Skip to content

Disputa intelectuala a vremurilor noastre: ce știe Slavoj Žižek despre lingvistică, cînd el poarta sandale cu ciorapi?

August 3, 2013

Image

Cea mai mare dispută intelectuală a vremurilor noastre!… In cearta lui cu Chomsky (still ongoing, dar deja pierdută), Slavoj Žižek a ratat o bună ocazie de a sta deoparte si de a mai învăța ceva lingvistică si niscai engleză. Mai mult, a arătat că și el e atins de “hybris“, de acea aroganță superficială est-europeană si -mai ales- balcanică (că doar hybris ne vine dela greci).

Despre ce e vorba? Žižek e acel intelectual european polimorf si “postmodern” cum americanii nu produc. Un sloven care a studiat la Paris cu răposatul escroc intelectual Lacan. O vedetă mediatică absolută, gînditor ludic al psihanalizei marxiste post-structuraliste, Žižek scrie despre absolut orice cu un amestec de erudiție, sarcasm si umor violent.

Fotbal, islam, Heidegger, romane polițiste, feminism si dezastru postindustrial, filosofie, lingvistică, religie si pornografie, totul e amestecat la Žižek, care e un fel de Umberto Eco nenarativ, dar mai abil cu banii.

Trăind si predând (și prădând) în Slovenia, el scoate două cărți pe an, scrie nenumărate cronici in ziare străine și e mai tot timpul in avion zburand spre conferințe. E urât, bărbos si plin de el… intr-un interviu in Libération ii spunea ziaristei: “Uite, m-au invitat ăștia in Suedia sa le vorbesc juma de oră pentru 20.000 euro. E puțin, dar merg mai mult din plictis.

Image
Ei bine, despre Žižek, dar si pentru această întreagă categorie europeană de ganditori-vedetă (in special francezi, plozi făcuți de Bourdieu cu Derrida și nășiți de Foucault și Guy Debord) a zis Chomsky recent că e vorba de “empty posturing”… ” cloaking trivial ideas in obscure and inflated language to make them seem profound”

“There’s no ‘theory’ in any of this stuff,” a zis Chomsky într-un interviu, la intrebarea ce crede despre acești ganditori europeni, “not in the sense of theory that anyone is familiar with in the sciences or any other serious field. Try to find in all of the work you mentioned some principles from which you can deduce conclusions, empirically testable propositions where it all goes beyond the level of something you can explain in five minutes to a twelve-year-old. See if you can find that when the fancy words are decoded. I can’t. So I’m not interested in that kind of posturing. Žižek is an extreme example of it.”

Acum, Europa e întârziată si nu vrea sa audă că în America psihanaliza e de multa vreme lepădată ca fiind un holdup intelectual. Că americanii nu-l iau în serios nici pe misticul Heidegger și ca pentru Chomsky, cea mai mare minte a lingvisticii moderne, a amesteca in textulețe pentru ziar Heidegger cu Lacan si reflecții despre fotbal duce doar la copilării râzgâiate.

Ce a răspuns insa Žižek? Vorbind la rîndul lui intr-un interviu, el l-a atacat pe Chomsky pentru luările acestuia de poziție stângiste și antiimperialiste (adică a deplasat discuția) zicand :

“I don’t think I know a guy who was so often empirically wrong in his descriptions, in his… whatever!”

Now, now, Slavoj… You don’t call Chomsky “a guy“… Chomsky is no “guy“… And what is this: “whatever“?…

Geniul lacanian Žižek își trădează aici engleza ezitantă și lipsa de argumente. Chomsky is “a guy”, iar cand te incurci dai din mână si spui “whatever”.  Si asta e cea mai mare dispută intelectuală a vremurilor noastre!… Amestecul ăsta de colocvialisme vulgare si absență de conținut imi amintește de o unguroaică arogantă pe care am dus-o la un restaurant gastronomic in Paris si care l-a amuțit pe maître d’ spunandu-i “votre bouffe est excellente“…

.
Image
Disputa continuă, dar e indoielnic ca Chomsky va dori sa se întâlnească cu Žižek pe un platou de televiziune… mai ales că Žižek poartă sandale cu ciorapi.

Žižek e un păun, iar cu păunii intelectuali trebuie procedat ca în povestirea mea :

.

.

La frénétique mort de Martin Heidegger…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/11/29/la-frenetique-mort-de-martin-heidegger/

Mai precis, acolo fut un păun… o buna parte din cititori, păcăliți și de magnificul desen, atât vor întelege.

S-a senilizat cu totul Chomsky… știința lui e prețuită doar de teroriști

https://cabalinkabul.wordpress.com/2015/04/21/s-a-senilizat-cu-totul-chomsky-stiinta-lui-e-pretuita-doar-de-teroristi/

From → Paraphernalia

10 Comments
 1. Adi Cornut permalink

  Ce bine le-ar prinde în Franța aia une alde Alain Badiou se plimbă nestingherit pe platourile televiziunilor la ore de vârf …

  Like

 2. apocris permalink

  Concurenta mare intre est-europenii astia, unu’ mai dinspre Viana incaseaza sec 20000 euro pentru un plictis, altii fut pauni ca gest ritualic pe un biet colt de internet, scuipand cu referinte culturale in stanga si-n dreapta. Pe fututul de pauni nu da nimeni doi bani si-n plus, chiar din desen putem observa destul de clar ca futaciosului zoofil isi descopera mandru curul. Tot hybrisul, bata-l vina, l-a lasat cu pantalonii in vine. Piata mica, negustori multi, marfa veche. Cine vinde, ala e! Asta e!

  Like

 3. Ana Maria permalink

  No’, hai no. Chiar aceste doua argumente sunt fundamentale in elucidarea disputei dintre cei doi? Obiceiul lui Zizek de a folosi “whatever” sau “and so on” ca sa denote o intreaga genealogie de obiecte, evenimente sau procese fara ca sa trebuiasca sa le repete si faptul ca poarta ciorapi la sandale citeodata? Chelia lui Foucault si bluzele lui mulate nu au fost obstacole intr-o intilnire televizata intre el si Chomsky. Ca inteleg ca la aceasta faceti aluzie…

  Like

  • Just… Uitasem. Povestirea e in volumul de la Humanitas: Miros de roșcată amară… A trebuit să o scot de pe blog. Am să șterg link-ul.

   Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Disputa intelectuala a vremurilor noastre: ce știe Slavoj Žižek despre lingvistică, cînd el poarta sandale cu ciorapi? | HoriaPuscuta's Blog
 2. Sloterdijk și mătania fondatoare… |
 3. Filozofia în putoare: Charlie Hebdo și Heidegger | Cabal in Kabul
 4. Eu, Daniel Blake (Ken Loach, 2016): filmul unei Anglii în totală descompunere | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: