Skip to content

În chip de capiște și idolatrie – confluențe maghiaro-cecene…

December 1, 2013
 sheela-na-gig-idol-squatting-man
Ce-ţi pasă ţie, chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul ?
(Eminescu)
.
Au la Sybaris nu suntem lângă capiştea spoielii?
(Eminescu)
.
Am mai vorbit de termeni păstrați simultan în maghiară și în limbi caucaziene și care indică faptul că înainte de a se stabili în Panonia maghiarii s-au învârtit o vreme prin stepele și piemontul septentrional ale Caucazului. Un asemenea termen e iranianul híd, pod, din osetă, intrat atât în maghiară cât și în georgiană.
.

Cu gazda pe pod – termeni de civilizație ce au migrat din indo-iraniană în maghiară…

și

O lume dată în vileag: urme de maniheism în română si maghiară…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/04/05/o-lume-data-in-vileag-urme-de-maniheism-in-romana-si-maghiara/

.
Unul și mai instructiv, pentru că indică instituții comune dispărute în noaptea timpurilor este kép : chip, figură, în toate sensurile ei.
.
Unii lingviști au presupus că kép ar veni inițial din limba avarilor, războinicul popor migrator venit după huni, despre a căror limbă nu știm însă practic nimic (nu știm dacă erau turcofoni sau mongoli).
.
Maghiarii, a căror limbă are un lexic compus din straturi succesive de împrumuturi de pe la toate popoarele cu care au conviețuit, au adus kép pînă în Europa. La origine, kép desemna probabil o statuetă de cult, un idol. El numește un idol în limbile unor turcofoni asiatici : kep la uigurii din China; käp la yakuți… Maghiarii l-au luat sub forma aproape identică : kép.
.
De la ei a fost luat de slavii din Balcani, mai intâi în bulgara veche : kapĭ (kaпь), de unde, cu sufixul –iște : capiște, templu păgânesc, intrat prin slavona de biserică și în română și în rusă.
.
Unii lingviști au presupus că kep/kip ar fi ajuns în Balcani prin limba bulgarilor turcofoni ai lui Asparuh, care au dat numele țării, asimilându-se apoi. Pe lângă faptul că nu știm absolut nimic despre aceia, asta nu ar explica sărăcia semantică a lui kep/kip în Balcani, unde desemnează doar un idol (și prin derivare templul, capiștea) în comparație cu vitalitatea lui kép în maghiară.
.
ban_idols_02
In română chip a intrat limpede din maghiarul kép, care nu mai are niciun sens religios, ba chiar chip a venit odată cu derivatul chipeșképes. De la chip româna a format a închipui/închipuire, cu toată sfera lor semantică, ba chiar și un adverb : chipurile. Maghiara, la rândul ei, are verbul képezni, cu sensul de a construi, a repara, a fixa, sau derivate precum képzelet : imaginație, fantezie, iar de aici tot ce are de a face cu ilustrațiile sau chiar cu televizorul.
.
O singură altă limbă mai dă o asemenea largă folosire împrumutatului kep : cecena din Caucaz. Cecena este o limbă caucaziană izolată, fără nicio legătură de rudenie cu limbile turcice sau indo-europene. Cu toate astea, cecena are un mic lexic comun cu maghiara, inexplicabil altfel decât printr-o conviețuire în vremuri îndepărtate la piciorul versantului de nord al Caucazului. Atât maghiara cât și cecena au împrumutat de la o limbă indo-europeană termenul kert, pentru grădină, ogradă, sau gardul acestora. Atât cecena cât și maghiara au preluat de la niște turcofoni kep în sensul foarte larg de imagine, formă, chip.
.
Cecena a păstrat de altfel, pentru kep, si sensul arhaic de bloc de piatră, bolovan, ceea ce ne trimite cu gândul la aspectul frust al idolilor nomazilor.
.
In sfârșit, ca o derivare secundară, în română, în vremea lui Eminescu, capiște mai desemna metaforic și bordelul (cf. capiştea spoielii)…
… cu un umor românesc asemănător celui din spaniolă, unde bordelul mai e numit argotic : una casa de idolatría…
.

Cu gazda pe pod – termeni de civilizație ce au migrat din indo-iraniană în maghiară…

și

O lume dată în vileag: urme de maniheism în română si maghiară…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/04/05/o-lume-data-in-vileag-urme-de-maniheism-in-romana-si-maghiara/

valdivian_stone_idol_triangular_

Advertisements
12 Comments
 1. kukac permalink

  Atentie!!
  In bazinul carpatic au sosit triburi maghiare +triburi khazare + altele. (alani de exemplu)
  Iar khazarii erau caucazieni. si alanii
  chiar si Menumorut era khazar( asa scire Anonymus in Gesta Hungarorum)

  • Hazarii erau turcofoni, nu puteau fi caucazieni… Alanii, de asemenea, nu sînt caucazieni decât geografic, altminteri limba lor e iraniană. Caucazian înseamnă cu totul altceva.

  • Nu scire aşa ceva Anonymus, el scire altceva.

   • kukac permalink

    daca ma uit la blogul tau , zic : gunoi
    sa vedem ce scrie Anonymus

    …Iar tara care este între Tisa şi pădurea Igfron, care se află în Erdeuelu, de la fluviul Mureş
    până la fluviul Zomus, o ocupase pentru sine ducele Morout, al cărui nepot este numit de unguri Menu Morout, fiindcă avea mai multe iubite, şi tara aceea o locuiseră neamurile care se numesc cozar*

    *Cozar este una din formele sub care a fost denumit poporul chazar

 2. “ţara aceea o locuiseră” versus “ţara aceea o locuiau”

 3. Vă recomand http://michelangelo.cn/index.php?arguments=dynamic&idPagina=fc975aca8&preferredLang=uk
  (protoconism maghiar, culmea – opera unui italian).
  O fi omul paranoic (ungurii sunt strămoşii tuturor şi au descoperit absolut orice), dar măcar e metodic, erudit, şi argumentează într-un stil cu mult mai temeinic decât dacopaţii noştri.
  Şi nu chiar tot ce spune e fals.

 4. Radu Niciporuc permalink

  Mie greu, chiar dacă mi-aș impune, să ies de sub aripa unei admirații absolute! Mă uit, așadar, cu invidie la comentariile cu care sunt întâmpinate asociațiile lui Dan Alexe, uitând să mă întreb de ce nu urmează și ele, în acribie măcar, același ritual al demonstrației ca și autorul pe care năzuiesc să-l desființeze.

 5. Sorin5780 permalink

  https://en.wiktionary.org/wiki/cippus
  http://oldeuropeanculture.blogspot.ro/2014/05/baba.html

  Nu știu cum arătau acele kep-uri asiatice, poate erau niște ”baba”, vag antropomorfe, însă, dpdv lingvistic și ca înțelesuri, surprinde puțin asemănarea dintre lat.cippus (kippus) și mag.kep.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hungaro-Alania: de unde vine limba maghiară? | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: