Skip to content

Obscenitatea poeziei patriotice (din nou despre Radu Gyr)…

August 4, 2013
Image
Printre pacatele neamului nostru se numără si unul din cele mai obscene stiluri de poezie patriotică din istoria articulată a omenirii. In privința patiotismului în versuri, poeții legionari nu au fost cu nimic mai de soi de cei ai comunismului. Servilitatea lor siropoasă era la fel de neimaginativă si rău pusă in vorbe ca și cea a staliniștilor și ceaușiștilor. Iată cateva extrase din poezii ale lui Radu Gyr, din volumul Cântece Legionare (Libraria si Tipografia Ioan Călinescu – Buzău, 1940)

Frunză verde ca pelinul (cântec oltenesc)

De Radu Gyr

Frunză verde ca pelinul
Grea e jalea, greu e chinul
Că ne-a podidit străinul,
Măi flăcăi. 
 
Capitane, mai Codrene,
Ia te uita printre gene
Peste satele oltene
De flăcăi. 
 
Și-or sa vină legionarii
Asvârlind peste fruntarii
Veneticii și tâlharii
Șerpii, măi!
 
Legionarii știu să moară
Pentru Cruce, pentru Țară
Pentru Țara legionară
De Rumâni !
—-
sau:
Marșul legionarilor olteni
De Radu Gyr
Ei vin de pe Jiu și din Vidra
Să scape Românul din jug
Și calcă napârca și hidra
Ce sângele Țării îl sug. 
 
Ci vin și la noi, Capitane,
Flăcăii ți-s codrii de brazi,
Și’s gata s’nfrunte prigoane
Și drag li-i mormântul viteaz.
—–
Sau din :
Cântecul eroilor Moța si Marin
De Radu Gyr
Azi, sfintele oase le-am pus temelii 
Vajnice, Neamului Dac.
Si ele înfruntă de-acum veșnicii, 
Stânci tencuite cu veac…
Am descoperit un pachet de asemenea documente asta iarna, mergând in satul meu natal :
Mică arhivă legionară din mijlocul lui USLand… continuitate istorică…
Despre Radu Gyr am mai scris aici :
 
Radu Gyr, “noua dreaptă” și ingenuitatea în politica românească…
.
La care Victor Roncea a comentat :
“Dan Alexe, tare cabalizat ai mai ajuns ca sa scrii ca Radu Gyr e poet mediocru. Daca poeziile lui Gyr au luminat detentia a mii de oameni si sunt recitate si azi in intreaga Romanie, in ciuda “omertei” bolsevice si post-comuniste… etc…”
.
Nu știam că întreaga Românie recită azi ororile rău strujite de mai sus… La o adică, ce scria Gyr nu e cu nimic mai de soi de ce scria, in acelasi volumaș, Parintele Cucuietu :
 
Pentru gloria legionară
Înfruntăm mereu dușmanul 
Jertfim totul, totul pentru țară,
Cand ordonă Căpitanul. 
Tinde spada, Capitane,
Inimi de vieții așteaptă
Sa pornească milioane
Pentru lupta ta cea dreaptă. 
„Ridică-te, Gheorghe“, Ezra Pound și falsa ingenuitate in politică
Advertisements

From → Paraphernalia

7 Comments
 1. apocris permalink

  Poezie patriotica nearticulata din istoria articulata a omenirii – era mai potrivit. Niste porcarii. De ce oare pentru marea majoritate a imbecililor politicieni romani din epoca recenta educatia, progresul si patriotismul insemnau multimi de tarani imbracati ca acum 4 secole, purtand cruci sau seceri si ciocane? Fiindca in antagonismul lor regimurile de extrema dreapta si cel comunist au avut niste puncte comune neasteptate. Ca si la comunisti, umanitatea e doar carne de tun sau forta de munca silnica in numele unor cuvinte goale si principii sunand a tinichea. Niciodata nimic despre oameni sau pentru oameni. Propaganda ceausista cu omul nou nu se pune. De la intuneric, foame si frica semana cu omul cavernelor.

 2. Lucius permalink

  Ffff. interesant. E drept, acele poeme sunt cam fanatice (un fanatism cam naiv). Dar sa nu uitam ca adevarata Miscare Legionara (CZC) a inceput inainte de 1930 (cand Germania hitlerista nu exista), ca miscare pur anti-comunista, catalizata de faptul ca RO era infestata de agenti bolsevici NKVD destabilizatori, care-si faceau adepti in randul masselor sarace.

 3. vicius permalink

  Dan Alexe: ai iesit un pic la un pahar cu distinsul domn Alexandru Visinescu si cu acolitii sai?
  sai cum Dzeu, in 2013, tu ai ajuns pe “blogg” sa faci propaganda comunista anti-legionara? iti da cineva de baut cu ocazia asta? de unde vine ura asta bezmetica pt ei? au fost ei la putere si au facut ce au facut comunismul? Pitesti? Ramnicu Sarat? mare e gradina ta….
  Astept si alte splendide articole zeflemiste despre ciumele legionare: despre Nae Ionescu, de exemplu.

 4. Dan permalink

  Orice studiu critic despre Radu Gyr ii poate recunoaste limitele si inregimentarea legionara pe care de fapt si-a asumat-o. Meritele de poet al suferintei din puscariile comuniste si de dizident anticomunist si activist impotriva bolsevizarii Romaniei, pe care le poate citi oricine in poezia” Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane” nu pot fi negate. Pentru o chemare la nesupunere civica, versificata in poezia amintita, a petecut inca cativa ani in inchisoare dupa comutarea pedepsei cu moartea.

 5. Victor Grigor permalink

  Probabil domnul Dan Alexe pregăteşte nişte articole interesante şi despre scârboşii, habotnicii şi dezlânaţii pornografi:Voltaire, Diderot,Rousseau,Spinoza, Goethe,Kant, Scopenhauer,Fichte, Feuerbach, Renan, Herder etc., care propuneau pentru rezolvarea problemei acestor străini măsuri puţin mai drastice decăt Radu Gyr. Nici mediocrii Tolstoi şi Dostoievski n-ar trebui uitaţi de pe această listă a ruşinii, nici obscenii Pascal şi Wagner. Pe lista xenofobilor şi antisemiţilor autohtoni nu ar trebui omişi odioşii Maiorescu, Eminescu, Alecsandri,Kogâlniceanu, Iorga, ori simpatizanţii legionari : Lucian Blaga, Arghezi, Sextil Puşcariu, Tache Papahagi. În locul operelor acestor neeuropeni ne-am putea delecta cu frumoase extrase din fermecătoarea literatură iudaică în care se face elogiul străinului: “Dacă nu ar exista evreii, nu ar exista binecuvântarea pe pământ, nu ar fi nici ploaie şi nici soare, iar popoarele .lumii nu ar putea supravieţui. Poporul ales este demn de viaţă veşnică, ceilalţi sunt precum măgarii.Casele goimilor sunt grajduri.” Datorită încăpăţânării majorităţii acesteia vulgare şi xenofobe, cu nostalgii comunisto-naţionaliste,tare mi-e frică că efortul atât de lăudabil al domnului Alexe nu va avea ecoul pe care îl merită.

 6. Gangsta permalink

  Alexe, tu esti obscen neomarxist! Lasa tara asta in pace si care-te de aici!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: