Skip to content

Jafuri, omoruri sau găinării ? – unde se situează românii pe scara criminalității in UE…

August 8, 2013

Image

În ultimul său raport despre  infracțiunile din Uniunea Europeană, Eurostat (biroul de statistică UE) spune că țările baltice, Finlanda și Bulgaria ocupa primele locuri la asasinate și crime violente, în vreme ce România e prima din listă la categoria furtului de mașini.
.
Cf.
Eurostat: balticii și bulgarii – primii la asasinate și omoruri; românii – primii la furtul de mașini…
.
De ce Finlanda este atat de sus la omoruri, imediat dupa cei trei baltici si înaintea Bulgariei, ar merita in mod cert o analiză socio-culturală in care sa fie luate in cont si depresia națională, alcoolismul, noaptea polară etc., chiar dacă unele pot suna a clișee.
.
In privința balticilor și a bulgarilor, însă, explicația e mai simplă, aici intervenind și importanța pe care o au in aceste țări mafiile organizate cu rădăcini in fosta URSS, iar in cazul Bulgariei in contextul special al Balcanilor. Criminalitatea organizată la bulgari, sîrbi și albanezi e de o cu totul altă natură decat cea a romanilor, asa cum am mai scris in :
.
De ce nu au românii mafie ca în Balcani…
.
La noi de fapt nu există mafii, ci doar găști. Găști de găinari nepuși pe omor. Găști gata să se spargă oricând, compuse din oameni capabili să se toarne unul pe altul în orice moment, doar să nu li se strivească un deget.
.
Mafia implică în schimb o solidaritate clanică, tribală, care nu poate fi reconstituită într-o societate spartă de secole cum e a noastră. Mafia autentică, cea funcțională socio-economic și greu de penetrat de infiltratori din afară (printre altele și pentru că asemenea clanuri vorbesc deseori propriul lor dialect), e cea din societățile tradiționale, arhaice, bazate pe o diviziune clanică unori chiar geografică (grație, să spunem, teritoriului muntos): albanezii, cecenii, kurzii, sau izolării insulare: sicilienii, corsicanii…
.
Despre bulgari am mai scris în :
.
Bulgaria – “tărîmul mutrelor”…
.
In Bulgaria, mai mult chiar decat la români, între gangsterii bogați și intrați în politică dupa caderea comunismului, pe de o parte, si populatia sărăcită pe de alta se află doar pătura așa-numiților “mutre“, iar bulgarii își definesc deseori țara ca fiind “tărîmul mutrelor”. Populația are insa o atitudine ambiguă față de “mutre“, un hibrid între mafie balcanică si cei ce in România sînt numiți “cocalari”.
.
Dar să-i lăsăm cu “mutrele” și gangsterii lor banali…  nu oricine are, ca noi, tîlhari care se incalzească cu Picasso, Matisse și Lucian Freud…
.
5 Comments
 1. Nautilus permalink

  Eu aş fi foarte suspicios când hoţul pretinde că a avut în mână un obiect cu o valoare uriaşă şi l-a ars.

  Un scenariu mai raţional pentru un hoţ adevărat ar fi fost să declare că l-a ars şi să suporte pedeapsa (care poate fi şi redusă pentru bună purtare), în timp ce obiectul ar fi trecut graniţa moldovenească pe şest şi ar fi apărut ca prin minune în colecţia privată (şi ascunsă pe vecie publicului) a vreunui oligarh.

 2. adi permalink

  principala caracteristica a romanilor este individualismul feroce;nu in sensul occidental ci in sensul lipsei spiritului de echipa.
  ceva le spune romanilor ca orice tip de asociere intre persoane e ceva necurat

  • Nautilus permalink

   Cu puţină vreme în urmă, nişte comentaci d-ai noştri pretindeau că românii au inteligenţă individuală, dar nu şi inteligenţă socială sau de turmă. (Ceea ce e o stupizenie, fiindcă IQ-ul mediu de la noi e de 94, mai mic cu 4 puncte ca media americanilor care au reputaţia de a fi proşti, iar apartenenţa la turmă nu te face inteligent, ci doar o oaie.)

  • Andrei permalink

   exact!

 3. iacoban Sorin permalink

  As incerca mai degraba prin a va spune ca la noi sunt “gainari”pentru ca presupusele organizatii nu sunt lasate sa se dezvolte, sunt intrerupte din fasa…daca ar fi lasati si ai nostri sa se organizeze o sa avem si noi omoruri la comanda cu toate incredientele din filme. In schimb vedem ca daca in Ro nu prind radacina, observam structuri din ce in ce mai complexe ale dezvoltate in tarile Eu de compatriotii nostrii…Cat despre delincventa romanilor nu m-as lua dupa statisticile oficialilor de la Brussels…Sa nu uitam ca furtul de masina si din masina sunt delictele cele mai denuntate la politie (recuperare asigurare…etc) si cu sansele de prindere a criminalului, cele mai mari, pentru ca modusul operandi de la un grup la altul , de la o persoana la alta ramane in general stabil… Ce vroiam sa va atrag atentia este faptul ca romanii sunt antrenati de asemenea in criminalitatea grea…si cred ca suntem printre fruntasi cand spun trafic de droguri in spatiul eurocomunitar, prostitutie, clonare de card…statistica oficiala nu surprinde aceste tipuri de criminalitate…e mai greu de descoperit, de destructurat, mai greu cu denuntaul la politie, etc In rest , sa auzim numai de bine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: