Skip to content

Stelian Tănase pe făgașul propășirii…

December 19, 2013
Image

Cind nu a fost Stelian Tănase “fără morală, duplicitar, cinic, în confuzie, fără valori”? “Atunci” sau acum?

Cu multă dezinvoltură, Stelian Tănase scria recent pe blog :
.
O societate pe ansamblul ei nu are viață dacă nu că nu conține adevăr și dreptate. Dacă nu pedepsește faptele rele și nu răsplătește faptele bune totul se prăbușește. Una din cauzele pentru care România este azi în mare confuzie și nu reușește să se desprindă de trecuta, să arate ca o societete normală, este că nu și-a rezolvat trecutul apropiat în mod corect. Uitarea fără de căință, fără despărțirea de cei răi, nu este o rezolvare. Confuzia morală este o nenorocire pentru orice lume, asta oricind. /…/
.
Tragedia noastră e aici. Ne-am obișnuit cu acest mod de viață – fără morală, duplicitar, cinic, în confuzie, fără valori. S-ar putea să nu putem trăi altfel. A devenit a doua noastră natură. Ne-am obișnuit cu răul și vrem să trăim îmbrățișați cu el.”
.
Lăsăm șovăielnica sintagmă “pe ansamblul ei”… Cu multă dezinvoltură, Stelian Tănase scria în 1976 (în Universitatea Comunistă) :
.
A trebuit sa vina un Partid, o adevarata mișcare democrata, purtătorul celor mai nobile idealuri de propășire ale poporului nostru pentru ca munca oamenilor sa fie asezată pe un făgaș normal, al demnității naționale. Si daca niste calomniatori plătiți, mercenari ai cuvîntului, în slujba unor oficine de spionaj, reziduuri ale războiului rece, cutează, ca niste tradatorii de patrie ce sînt, sa caute nod in papură din strainatatile prin care au fugit muncii eroice a romanilor care nu au timp sa le răspundă. /…/
.
“A fi revoluționar, a fi comunist înseamnă a fi exportator indrazneț al noului, a gândi cutezător pe baza experientei revoluționare a maselor, a acționa pentru unirea eforturilor acestora în vederea transformării revoluționare a scoietății” — se spune pe drept cuvîntului in Programul Partidului Comunist.
.
Cind nu a fost Stelian Tănase “fără morală, duplicitar, cinic, în confuzie, fără valori”? Atunci sau acum?
.
Făgașul propășirii…
Cf. și

Gloanțele lui Stelian Tănase…

5 Comments
 1. Mitzaa Biciclista permalink

  😆

  Like

 2. Dan permalink

  Mai relevant ar fi un articol de prin anii ’80. Un articol scris intr-un ziar studentesc la 24 de ani, într-o perioadă, totuşi, de relativă bunăstare economică şi deschidere, arată cel mult oportunismul de la tinereţe al lui Stelică, nu neapărat cinismul, duplicitatea şi lipsa valorilor. Alea s-au cristalizat poate mai târziu. Că oameni care puteau scrie aşa dau azi lecţii de moralitate e trist oricum. E trist, însă, şi că cei care făceau rezistenţă prin cultură dau azi lecţii de verticalitate, mai potrivit ar fi să explice ceea ce s-a întâmplat, nu să dea tot ei verdicte.

  Like

 3. Lucius permalink

  De prin 2000 Vadim Tudor scria aceste chestii despre activitatile din RSR ale lui Stelian Tanase (in “Romania Mare”). Dar CVT era “nebun” si “killer pe stadioane”. De fapt: cine este acest Tanase?? PS-Macar CVT a recunoscut ca a scris poezii pt. Ceausesti.

  Like

 4. Ce ma distreaza, ai gasit tocmai o neghinita din intreg sacul de grau! ….:))))

  Like

 5. Barbu permalink

  L-am văzut recent în timp ce era audiat de comisiile de cultură – mi-a amintit de un mit drag al celor din generația lui: cel al aducătorul de lumină în mintea prostimii, venerat pentru că poate ține discursuri lungi, opace auditoriului, pe orice temă,

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: