Skip to content

Medicina chineză, science-fiction și universul amoral al lui Cordwainer Smith…

December 30, 2013
Image
Cordwainer Smith, bizarul scriitor american de SF, astăzi uitat, care crease universuri mult mai complexe și moralizatoare decît cele ale lui Asimov și Heinlein (și depășit ulterior în baroc doar de pornograful cosmic Philip Jose Farmer) se adeverește încă o dată a fi fost un profet nerecunoscut la vremea lui.
.
Iată : s-a anunțat recent că medici din  China au găsit o soluție inedită pentru a salva mâna unui bărbat. Acesta și-a tăiat-o într-un accident de muncă, iar doctorii au grefat-o pe picior vreo lună, așteptând să i-o pună la loc.
 Image
Ei bine, în seria sa despre viitoarea dictatură a Instrumentalității Cordwainer Smith crease o întreagă planetă-închisoare, numită Shayol (iadul, gheena în ebraică), unde ocnașii sînt menținuți pentru recolta de organe crescute pe ei. In funcție de calitatea fizică a fiecăruia, i se implantează ochi, urechi, brațe, picioare, nasuri și alte mădulare.
.
Din când în când, echipe de doctori cosmici coboară și prelevează organe, tăindu-le de pe unul sau altul din criminalii pedepsiți, care sînt apoi refolosiți prin noi grefe și răsaduri, butași și altoiuri de mădulare noi.
Image
Suferințele morale și și estetice sînt atroce, ba chiar au loc împerecheri fără nume între femei monstruoase cu multe de-alea și bărbați cu de-alelalte, vietăți ce nu mai au nimic uman, de o obscenitate mitologică.
.
Sigur că îți amintești de toți monștrii coșmarului pre-olimpic, de gigantul Briareu cu o sută de brațe și alte asemenea scîrboșenii vii născute din incestul zeilor.
.
Fiori morali vizavi de ce ne rezervă viitorul? Așa și trebuie… Cordwainer Smith s-a înșelat doar atunci când a plasat asta într-un viitor îndepărtat, la 14.000 de ani după apocalipsa galactică. Chinezii o aduc mai repede…
.
Așteptăm să mai apară și figurile profetice precum D’Joan, un personaj  cu valențe cristice, însă în realitate o femeie coborîtă din câini în sinistra povestire The Dead Lady of Clown Town.
Image
Image

From → Cinema, Paraphernalia

3 Comments
  1. Nu știu, dar înaintând în vîrstă înclin tot mai să cred că trăim vieți de mîna a doua. Numai inițiații dintre noi trăiesc vieți de rang superior, trăite și retrăite de mii de ori de către iluștri înaintaşi iluminați.

    Like

  2. Ben Ami permalink

    Cordwainer Smith… unul dintre cei mai mari!

    Like

Trackbacks & Pingbacks

  1. Star Wars: The Force Awakens (2015): din care aflăm că nu există variantă “corectă” a mitului | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: