Skip to content

Despre stânga românească habotnică …

August 29, 2013
.Image

Un băiat cu barbă si ochelari (Costi Rogozanu) mi-a zis aseară “alexe hai sictir” pentru că remarcasem blând că unii habotnici de la CriticAtac sînt replica exactă, ca în oglindă, a mascaților sinecuriști care semnează cu dreapta (și în linie)… Aceeași mistică și intoleranță, doar că prin cuvinte diferite (și talent de Scînteia, și unii și alții)…

Nu i-am răspuns imediat pentru ca a trebuit sa fac skanderbeg cu niste lipoveni în Vama Veche pina in zori, am băut nenumărate cocktailuri (proaste) și am citit trei capitole din Mouse or Rat, cartea lui Umberto Eco despre arta traducerii; dau titlul în engleza pentru ca Eco a scris-o in engleză… limbă pe care Rogozanu o practică șovăielnic… după cum nu știe nici sa facă un divin risotto cu fructe de mare cum fac eu și nici sa conducă fredonand din Rumi in limba persană… Îl bănuiesc chiar ca in caz de accident rutier Rogozanu ar fi capabil să răcnească “băi pulă”, acolo unde eu stiu sa strivesc sarcastic dușmanul cu privirea și să îmi văd suveran de drum după ce l-am înlemnit…

De unde a venit sforțarea lui intelectuală cu “alexe hai sictir”? Din neantul neputinței, desigur, ați răspuns foarte bine.
.
Problema cu stanga asta habotnică românească e următoarea: fiind mare parte din ei moldoveni, iar partea cealaltă doar fete cu ifose, ei nu știu să-și identifice aliații potențiali, ba mai și uită că Marx a fost un depresiv care a trăit pe spezele unui bărbos timid băiat neamț de bani gata.
.
Mai mult, niciunul din acești imprudenți cu hybris nu l-a citit în germană in fața casei cu placă comemorativă sobră din Bruxelles unde Marx s-a lăsat liric în voia Logosului care i-a dictat, gură la gură, să scrie că o fantoma bântuie Europa…
.
Rogozanu este atat de arogant si incult si imprudent, încât nici nu realizează că ce a facut el ieri (“alexe hai sictir”) este echivalentul logotetic (dar reprodus grafic neputincios) a ceea ce au făcut ai lui la Barcelona masacrandu-și aliații anarhiști din ordinul lui Stalin. Majoritatea nu aveți, desigur, habar despre ce vorbesc, însă intelegeti măcar ca Rogozanu in rolul de comisar al poporului ar fi din ăia care își dau și mama pentru o virgulă (și pentru un concediu prin sindicate).
.
Bun, bine, nu știe el rusă deloc (spre deosebire de mine) așa că despre Lenin și Stalin și Troțki se bazează pe niște traduceri de-ale unora ca mine si pe un film în care ăla care îl asasinează pe Troțki cu un cârlig de spart gheață este Alain Delon (cu care eu am semănat în tinerețe, în vreme ce dizgrațioasa rasă a lui Rogozanu au fost doar niște pitici de grădină la Yalta).
.
Asta aveam de spus, așteptând sa citesc in CriticAtac cum îl vor executa ai lui pentru dezastruosul fler de care dă dovadă (plus ceva probleme cu gramatica uneori).
.
PS.: După acest răspuns salubru, Rogozanu m-a blocat pe FB nebărbătește. Știu însă, din surse inavuabile, că el continuă să mă citească, precum alcoolicii care beau solitar în ascuns.
15 Comments
 1. Citit, nu ţin minte unde şi când:
  Ea, lui:
  -Te iubesc!
  El, ei:
  – Mulţumesc!
  Ea, lui:(mult nedumerind):
  – Doar atât?
  El, ei (apoteotic):
  – Mulţumesc frumos!

  Like

 2. pokerface permalink

  Ca Costi nu se mai naste, fratioru’.

  Like

 3. Lucius permalink

  Bine i-ati zis lui nea Costi.

  Like

 4. Ada permalink

  Tare replica,m-am delectat!

  Like

 5. Hai, nu fi rău, n-a avut probleme de gramatică. Doar că tot textul e o încercare de justiticare a unor chestii. O mică bijuterie sofistă, nejustificată, pentru cititorul obişnuit, care nu ştie de cearta lui de’aseară cu unul sau altul.
  Are condei, dar n-are (destulă) cultură cît să şi-l exerseze eficient. Aşa că o arde estetizant pe Critic Atac.Jocul cu mărgele de sticlă.

  Like

 6. Nautilus permalink

  De fapt tot ce spune despre CriticAtac, procentul surprinzător de nepoţi ai lui Voronin de acolo şi gradul lor de cultură demn de Vama Veche este 100% adevărat.

  Doar că, aşa cum se vorbeşte pe la trainingurile de corporaţie, contează în primul rând cum o spui şi abia după aceea ce spui.

  Iar autorul nostru a trăit atât de mult în Bruxelles încât nu mai realizează că, în capitala de rahat a ţării de pseudointelectuali în care ne aflăm, disputele cu “io ştiu karate, judo şi kung-fu, dar tu ce ştii să faci?” au două efecte secundare:

  1. îţi pun definitiv eticheta de cocalar şi puşti de 15 ani, indiferent de vârsta biologică pe care o ai;
  2. atrag imediat poveşti despre cât de bine era pe vremea când “toată lumea avea doar un apartament şi eventual o Dacie, nimeni nu ştia limbi străine şi nimeni nu citea altceva decât Scânteia, aşa încât cocalarul nu avea cu ce să se laude şi trebuia să fie modest”.

  Like

 7. tibi permalink

  alexe, hai sictir

  Like

 8. Jax permalink

  Piticii din gradina de la Yalta s-ar fi numit “gnomi”,dar,again,inglis bat-o vina…

  Like

 9. Comentariu târziu, dar am remarcat o sărăcie lucie de limbaj la Rogozanu care cică se pretinde literat. Cuvântul “urlă” e folosit exasperant de des. Cât despre ideile pe care le are…. Măcar, a lucrat vreodată intr-o corporație? A făcut vreun bizness? Sa știe cam cum merge lumea. Sau o arde doar așa artistico-teoretic. Întrebarea e retorică, bine că avem libertate și e loc pentru toți.

  Like

 10. Bogdan Tupilat permalink

  Inavubil?

  Like

 11. Alain Delon din tinerete permalink

  De parca tu, Alexe, nu ai probleme cu gramatica! (diferenta intre din si dintre. revezi-ti textul)

  Like

 12. haivas permalink

  De ce e băgat în seamă Rogozanu? Mă tot împiedic de numele ăsta prin textele unor oameni, dealtfel, decenți.

  Like

 13. Flavius Calin Tofan permalink

  … o vaicareala patetica condimentata cu cocalarisme cum nu am citit de mult.
  Patetic.

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mic tratat de invectivă… |
 2. Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: