Skip to content

Intelectuali și lucru manual…

July 5, 2013
Image
Altercații in București intre părinți extrem de indignati si polițiști veniți sa transporte “copiii” hoți si mituitori la audieri. Unii din parinti au huiduit polițiștii: cum sa le ia copiii intelectuali?!… In România toți cei care nu lucrează cu mâinile sint intelectuali prin definitie, chiar dacă plătesc mită pentru asta.
.
La nivel individual, românul (care „s-a născut poet”) este, prin natura sa, un intelectual. Sigur, unele arătări care, din pacate, ne seamana, au fost menite a deveni tinichigii, altfel zis, a lucra cu mainile. Insa, in linii mari, românul are o natura nobila si eterata, blând-creatoare, de care s-ar desfata pe deplin daca n-ar fi inconjurat de atata mizerie si țigănie.
.
Obsesia cu „intelectualii” face parte din asta. Nici măcar comunismul nu a putut face nimic impotriva convingerii profunde că oricine nu lucrează cu mâinile este un „intelectual”. Cum insa o oarecare indoiala (refulata pe data) totusi persista, convingerea e întărită subconstient prin orice aduce argumente in favoarea echivalenței „intelectual = cine nu lucreaza cu mainile”.
.
De aici, stranii apucaturi, cum sunt cele ale parveniților care isi lasa sa creasca unghiile de la degetele mici: in mod clar, ei nu pot fi niste tinichigii. Cunoastem apoi acel gen de dialoguri din viata reala: „– stii, baiatul e inginer, iar fata e farmacista – Ah, niste intelectuali!”. Sau: „– Cum a putut sa ajunga in halul asta, el, băiat de intelectuali?!…”.
.
Ca popor, românii trăiesc in hybrisul specificitatii: „noi n-am venit din Siberia, ca ăia”, „noi nu am cotropit niciodata pe nimeni” s.a.m.d. Noi nu am cotropit pe nimeni, la fel cum pentru părinții unui violator nu acela e de vină, ci „anturajul”.
.
Românii nu sunt așadar un popor obișnuit. Ei trebuie sa fie, potrivit formulelor cu care sunt mustrati patetic strainii care comit greseala de a crede altceva, „o insula de latinitate intr-o mare slava”, ei nu vorbesc o limba, ci le „picura de pe buze lapte si miere”, iar capitala lor este „Micul Paris”.
.
Desigur, atâta afectare nu poate veni decat dintr-o profunda nesiguranță. Românii nu au nimic de-a face cu vermina umana care le aduce un nume rau in strainatate, aceia sunt doar niste rromi. Românii n-au schingiuit niciodata pe nimeni, in al doilea război s-au aliat cu Hitler doar pentru a evita o catastrofă și mai mare, evreii au fost protejati, iar țiganii deportați de Antonescu au fost de fapt doar ajutati sa se familiarizeze cu munca manuala. Altminteri, daca nu-i forța să muncească dur, cu mâinile, ar fi riscat sa cada și ei, prin definiție, in categoria intelectualilor.
.
cf. si pe Europa Libera:
Intelectuali și lucru manual…

http://www.europalibera.org/content/article/25032431.html

—-

From → Paraphernalia

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: