Skip to content

La originea Europei – o imperechere impotriva firii…

October 23, 2013

Image

Mâine e summit european…

Pana si eurofanaticii care se delecteaza discutand meritele Tratatului de la Lisabona sau arcanele Politicii Agricole Comune si care stiu sa recite cu ochii inchisi toate siglele si acronimele UE (PAC, TACIS, EFTA etc…) prefera sa pretinda ca ignora originea numelui insusi de “Europa”.

Mitologia Greciei antice ne spune ca Europa era o tanara feniciana, o levantina, o straina asadar, care, sucindu-i mintile lui Zeus cu nurii ei, l-a facut pe stapanul tuturor zeilor sa i se arate sub forma unui enorm taur alb, care a rapit-o pe sfioasa fecioara si… s-a unit cu ea intr-o maniera de nedescris in limbaj uman.

Nu e numai o fantezie erotico-greceasca, ci un adevar mitologic. La urma urmei, cladirea Consiliului European din Bruxelles, unde au loc majoritatea reuniunilor ministeriale ale celor 28 si unde se discuta, de pilda, cotele de lapte, e impodobita la intrare cu o statuie care o reprezinta pe aceasta Europa calarind lasciv un taur din fier forjat.

O alta chestiune evitata de eurofili este cea a frontierelor Europei. De-a lungul ultimului mileniu, europenii s-au hacuit reciproc cu inversunare, iar dupa Revolutia Franceza au tot continuat sa caute sa defineasca esenta identitatii europene, dar nimeni nu a stiut vreodata sa traseze hotarele Europei.

Truismul cel mai repetat este : Europa incepe acolo unde sfarseste Asia. Dar unde e asta? Unde este regiunea in care cele doua continente se topesc unul in celalalt? Exista oare o zona cenusie unde Europa nu mai e europeana si unde Asia abia incepe, pe nesimtite? Acum mai bine de un deceniu, Consiliul Europei, reunit parca dinadins la Istanbul, a incercat sa defineasca granitele continentului. Din pacate, criteriile acceptate atunci s-au dovedit atat de vagi, incat situatia a devenit si mai complicata. Daca in vest criteriile sunt simple, Europa sfarsindu-se de la sine acolo unde e oprita de Oceanul Atlantic, in schimb in est e nevoie de mai multa fantezie – sau de incapatanare – pentru a trage o limita clara. Daca rusii sunt europeni, atunci Europa se intinde pana la Vladivostok si acopera toata Siberia si ceea ce traditional se numeste Asia Centrala. Unii au vrut sa introduca elementul crestin in definirea Europei. Altii, precum filosoful francez André Glucksmann, au dat o definitie mai larga: “in Europa intra elemente mult mai importante decat credinta in Cristos: scepticismul Iluminismului sau chiar militantismul ateu”.

Ba chiar, s-ar putea spune, si Islamul : daca acceptam definitia aprobata de Consiliul Europei (Europa se opreste la Muntii Urali, la Caucaz si la Marea Caspica), atunci Kalmîkia si Cecenia fac parte din Europa, dar Georgia si Armenia nu!…

Apoi trebuie luate in seama si vocile celor care cer ca Israelul sa fie considerat a face parte din Europa… la urma urmei e vorba de o tara creata de coloni europeni exact pe acele ţărmuri pe care traia Europa, fata unui rege fenician, inainte de a fi dusa in tropot taurin catre bârlogul nuptial care avea sa devina continentul nostru. Oricum, oare cati din eurocratii si turistii care trec zilnic prin fata statuii fecioarei cu taurul, din poarta Consiliului European, stiu ca la originea Europei se afla o imperechere impotriva firii?…

 —
Advertisements

From → Paraphernalia

6 Comments
 1. Până și termenul de “împerechere” pare să fie, mai pe sus de “hire”, ușor echivoc …

 2. Andrei permalink

  Europa e doar o peninsula a Eurasiei,granitele fiind mai mult culturale decat geografice.Nu exista cultura”pura” ,fiecare cultura e puternic influentata de culturile invecinate.Sunt 4 macro-culturi -europeana,afro-asiatica,indiana si sinica(chineza).E ciudat ca 3 dintre ele sunt numite asiatice,ca o antiteza la cea europeana desi diferentele dintre ele sunt la fel de mari ca si diferentele dentre cultura europeana si cea afro-asiatica ,sa zicem.Daca sunt 4 macro-culturi ,mai exista si 2 tipuri de estetica- tropicala(afro-asiatica,indiana) si nordica(europeana,chineza).

 3. apropo de treaba asta cu imperecherea impotriva firii cu un taur, am gasit zilele trecute ca explicatie pentru numele tarii Italia latinescul Vitalus care inseamna un vitel de un an. sa fi inflorit europa dupa descopererirea vacilor si italienii sa fi fost primii care sa beneficieze de asta?

 4. Lucius permalink

  offtopic – sa mai si ridem
  Que se passe-t-il si une mouche tombe dans une tasse de café ?

  L’Italien – jette la tasse et s’en va en rage.
  Le Français – jette la mouche et boit le café.
  Le Chinois – mange la mouche et jette le café.
  Le Russe – boit le café avec la mouche; c’est un extra sans frais supplémentaires.
  L’Israélien – vend le café au Français, la mouche à la Chine et achète pour lui-même une nouvelle tasse de café. Avec le bénéfice des ventes, il met au point un dispositif qui empêche les mouches de tomber dans le café.
  Le Palestinien – accuse Israël d’avoir mis une mouche dans son café, dénonce l’agression à l’ONU, fait une demande de prêt aux Nations-Unies pour financer l’achat d’une nouvelle tasse de café, utilise l’argent pour acheter des explosifs. Et puis, il fait sauter la cafétéria où l’Italien, le Français, le Chinois et le Russe sont tous en train d’expliquer à l’Israélien qu’il doit donner sa tasse de café au Palestinien.

  On a oublié volontairement de parler du Belge qui aurait trouvé la mouche dans son café. Complexe, trop complexe ! Est-il Flamand, Wallon ou Bruxellois ?

  S’il est Flamand, Bart accusera le Roi Philippe ou le prince Laurent et citera Elio di Rupo comme instigateur du coup.
  S’il est Bruxellois, Olivier Maingain soupçonnera Didier Reynders mais préfèrera s’en prendre à la NVA et au Vlaams Belang en rappelant les années 30.
  Et s’il est Wallon, les TEC se mettront directement en grève sans consultation préalable des syndicats.
  Trop compliqué d’autant plus qu’on ne sait pas si la mouche est fédérale ou régionale, et dans ce cas de quelle sous-région il s’agit, ce qui ne simplifierait rien !
  Et le café ? D’où vient-il ? Non vraiment, le conteur a préféré ignorer la Belgique.

 5. kukac permalink

  fiecare cu Europa lui
  Europa mea e Melissa-Law Betkoun

Trackbacks & Pingbacks

 1. Cât bufet (revizitat) îi trebuie unui om?… |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: