Skip to content

Răspuns lui Paul Dragoș Aligica despre cum filipica trebuie adaptată mediului…

October 20, 2013
Image
.
Dragă Paul Dragoș,
.
Îți mulțumesc mult că m-ai apărat aici :
.
.
Sigur că ai dreptate atunci când sugerezi că eu doar mă joc blând-manipulatoriu, însă comiți în același timp o uriașă eroare strategică de comunicare. Spui ‘plevușca‘ și “imbecilii“… nu contest că unii sînt imbecili, în gloată sau luați cu bucata, însă în acest discurs vituperatoriu al tău lipsește ceva elementar ce ține de psihologia comunicării, ceva unde ar fi de folos mai degrabă retorica lui Canetti decât vreun studiu sociologic modern, cu grafice și înspăimântătoare curbe.
.
Plevușca are într-adevăr un IQ coborat atunci când se strânge intr-un banc compact, protestând fremătător (in româna s-a pierdut sensul lui banc, care in franceză trimite la școala de care au nevoie cei cu IQ coborât, sens vizibil însă mai bine in engleză, unde spunem : a school of fish), insă pe FB plevușca te citește individual, nu in grup. IQ-ul multora din ei urcă vertiginos când nu mai sint in haită.
.
Aici ai putea spune ca eu am un avantaj necinstit, pentru că am făcut atâția ani de radio și că am înțeles absurditatea lui “dragi ascultători“… In realitate, te adresezi întotdeauna unei singure persoane, care bea, sau e la volan, sau spală vasele. Nu biciuiești niciodată o gloată. La fel e și pe FB. Mulți comit și la microfon aceeași greșeală : cred că se adresează grandios unei mulțimi, uitând că rezultatul va fi doar suma unor aprecieri individuale.
.
Tu, virtuos, cu rigoare de Luther, muștruluiești si cerți o gloată. Ich kann nicht anders, cum despica Luther silabele, făcându-i pe toți să-și plece ochii. Așa fac oratorii, da, ca tine, iar mulțimea se rușinează. Oratorul invitat la radio comite insă această eroare fatală, frecventă și pe FB : pedepsește si rușinează imaginara gloată, “plevușca“… uitând că se adresează de fapt, întotdeauna, unei singure persoane și nu unei haite febrile. Cel care te citește pe FB, sau te asculta la radio, e in general singur. Bea o cafea, calm, cu IQ mediu. A fost aseară la manifestație, nu a spart nimic, nu a văzut mascarada cu luneta lui Barbu, dar citește că ii spui arogant “plevușcă“. Ii place fragmentul din Canetti, in care se recunoaște si nu e deloc convins(ă) că intră intr-un grafic. Acolo unde gloata plevuștii (genitiv abuziv – eu aș lăsa lumea să spună și plevușcăi ) ar fi înfiorată de grozăvia graficelor si a evidenței cifrate a coborîtului IQ colectiv, citindu-te individual ei (re)devin persoane normale, cu indignare reală.
.

Sigur că Le Bon (pe care eu de altfel, avînd minte si lecturi mai așa și pe dincolo, nu îl citez) e în istoria sociologiei echivalentul lui Hippolyte Taine în critica literară. Doar că și Derrida poate suna tare pompos și agasant când i-l citezi cuiva care nu vrea decât să-ți arate încrezător primul său text scris.

Aici, așadar, comiți o mare, foarte mare eroare psihologică și strategică. Știi de ce? Pentru ca acea “plevușcă” e singurul tau public autentic… Altminteri, sicofanții și imitatorii din jurul tău nu fac decât să te împingă, unii chiar din calcul, spre hybris.
.

Cf.

Când Dragos Paul Aligica îl (re)descoperă pe Canetti…

Advertisements
5 Comments
 1. Andrei permalink

  20 oameni ucisi de maidanezi si 2 milioane mutilati Ce inseamna ca asociatiile pot tine caini in bloc?inseamnsa ca nu pot sa cobor afara pentru ca sunt caini in scara blocului?inseamna ca trebuie sa cobor jos de fiecare data cand am invitati ca sa ii protejez de haita din bloc?
  Legati cainii cu sfoara de 5 metri .Asa ii putem ocoli sa nu ne muste.
  Faceti gard in jurul Bucurestiului si paza la fiecare intrare in Bucuresti.Nu lasati cainii abandonati in sate sa intre in oras.Ultima solutie,faceti-ma primar si in 3 luni rezolv problema maidanezilor.Nu ca oprescu 80% in 2 ani.

 2. criptoriga permalink

  Andrei, tu din ce film eşti? Aici era vorba de gloată (cel mult), nu de haite 🙂

 3. Fleur permalink

  Ah, nimic nou sub soare. Domnu’ Aligică și complexul lui de superioritate…
  Frumos răspuns, m-a uns pe suflet!

 4. anton permalink

  danut, tata, poate ca in lumea ta esti vreun specialist, ceva de genul furculision:), nu stiu cum m-am ratacit eu pe aici …dar esti ciudat tare! Evident ca o sa-mi citezi un milion de tampanii din cine stie cine si mai cine, X naicaci …ceva intre experiment si literatura, imprastiat, tu poate crezi ca faci trimiteri, subtilitati -chestii, dar totul e in bolduri, hmm…
  oricum nu-mi placi!

 5. Andrei permalink

  Cainii de dimensiuni mari sau modificati genetic sa aiba muscatura puternica trebuie interzisi asa cum s-a dat legea in Danemarca.Rasele de caini nu au nici o importanta.Specia lup e singura care are vreo posibila valoare pentru studiile stiintifice facute de oameni.
  Trebuie incurajata detinerea de caini de dimensiuni mici,putin periculosi.
  Modificarea genetica a cainilor in scopul creerii de noi rase,folosirea cainilor in activitati(paza,transport etc) sunt abuzuri contra animalelor.
  Ganditi-va ca oricat de agresiv ar fi un pekinez nu poate face mare dezastru.In schimb un doberman de ajuns sa fie o singura data nervos in viata lui ca sa iti faca felul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: