firesc, cretin senil și boșorog ce ești.

  Like

 9. MIHAI EMINESCU permalink

  Normal că nu-ți place SIMETRIA, boșorog degenerat. uită-te numai ce față strâmbă și deșucheată. asimetrică. gunoiule. și-atunci normal că limba o vorbești și o pocești după cum ești și tu. adică un gunoi, un degenerat alogen

  Like

 10. MIHAI EMINESCU permalink

  *uită-te numai ce față strâmbă și deșucheată AI.

  Și aș adăuga și de bețiv. alcoolist

  Like

 11. MIHAI EMINESCU permalink

  Vii tu , un gunoi alogen să ne înveți limba română. Hai sictir, vagabondule.

  Like

 12. MIHAI EMINESCU permalink

  Exemplu pe care îl dai cu Eminescu, vagabondule, e greșit. Cum scrie el acolo, da, așa e natural. Dar e bună și cealaltă variantă. Depinde în ce context sunt folosite ,,zi” sau ”zice”. Dar ți-am zis, la cât decretin, alogen și străin, paralel ești, normal nu-ți dai seama. Ca orice jidănoi încerci să imiți, să faci pe deșteptu, da nu prea îți iese, gunoiule

  Like

 13. MIHAI EMINESCU permalink

  ,,zi” e acolo tot pentru rimă, boșorog cretin. cum spui mai sus de acea zicală tu.

  dacă Eminescu ar fi spus ,,zice” ar fi stricat toată construcția, sonoritatea, rima. DEci ești un mare CRETIN, un mare CĂCAT de om. Un jidan alogen. Un scârbos.
  Sictir.

  Like

 14. MIHAI EMINESCU permalink

  Așa că invață pe mă-ta limba română, băi alogenule

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: