Skip to content

Pleșu, Che Guevara și populismul pentru cucoane…

July 30, 2013

Image

.
Manuscrisele lui Che Guevara au fost clasate moștenire mondială (world heritage) de catre UNESCO. Documente istorice si psihologice unice, tratate asa cum se cuvine. Atenție, UNESCO nu cautioneaza prin asta revoluția cubană sau violențele comise in numele ei, ci clasează niste documente istorice.
.
Ce face dreapta românească? Răcnește a scandal. Ce face Pleșu? Scrie în Adevărul o tribună incâlcită in care critica UNESCO : “Toată lumea a aflat, de mult, că insul (Che Guevara) era un aventurier sîngeros, cu arma la picior, gata să ucidă şi să-şi descrie, la rece, propriile crime.”
(Da, și Pleșu folosește abundent si nenecesar adjectivul “propriu”, de parcă “să-și descrie crimele”, cum e românește, n-ar fi fost de ajuns.)
.
Ei bine, UNESCO a făcut ce trebuia. iar dacă Stalin ar fi ținut arhive (proprii, desigur) UNESCO ar fi fost indrituit să le declare patrimoniu mondial, alături de  arhivele Marchizului de Sade sau ale lui Tagore.
.
Toată atitudinea asta de scandal forțat e de un populism grotesc și ipocrit. Pleșu, care a ajuns să scrie cărți de succes pentru cucoane despre parabolele lui Isus mai face și dovada unui angelism forțat vizavi de UNESCO, ca și cum această organizație ar fi o infailibila instanța cosmică, in loc de una din șubredele instanțe ale ONU, care decenii de-a randul a servit drept unealtă dictaturilor tiermondiste (prin UNESCO o serie de țări arabe si africane au încercat de-a lungul anilor sa facă sa fie adoptat un cod mondial al presei care ar fi instaurat practic o cenzură mondială).
.
Una peste alta, e bine ca manuscrisele si caietele ăluia sint clasate si protejate. Altminteri, avem motive de indignare mai serioase in jur.
.
2 Comments
  1. Lucius permalink

    Pe Plesu il supara ca Guevara era anti-american.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: