Skip to content

Rețete simple pentru oameni disperați : steak cu gudron balsamic…

July 13, 2013
Image
Deschidem rubrica culinară cu această rețetă simplă pentru disperatul (disperata) care esti, pentru ca-ti vine in 5 min. perechea potentială, iar tu n-ai facut pana acum, in toată viața, decat de vreo doua ori omletă (din aia pe care reușesti sa o faci in acelasi timp arsă intr-o parte si băloasă in cealaltă)…
.
Iată un truc simplu si elegant, care nu doar te va salva, dar vei putea pretinde ca ai studiat cu Jamie Oliver si că asta e un foarte sofisticat exercițiu zen culinar. Sigur, ar fi bine sa pui, pe langa steak, si o garnitură simpla pe care sa o prezinți ca pe o combinatie de vis: de exemplu cateva vãrzuţe de Bruxelles simplu fierte si trase imediat la tigaie, in ulei de masline, cu smochine uscate tăiate felii… dar chiar daca iti curg deja neputincios litri de saliva citind asta, pentru moment nu te avînta… fă doar steak-ul cu gudron balsamic :
 .
Mâncarea consta din :
— carne de vită (steak x 2)
— unt
— oțet balsamic
— sare, piper.
 .
 O bucată de carne la tigaie, fără ulei, fără nimic, trântită în tigaie doar câte 30 sec. – 1 min. pe fiecare parte, in tigaia incandescentă, și aruncată imediat in farfurie încă mustind de sânge. (Sigur, dacă o vrei talpă uscată, cum o mănâncă romanul in general, fa-ti-o talpa, gudronul va fi insă acelasi.)
.
în secunda in care ai scos carnea din tigaie, arunca in ea, ramasa goala, doua nuci de unt (cam un sfert de pachet), da focul la max si asteapta sa faca untul fiert o spuma neagra si amenintatoare. In momentul ala freaca rapid cu o lingura de lemn fundul tigãii sa razi ce s-a lipit acolo de la carne, ca sa se topeasca in unt, si varsa peste untul incins vreo doua gâturi de otet balsamic, ferindu-ti ochii. Va sfârâi monstruos… Amesteca repede totul, pe focul la max si lasa sa scada pina aproape de consistenta gudronului (ia cam un minut)… Varsa peste carne.
.
Poftă bună.
.
Pentru salturile de crap în pat de după aia, nu uita si celelalte ingrediente: vin roșu bun si fereastra deschisă prealabil in timpul operațiunilor, că altfel vor mirosi cearsafurile a gudron design.

From → Paraphernalia

2 Comments
  1. Catalin permalink

    Iubesc friptura de vita si recunosc ca bucataria romaneasca ma invatase ca “vita e tare”. Dar o vrabioara sau un rib-eye pe gratar 2/3 minute pe fiecare parte nu o face sa fie talpa.

  2. Foarte amuzanta reteta dar cam atat. Daca trecem de partea amuzanta ramane doar o bucata de carne cruda perpelita. Nu ajunge nici macar la nivelul “rare”. Dar in fine fiecare cu gusturile lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: