Skip to content

Din nou despre minciunile și discursul voit obscur ale economiștilor…

December 23, 2013

Image

 

Doi cămătari, sau, in alte variante, Doi colectori de taxe, Twee belastingontvangers, de Marinus van Reymerswaele. Muzeul din Antwerpen. 1540.

 

Va să zică, Standard & Poor’s, agenția americană de cotare, de rating economic, a decis vineri să coboare nota acordată Uniunii Europene.

Agențiile astea trei, toate americane și private, Standard & Poor’s, Moody’s si Fitch, compuse din economiști tâlhari și juriști hoțomani, controlează, doar ele trei, peste 90% din piața mondială.

Recent, un tribunal in Italia a inculpat Fitch si Standard & Poor’s pentru manipularea piețelor, dupa ce cele două au scăzut nota Italiei. In toamna trecută, Standard & Poor’s a mai fost inculpată si in Australia in urma unor acuzații similare, iar mai recent S&P a fost chemată în instanță și de către departamentul american al justiției.

Europa, desigur, nu o duce deloc bine, iar previziunile optimiste ale politicienilor sînt la fel de mincinoase ca cele ale economiștilor, însă ceea ce e interesant este că motivele pentru care Standard & Poor’s a scăzut ratingul Europei sînt toate mincinoase și greșite.

Le expun aici, pe Europa Liberă :

Standard & Poor’s nu știe economie – Neîndemânateca manipulare a agențiilor de cotare.

http://www.europalibera.org/content/article/25209073.html

Desigur, adevărul este că :

Adevarul nespus: nu vom mai ieși din criză niciodată…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/08/12/adevarul-nespus-nu-vom-mai-iesi-din-criza-niciodata/

In ce sens nu vom mai ieși niciodată? Nu vom reveni niciodată la starea paradisiacă de “dinainte” de criză, in illo tempore nepăsător. Politicienii mint sau, și mai rău, se amăgesc prin mantre. Ceea ce numim “criza” va deveni normalitatea. Supa populară, așa cum e distribuită în Grecia, va agrementa de acum înainte cotidianul multor europeni.

Mîna de lucru europeană, șeptelul uman al muncitorilor, devine irelevant pentru marile multinaționale. Șomajul e deja mai mare decât cel  interbelic. Tinerii din sudul mai sărac al Europei încep sa plece in masă, vazand ca nu mai au niciun viitor acolo. Neoliberalismul practicat la Bruxelles de “echipa Barroso”, de actuala Comisie Europeană”, a mers chiar pina la a obliga unele țări, precum Grecia, sa ia măsuri impotriva propriei lor Constitutii.

Image

In vremea asta, în România…

In vremea asta, în România, intelectualii unei drepte fantasmagorice cântă imnuri “capitalismului” american, dintr-o perspectiva caricaturala care nici in America nu există decat in mintea neo-conilor celor mai rupti de realitatea socialã. Obsedatii români ai “capitalismului” lauda asadar o lume lipsita de compasiune si filantropie, o lume fara servicii sociale, o lume in care crestinilor habotnici nu le mai pasa de vaduva si copil, impotriva preceptelor propriei lor religii, o lume in care daca faci un sindicat esti comunist, iar daca pui in discutie faptul ca directorul unei banci banditesti si falimentare, salvate de catre stat din banii publici, primeste milioane in bonusuri in loc sa fie dat afara pentru incompetenta… daca pui in discutie astea, inseamna ca esti un periculos socialist sau anarhist…

Iar economiștii? Dincolo de discursul lor obscur si pretențios, economistii ghicesc, statistic, la fel de mult cât o simplă vrăjitoare. Numai că aceea, cand se inșeală, nu ruinează jumatate din planetă, ba pe deasupra mai și știe să vindece de deochi.

Cf :

“Nobelul mincinos: economia nu este o știință”

http://www.europalibera.org/content/article/24746465.html/

și

Din nou despre femeie ca monedă de schimb…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/07/29/din-nou-despre-femeie-ca-moneda-de-schimb/

și

Criza economică explicată prin sex…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/17/criza-economica-explicata-prin-sex/

și

Nu vom mai ieși din criză niciodată…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/08/12/adevarul-nespus-nu-vom-mai-iesi-din-criza-niciodata/

Advertisements
3 Comments
 1. tret permalink

  Imi plac articolele tale, insa de data asta nu mai inteleg care e problema cu bolsevismul unor tari si capitalismul altor?
  Vorbesti de “neoliberalismul” din Bruxelles si “capitalismul de drapta” din romania?
  Traim cumva in lumi paralele dar opuse?

  In UE toate tarile cu afinitati bolsevice sunt in faliment sau pe marginea prapastiei.
  Singurele tari care o duc mai bine, sunt cele capitaliste, ex Germania.

  Romania “intelectualii unei drepte fantasmagorice”?
  Unde sunt aia?

  Tara asta n-a simtit gandire de dreapta de mai bine de 70 de ani.

  Aaaa, ca se mimeaza “centru dreapta” sau “centru stanga”, asta e un fel de a spune ca “suntem orice e nevoie sa fim pentru a fi votati”.

  Dar pana una alta, bolsevicii sunt cei care conduc tara, iar intonarea imnurilor catre americani o fac tot bolsevicii in foame de bani pentru pomenile electorale.

  Daca romania (cu r mic) era de dreapta, acum oamenii de la Pungesti aveau de ales intre a-si vinde pamantul pentru milioane de euro sau sa ramana acolo, insa era doar alegerea lor
  In schimb bolsevismul romanesc ii tine arestati la domiciliu.

 2. @tret: cum ar zice unu’ David Mikkelson de la Snopes, are multiple truth values 🙂

  Adică e adevărat că obsedatii români ai “capitalismului” lauda asadar o lume lipsita de compasiune si filantropie, o lume fara servicii sociale, o lume in care crestinilor habotnici nu le mai pasa de vaduva si copil, impotriva preceptelor propriei lor religii, o lume in care daca faci un sindicat esti comunist, iar daca pui in discutie faptul ca directorul unei banci banditesti si falimentare, salvate de catre stat din banii publici, primeste milioane in bonusuri in loc sa fie dat afara pentru incompetenta… daca pui in discutie astea, inseamna ca esti un periculos socialist sau anarhist…

  Însă şi România “(co)mu(n)istă” a lui Ceaşcă era la fel de lipsită de compasiune şi filantropie, plină de creştini habotnici metamorfozaţi în (co)mu(n)işti, cum s-a văzut acum, când lătrătorii de mai ieri cu “familia şi morala socializdă, bă!” bat bisericile în fiecare duminică, iar dacă puneai în discuţie faptul că directorul unei întreprinderi de Stat cvasi-falimentare e un bou cu 4 clase + “Ştefan Gheorghiu” te omorau ca pe Gheorghe Ursu.

  Şi aşa cum era, era “civilizată”, iar România modernă nu e. (Paradox.)

  Aşa cum e un paradox situaţia Călugărului Nebun de la Tanacu: a ucis şi oamenii legii i-au acordat pedeapsa cuvenită cu închisoarea. A încălcat regulile Bisericii şi superiorii lui i-au acordat cea mai mare pedeapsă posibilă, răspopirea. Dar nici unii, nici ceilalţi nu au putut să îl atingă cu o baghetă magică şi să îi ia calitatea de “omul lui Dumnezeu şi al credinţei”. El nu e nici “băiat de Dorobanţi”, nici “cocalar cu BMW”, nici “curvă”, “nici fată de la Pagina 5”, nici “asistentă la Capatos”, nici “drogangiu de Ferentari”, nici “piţipoancă siliconată”. Cu toate că nu mai e îmbrăcat în rasa călugărească şi şi-a tuns barba, rămâne tot “omul credinţei”.

  Foarte mulţi oameni sunt capabili să închidă ochii şi să creadă în mod voit în minciunile unui politruc sau economist, dacă asta le asigură “o viaţă civilizată”. Adică muncitorii să fie la muncă, pensionarii la vodcă la colţul blocului, poliţiştii la secţie, golanii pe stadion, hipstării în Centrul Isteric şi nimeni să nu încalce teritoriul altuia. În starea paradisiacă de “dinainte” de criză, adică în epoca lui Adrian Mutu, a Elodiei şi a lui Poponeţ, asta nu se întâmpla.

 3. Dan, imaginează-ți că eu m-aș apuca să comentez despre, să zicem, scrierile lui Rene Guenon. Cam așa scrii tu despre economie. Totuși, sînt sigur că tu vei avea mai mulți cititori 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: