Skip to content

Sperietoarea Blogary cu “Statele Unite ale Europei”…

July 25, 2013
 image

Mare confuzie, acolo, pe Blogary, despre “Statele Unite ale Europei”.

.
.
1. Sperietoarea cu dispariția limbii naționale si apariția unei super-limbi europene… Contrariul este de fapt adevărat, UE are 24 (!) de limbi oficiale si UE a dat statut international limbilor vorbite de maruntele nații ale slovenilor, letonilor, estonilor si lituanienilor. UE a facut ca Leonard Orban, comisar european pe multiligvism la vremea lui, sa vorbească de la tribuna Bruxelles-ului in româna, promovand… “multilingvismul”.
Pe deasupra, Blogary se înșală cu totul si in exemplele contrarii pe care le dă: Rusia, de pilda, unde, zice Blogary, nu se vorbește decat rusa… Asa e la nivel federal si moscovit, dar toate republicile autonome, de la Cecenia si Tatarstan pînă la Iakutia si Daghestan folosesc in mod oficial limba lor la ele acasă, in administrație, învățământ, presa si viața cotidiană. In Daghestan sint chiar 6 (șase) limbi oficiale (una din ele fiind rusa).
Exemplul SUA si al englezei de acolo e iarăși nepotrivit. In SUA, engleza nu are niciun statut legal. E doar limba uzuala, din obisnuință, dar nu e nici limba naționala si nici limba oficială (cîteva state au introdus texte de lege făcând din engleză limba oficială, dar nu exista nimic formalizat la nivel federal). In Florida sau California spaniola e la fel de folosită ca engleza.
.
2. Sperietoarea cu lipsa de reprezentare internațională a țărilor membre in “Statele Unite ale Europei”. Zice Blogary: “La Washington, Moscova, Londra sau Beijing va fi cîte un singur ambasador, european.” Ha!… De unde o fi scos-o ca țările membre nu mai pot trimite ambasadori?!… (Ca sa nu mai zic ca si ambasadorii UE provin tot din tari membre… Ăla din Afganistan e un lituanian, ăla din Japonia un danez etc…) Nu numai ca e o afirmatie falsa, dar si entitatile autonome ale fiecărui stat UE pot trimite oriunde oricât de mulți ambasadori doresc. Bruxelles e plin de ambasade ale regiunilor UE: ambasada regiunii Lodz, sau Wroclaw, ambasada Siciliei, ambasada Țării Bascilor etc… Cea mai prestigioasa, somptuoasa si impresionanta ambasada din capitala UE nu e cea a SUA, ci este cea a bogatei Bavarii : un castel neogotic intr-un parc exact in fața intrării Parlamentului European.
.
3. Cu scotiana si galeza nu inteleg ce a vrut sa spună Blogary… Ele sint limbi încă vii, care se bucură de solidă finanțare, pentru a fi mentinute vii, atat din partea UK, cat si UE.
Asa ca nu inteleg, doamne ajuta, de unde a scos-o ca va trebui sa renunțăm la limba română. Dimotrivă, la Bruxelles tocmai se organizează un nou concurs de interpreți de româna. E logic: toate documentele trebuie traduse in toate limbile UE… si sint 24. Si vor fi si mai multe (ONU nu lucrează decat cu 6 limbi oficiale; NATO cu 2).
.
Pe deasupra :
.
4. Pe deasupra nu exista niciun plan de creare a “Statelor Unite ale Europei”… E vorba doar de “Uniunea Europeană”, care nu se baga in învățământul, cultura si politica lingvistica a țărilor membre. “Statele Unite ale Europei” e doar o expresie ieșită odată din gura lui Churchill… Inainte ca UE sa existe… Dar dă bine ca fantasmă populistă…
Sigur, exista proiecte si propuneri utopice individuale, manifeste si altele, precum asta despre care am mai scris :

Un manifest pentru Statele Unite ale Europei

Fantasma cu limba unica nu are insa nicio baza in realitate…
Despre performanțele Comisarului pentru multilingvism Leonard Orban mai scrisesem la vremea lor in România Libera :
—-
Advertisements
6 Comments
 1. Bleen nu stie politica si nici istorie. Asta e viata. E doar un inginer (parca) care s-a apucat de politica si reproduce la mana a doua niste idei care circula deobicei in SUA, in cercuri conservatoare sau prin Europa, pe la margine spectrului politic. Are in schimb trafic… :))))

  • Politica și istoria sînt apanajul oamenilor de meserie. Inginerii se vor pronunța numai despre șuruburi și chei fixe.

  • Corson permalink

   Eh, lasati ca nu e Bleen singurul “inginer” recalificat analist politic. Colegul sau de platforma blogaristica, domnul inginer antreprenor bucatar Razvan Cucui, idem analist politic de conjuctura, e fost coleg de Alma Mater cu Bogdan Teodorescu, jucator la categorie super-grea. Dezindustrializarea salbatica postdecembrista a Romaniei a facut din ingineri cea mai adaptabila categorie profesionala.

   De altfel, pretentiile lui Mirel Axinte sint chiar mai rasarite. Domnul e de-a dreptul ideolog. Iar hirtia suporta orice. Ideologic.

 2. Până la dispariţia limbilor şi/sau inventarea altelor noi, ca UE să fie un stat ar trebui să aibă o armată şi o politică de apărare unică, şi tocmai aici scârţâie.

 3. Mirel permalink

  Pentru cine cunoaste mai bine scrierile domnului respectiv, nu este greu de dedus ca teama domniei sale este ca-i dispare mult iubita sa religie crestin-ortodoxa. Cam atat si nimic mai mult.

 4. Lucius permalink

  Dupa ce popoarele Europei s-au cam lamurit cum e cu UE si cu minunatele elite de la Bruxelles care-si maresc lefoaiele in timp ce zeci de milioane gem in somaj, se pare ca nimeni nu mai vrea sa auda macar de conceptul UE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: