Skip to content

Papa La Șoni – singurul loc de pe litoral unde clientele sint mai arogante decat chelnerițele…

August 24, 2013

Image

.
Problema cu unguroaicele este că sint frumoase. A doua e ca daca lucrează la bar sînt automat deștepte. Majoritatea au diplomă de psihologie, doctorat si sint actrițe si poetese, ceea ce nu le folosește la mare lucru, căci pe limba lor, nu-i așa?, na…
.
Unguroaicele de la Șoni nu vorbesc cu “bă” si nici nu spun “ce pula mea”. Profesionalism suprem, pe una am văzut-o surazand larg, ba chiar cu ceva bunătate, cand un domn odios a încercat sa-i comande “aripioare de pui”.
.
“Nu avem decat mâncare ardelenească”, l-a informat. “Mamaliguță?” a continuat arătarea umană. “Ficăței?” — “Nu, că la noi nu se fac”…
.
S-o ai in față pe Ava Gardner si s-o intrebi de ficăței, cred ca numai un nerușinat de moldovean e capabil.
.
Bref, la Șoni era si azi o faună din cea care in literatura de calitate se numește “felliniană”. Dive fardate arogant, tatuați cu privire vidă, plozi cu animale de companie, bătrâni neobrazați care cred ca mai e cool sa poarte fes uzbek (ba mai si mănâncă cu el pe cap, probabil ca sa acopere o dizgratioasa chelie).
.
 Încă de când l-am vazut cu ochii mei (cu proprii ochi, cum se spune in româna contemporană), gatind in câteva ore pentru 120 de oameni, la Luxembourg in 2007, la “Capitala culturală a Europei”, m-am lamurit ca Șoni chiar face de mâncare (cu ochi si creier proprii). Gătind atunci din zori pana la prânz in bine numita Kulturfabrik care organiza evenimentele românesti, Șoni aștepta sa-i guste si Băsescu varza à la Cluj. Draci, Băsescu a venit, a strâns mâini si a plecat precum venise fara sa bea macar un “cico”. “Nu mănâncă, nu are degustatorul cu el”, m-a informat doct un domn cu mină de asasin, ceva umflat sub braț si ochi de culoarea muștei strivite.
.
Ca sa-l rasplatesc intr-un fel pe dezamagitul Șoni (ratase ciorba de fasole pentru ca, obișnuit cu produsele lui naturale, pusese fasolea la zacut in apă peste noapte si boabele crapasera toate la fiert; a fost informat ca nu trebuia pusă in apa: boabele de fasole gătite in crasmele de acolo sint deja tratate chimic pentru a câștiga timp) i-am oferit un voiaj turistic. A vrut sa meargă in locul simbolic numit Schengen, unde s-a semnat tratatul ăla cu vizele de la care noi sîntem mișelește excluși iar ungurii nu.
.
Iată aici si dovada vizuală.
.
 Image

From → Paraphernalia

19 Comments
 1. oh, domnu’ interpret-de-limbă, aia nu-i ciorbă cu tarhon? cum poate fi de tarhon?
  ei, sînt io rea acum, că-s la cură şi e destul de frustrant să citeşti toate chestiile ăstea aşa, pe uscat.

  • Ciorba de vițel cu tarhon și ciuperci servită (urăsc cuvântul ăsta, de la ”servesc un mic și-o bere mi se trage ) pâinea scobită de miez… o nebunie ! 🙂

   • Ai uitat cofa de vin.

   • Pozilla permalink

    hehe, cum zice un prieten – io am venit sa fiu servit, io nu servesc pe nimeni

 2. Cred ca e ciorba de fasole cu tarhon, prescurtat “ciorba de tarhon”?! Oricum ar fi, noua nu ne ramane decat sa ne imaginam o portie de ciorba cu tarhon si una …de tarhon! hehe

 3. Calin Valean permalink

  esti sigur ca numele bucatarului nu se scrie Sani?

  • Dan permalink

   @Calin Valean: n-are a face cum se scrie, e vorba ca asa se cheama brandul: “Papa la Şoni”.

   • Calin Valean permalink

    Ok, atunci face sens. :p

  • Defapt, el fiind ungur reghinez, s-ar scrie Sanyi. Details, details.

 4. solovastru permalink

  @S-o ai in față pe Ava Gardner si s-o intrebi de ficăței, cred ca numai un nerușinat de moldovean e capabil

  De ce esti tu asa convins ca ficateii la tigaie sint ceva specific pentru zona Moldovei? Esti de doua ori mai ignorant ca personajul respectiv , care a intrebat.

 5. Marian permalink

  ???

 6. Marian permalink

  Sugi tu pula la moldoveni, mai tampitule.Te prind o data pe strada, ce mama de bataie iti fut, de nu mai pui pixu’n mana,cretin de cacat ce scrii ineptii.Ia-ti o slujba adevarata, cretinule!!

 7. omsuparat permalink

  Marian, ti-a venit ciclul ?

 8. Marian permalink

  O sa-ti vina tie,daca mai comentezi mult.Din autor ai devenit “om suparat”,te cred, nu mai scrie tampenii.

 9. mircea permalink

  marean de-a lu’ vangelie? Suparatule. Sau surpatule…. Oricum, cand mergi la altul in vizita, nu-ti scoate ciorapii veninosi….

 10. Marian permalink

  Unu la mana, marian si vanghelie se scrie cu M mare respectiv V mare ca sunt nume proprii, doi la mana, cu Vanghelie probabil ca esti tu, noi nu suntem cu ala, si trei la mana, trebuie sa-ti procuri musai ser antiveninos si sa ti-l administrezi, fiindca nu am sa tin cont de parerea ta, am sa-mi pun ciorapii in ciorba ta de kkt.Vrei sa continuam?

 11. Un nerusinat de moldovean... permalink

  te citeam cu interes uneori… Vad ca textele tale incep sa fie prea elevate pentru intelectul meu prea subtire de moldovean… Noi sintem cam timpitei, nu-i asa… 🙂 Ma intorc la ficatzeii mei si te las sa iti marchezi locul in istorie, asa cum stii tu, uneori, cu piciorul din spate ridicat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: