Skip to content

Naționaliștii ucraineni de pe Maidan amenință cu “gherila”

January 24, 2014

Image

Extrema dreaptă ucraineană a fost prezentă încă de la început pe Maidan, iar șeful partidului ultranaționalist Svoboda Oleg Tiahnibok, e unul din cei mai activi militanți din piață. Partidul său vehiculează o ideologie neonazistă și xenofobă care l-a adus de multe ori în confruntări cu justiția, când nu e vorba de lupte de stradă.
.

Tiahnibok e deputat în Parlament, dar în 2004 a fost deja dat afară pentru un discurs în care a lădat ucrainenii care în Al Doilea Război au luptat împotriva germanilor, rușilor „și altor gunoaie”.

.

Svoboda a devenit foarte populară după ce Ianukovici a dirijat politica Ucrainei spre Rusia. Pentru Tiahnibok, Ucraina e condusă de o „mafie ruso-jidovească”.

.
Svoboda rămâne un partid politic. In schimb, activiștii din Sectorul de Dreapta ( «Правий сектор») sînt printre cei care au provocat ciocniri cu forțele speciale de poliție. Andrei Tarasenko, unul din coordonatorii grupusculelor, a amenințat cu “operațiuni de guerillă” și un “război civil” dacă guvernul nu renunță la violență împotriva demonstranților și nu anunță noi alegeri.
.
Măcar la ucraineni lucrurile sînt clare când îți spui Sectorul de Dreapta ( «Правий сектор»), nu ca la noi, unde ai atâtea Croșee, Linii și Opuscule de Dreapta și Capitalisme pe Pită... de dreapta, desigur…

.
Cf. blogul meu permanent de pe Europa Liberă :

Єuromaidan. Kiev după asediu. LiveBlog

.
Un manifestant în vârstă își exprimă satisfacția după ce a țintit bine cu un cocktail Molotov.
Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: