Skip to content

Mâna scrîntită a pieței…

July 19, 2013
Image
Diego Rivera, frescă in Detroit… de vânzare, cu zid cu tot.
Detroit: o metropolă industrială in inima Americii care dă faliment… 100.000 de case luate înapoi de bănci… “We’re almost like economic refugees,” spune un activist local…
Articol in NY Times :
 
Meet Detroit, Michigan, primul mare oraș din SUA care cauta sa se puna la adapostul legii fiind in situație de faliment. Nu doar faliment, ceva mult mai rău, o situație fara precedent: ce fac bancile cu cele 100.000 de case din placaj luate înapoi și care putrezesc? Ce fac? Nimic: “it’s almost like a post-housing situation” !…
Articol in Rolling Stone :
Cum s-a ajuns acolo? Predatory lending against the people… Împrumuturi pradătoare. Împrumuturi pradătoare cum e întregul sistem bancar in care, daca tu le dai lor bani (economii, CEC), primești un 2%-3%, dar când iei tu bani de la ei le dai din start 15%…
Incurajarea spre consum, ca in sistemul de piramidă. Și unde s-a ajuns așa, ca sa dea faliment orașul în care odinioară erau bazate uzinele Ford, General Motors si Chrysler? In Grecia socialistă? Nu. In templul neoliberalismului, unde fiecare e liber si piața decide totul suveran.

A stunning 60 percent of Detroit children live in poverty :

 
Nah, nah… Hai sa vedem cum ne explica neoconii romani acest dezastru fără nume… Orașul Detroit e deci in stare de faliment… Situație fara precedent in istorie… Sa vedem, sa vedem… E vreun mismangement socialist aici de vina? Unde a fost mana nevazută a pieței?
Socialiștii au dus la asta? Tâlharii stângiști gregari cu programele lor sociale?
Mda, raspunsul e nu, desigur. Cum zice tristul articol din Rolling Stone: “the same point Franklin D. Roosevelt made in his Second Bill of Rights speech in 1944, when he said, “People who are hungry and out of a job are the stuff of which dictatorships are made.”
Advertisements
3 Comments
  1. Dan permalink

    Ceea ce vor spune neoconii este ca trebuie sa mai spargi si oua ca sa faci omleta, ca ceea ce s-a intamplat in Detroit nu face decat ca sistemul in ansamblu sa iasa mai puternic, ca sindicatele au fost de vina etc.

  2. din ce intelgem noi din acest frumos articol, tocmai, ca orasul a fost administrat in ultimele decenii de catre democrati. de stangisti, de socialisti.
    http://inliniedreapta.net/insemnare/detroit-a-dat-faliment/

  3. Desigur, putem poza nevinovați asemenea victimelor lui Ostap Bender. Și după cum se vede treaba se găsesc tot timpul specialiști în stiințe exacte care să ne salveze egoul. Totuși, cînd e vorba de sănătatea noastră, poate n-ar fi o idee rea să mergem la doctor, chiar dacă medicina nu-i o știință exactă. Nu de alta, dar bolnavul are nevoie de ceva mai mult decît ironie și vorbe meșteșugite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: