Skip to content

Când Becali o făcea ciocănitoare pe Andreea Pora…

January 15, 2014

Image

 Antena 3 s-a luat iar de Andreea Pora, amintindu-ne că și Becali o făcuse în direct “ciocănitoare”… Cînd aceeași persoană (Andreea Pora) e atacată grosolan atât de Antena 3, cât și de Becali, trecând prin Papahagi și Baconschi, cu toții legându-se de feminitatea ei, ceva e în neregulă cu bărbatul român, de fapt (sau aromân, in cazurile Becali-Papahagi).
.
 
 
Acum, la Antena 3 sînt doar gealați inarticulați și nu-i luăm în seamă. Realitatea însă cu  “ ciocănitoarea” lui Becali e mai complexă decât am crede. Ce nu s-a înțeles atunci este că Becali i-a făcut de fapt Porei un foarte mare compliment. La aromâni, ciocănitoarea, confundată în simplitatea lor pastorală deseori cu coțofana, este nu doar o pasăre pur benefică, ci se folosește expresiv vorbind despre o femeie frumoasă.

.

Are diverse nume (dar și noi îi spunem în multe feluri, de pildă ghionoaie). Bunii aromâni o numesc, in naivitatea lor pristină :

hãrãflij, hãșcã,caracàxã, iarmageà sau hãrãhastã.

Cum ne informeaza marele lingvist machedon Tache Papahagi într-al sau monumental Dictsiunar rumãn-armãn, unei femei frumoase si svelte îi spui: ti fãtsesh hãrãhastã (= te-ai facut ciocanitoare, sau cotofana), adicã: arati bine, ai slabit, esti frumoasa.

O mare confuzie lingvistica, asadar. Tot așa, cum ne informeaza acelasi Tache Papahagi, ar fi bine sa invatam că “la aromãni urina proaspãtã e folositã contra transpiratiei picioarelor“.

(Papahagi, Mic dictionar Folcloric, Ed. Minerva 1979, p.487)

Sigur că politicianul Papahagi nu reflectase la acestea.

—————

4 Comments
 1. O fi confuzie lingvistică dar (și) Becali nu la frumusețea doamnei Pora țintea ci la mai mult decât iritantul ei activism părtinitor, bașca țățismul (cu siguranță diferit de transpirația picioarelor) !

 2. apocris permalink

  N-am nimic cu respectiva, mănâncă și ea un biscuit pe unde poate, dar de aici s-o acuzi de feminitate e cale lungă… asta e chiar fetiș de nișă. E ca și cu e-mail – urile surpriză, vor să-ți facă o surpriză și să fie așa și ceva replică fin ironică și când colo se umple trimițătorul de tot felul de chestii ciudate, he heee și nici măcar nu e nevoie să scrii invers.

 3. Aroman permalink

  Dl Alexe, din ce am citit pana acum am vazut ca, desi sunteti mandru ca aveti si ceva sange aromanesc prin vene, singura dvs sursa de aromana este ultima editie a dictionarului Papahagi, transpus blasfemiator intr-o grafie stranie de Tiberiu Cunia, unul dintre cei care vrea ca aromanii sa fie recunoscuti ca un popor separat de cel român.
  Doar că aromana, fiind unul dintre dialectele limbii române, are o grafie normata de catre Academia Romana, care cuprinde toate diacriticile limbii romane, plus inca doua pentru palatalele care nu exista in dialectul dacoromân. Va rog asadar sa nu mai folositi grupurile de litere “lj” si “nj” in situatia in care semnele corecte sunt l’ si ñ.
  Corect este sa scrieti “ti fâțeși hârâhastâ”.
  Cf. si https://daimadeadun.wordpress.com/2010/06/22/carti-tra-invitari-armaneasti/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: