Skip to content

O sectă gnostică adoratoare a lui Ioan Botezatorul în Ardealul descris de Grigore Ureche…

February 7, 2014

Image

Ioan Botezătorul, Leonardo Da Vinci

Transilvania a fost intotdeauna o zonă de mare amestec religios și mare toleranță religioasă. Deși religia oficială a regatului maghiar medieval a fost de la inceput catolicismul, grupuri etnice heterogene și militarizate precum iașii (jászok, oseții) sau cumanii (kunok) și-au putut păstra cutumele păgâne, politeiste sau animiste, suficient de tardiv pentru ca lucrul să fie menționat în scris.

După Reformă, toate grupurile de protestanți imaginabile și toate sectele rupte de Roma și-au găsit refugiu în Ardeal, oază de toleranță în timpul războaielor de religie care pustiau țările germane. Ba chiar, în vremea în care Buda era ocupată de turci, iar Ardealul prospera ca entitate autonomă, principele Mihály Apafi a fost un filoturc și anti-habsburg, bănuit chiar a se fi convertit în ascuns la islam.

Grigore Ureche (1590 -1647), în Letopisețul țărâi Moldovei, scrie astfel despre religiile din Ardeal :

Ungurii nu țin tot o lége, ce în patru sau în cinci legi suntu împărechiați, că unora le zic calvini, altora lotori, altora calandoș, ce să chiiamă pre limba lor lége direaptă, alții-i chiiamă verăș ianoș, carii credu în Ioan Botezătoriul, iară de Hristos nimica nu să atingu, alții chiiamă sombotași, carii credu légea jidovască, alții-i chiiamă papistași, carii cred pănă în jumătate légea grécească, de aceștiia se află la Ardeal, iară la Unguriia céa Mare foarte prea puțini. Aceștiia au și icoane în bisérică și cruci pre bisérică, încă și pre la casile lor să află cruci. Aceștia nici la o treabă a biséricii nu poftescu pre aceialalți unguri, nici-i iubescu. Mai bucuroși să margă la bisérica românească decâtu la capiștea aceloralalți unguri.

Intrigantă aici e mențiunea : alții-i chiiamă verăș ianoș, carii credu în Ioan Botezătoriul, iară de Hristos nimica nu să atingu…

Ureche nu a putut inventa o asemenea sectă. La prima vedere putem bănui că el vorbea acolo de Cavalerii Ospitalieri, cei din care avea să iasă Cavalerii de Malta, sau Ioaniții, la care Ioan Botezătorul a jucat, în istorie, un mare rol simbolic. La urma urmei, rivalii Ioaniților, Templierii, măcelăriți de un rege al Franței ahtiat de arginți, erau bănuiți a adora figura sinistră a lui Baphomet… de ce atunci Ioaniții (cavalerii de Malta) nu ar putea fi percepuți ca adorându-l pe Ioan Botezătorul? Că doar de-aia le spune ioaniți…

In realitate, nu există nicio mărturie în favoarea unei asemenea supoziții. Cavalerii de Malta nu l-au adorat niciodată pe Ioan Botezătorul. In schimb, a existat o religie care îl adora pe Ioan Botezătorul mai mult decît pe Isus și care mai are și astăzi câteva zeci de mii de fideli in Orientul Apropiat, în special în Irak, dar care s-a întins în tot Levantul și ai cărei discipoli au putut emigra spre vest, în Europa, așa cum s-a răspândit și dualismul gnostic din care aveau să iasă bogomilii balcanici și catharii occidentali: mandeismul.

Pentru mandeeni, eterni persecutați, și din care mai rămâni doar cîteva mii și astăzi în Irak și Iran, Ioan Botezătorul e polul mistic și profetul prin excelență, în vreme ce Isus a fost doar un coțcar și un fals profet.

Este singura religie, un cult levantin ușor de exportat, care corespunde descrierii lui Grigore Ureche despre bizara sectă a acelor ardeleni “verăș ianoș, carii credu în Ioan Botezătoriul, iară de Hristos nimica nu să atingu“…

Mandeenii, ca și bogomilii și catharii, dar și acei yezidi care încă mai există astăzi printre kurzii din Irak, perpetuau doctrine gnostice dintre care unele au ajuns in Europa in perioada tulbure a cruciadelor. A presupune o fixare temporară și firavă a cultului în Ardeal e o ipoteză care ar explica remarca naivului, dar extrem de inteligent cronicar Ureche.

Image

Mandeeni, adoratori ai lui Ioan Botezătorul, in zilele noastre in Iran.

Advertisements
14 Comments
 1. Corson permalink

  Si papistasii? Cine sa fie papistasii?
  Sa afla in Ardeal, dar prea putini in Ungaria Mare. Bisericeste n-au treaba cu ungurii, nici nu-i iubesc. Mai bucurosi trag la biserica ortodoxa.

 2. kukac permalink

  foarte frumos, dar cand scrii ceva despre Sochi? circasians, caucaz etc.
  asteptam sa treaca olimpiada? 🙂

 3. Este una din sectele anti-trinitariene. “sabbatariusok”, “zsidózók”, “szombatosok, , “keresztény-zsidók ” sunt termenii folosit in limba maghiara, in romaneste: “sambetisti”, “sabbatarieni”, “evrei crestini”! Miscarea isi are originea in secta evreiasca a Ebioniților din secolul I. In Ardeal, a patruns in ultima treime a secolului al XVI-lea din Cehia si/sau Rusia. Miscarea exista si la ora actuala, si respecta intocmai traditiile ancestrale in totalitatea perceptelor “imuabile” ale invataturii ebionitilor. Uite aici o poza din 2001 a conducerii sambetistilor din Ardeal: http://www.math.u-szeged.hu/~csakany/erdekes/szombatos2001.jpg. Vezi informatii pe en.wp sau . http://en.wikipedia.org/wiki/Szekler_Sabbatarians

  • Fascinant. Multumesc mult.

  • Chestia cu originile ebionite ale ‘sambatarasilor’, cum sunt ei numiti in Ardeal, e amuzanta. Eticheta ‘ebioniti’ le-a fost aplicata de catre propaganda catolica. Cu succes, se pare, daca este reluata fara argumente si in ziua de astazi.

   E de la sine inteles ca nu exista nici o legatura istorica intre ebioniti, care dispar sub presiunea musulmana la scurt timp dupa anul 1000 si sambatarasi. Acestia din urma incearca sa restaureze religia ‘adevarata’, necompromisa de catolicism, prin lectura literala a Bibliei, in special a Vechiului Testament. De aceea tin sabbatul si alte cutume vetero-testamentare. In cazuri extreme, unii reformati, cum sunt unitarienii, neaga divinitatea lui Cristos (tot prin favorizarea VT in dauna NT).

   Cred ca spun o banalitate, dar trebuie subliniat ca nu exista filiatii directe intre iudaism si crestinism dupa antichitatea tarzie. Tentativele crestine de a restaura ‘iudaismul’ nu sunt influentate de religia evreiasca ci sunt miscari reformatoare, de reinnoire spirituala.

   In versiunea Dan Brown, istoria crestinismului e o increngatura de conspiratii si filiatii nebanuite. Ma tem ca in realitate istoria este mai putin spectaculoasa decat in Codul lui Da Vinci, insa mult mai frumoasa. Asa ca merita sa o studiem la o temperatura normala.

   • Corson permalink

    Exista domne legatura, cum sa nu existe!
    E clar ca sombotasi/simbatarasi vine de la sabbatarieni. Iar actualii spanioli vin din Caucaz, din antica Iberie, numai ca nu-si spun New-Iberia. Iar roma people de la Rim se trag. Logic.
    De asta e lingvistica stiinta. Ca e clara si la mintea cocosului..

   • Istvan Horvath permalink

    Sorry, de când e Dan Brown socotit ca ”autoritate” in chestii de istoria religiei sau a creștinismului?

   • Era o (auto)ironie.

   • kukac permalink

    eu zic ca istoria e mult mai spectaculoasa ca in codul lui da vinci

 4. Istvan Horvath permalink

  Ungurii nu țin tot o lége, ce în patru sau în cinci legi suntu împărechiați, că unora le zic calvini, altora lotori, altora calandoș, ce să chiiamă pre limba lor lége direaptă, alții-i chiiamă verăș ianoș, carii credu în Ioan Botezătoriul, iară de Hristos nimica nu să atingu, alții chiiamă sombotași, carii credu légea jidovască, alții-i chiiamă papistași, carii cred pănă în jumătate légea grécească, de aceștiia se află la Ardeal, iară la Unguriia céa Mare foarte prea puțini. Aceștiia au și icoane în bisérică și cruci pre bisérică, încă și pre la casile lor să află cruci. Aceștia nici la o treabă a biséricii nu poftescu pre aceialalți unguri, nici-i iubescu. Mai bucuroși să margă la bisérica românească decâtu la capiștea aceloralalți unguri.

  Ar fi foarte interesant dacă cineva ar putea analiza mai adâncit aceste denumiri ale religiilor sau cultelor(?) amintite de cronicar.
  Apropo, există undeva vreo ediție critică cu note și explicații a textului original? (Text fără comentarii am găsit…)

  Ca calvini nu avem probleme – ei par să fie calviniștii, adică cei care după Reformație au urmat pe Jean (Ioan/János) Calvin; până astăzi Biserica Reformată din Transilvania (precum și ceea din Ungaria) e bazată pe credințele și regulile protestante ale lui Calvin (confesiune helvetică), care a dus mai departe protestantismul început the Luther. În limba maghiară református, kálvinista (kálomista) – sunt sinonime.

  Dar ce pare să fie lotori? Habar n-am. Se pare că cronicarul a transcris fonetic cum auzea denumirile ungurești, așa că încerc să pronunț cuvântul ”ungurește” să văd care ar fi originalul… Lator? (Pentru străini sunetul marcat cu ‘A’ sună foarte asemănător cu ‘O’… cf. când ardelenii zîc No, amu ce faci?) Ei bine, lator nu se poate, fiindcă este cuvântul folosit in Scriptură pentru tâlharii puși pe cruce lângă Isos!
  Sau or fi ei grupul din care s-a înființat Biserica Evanghelică “luterană” a Transilvaniei?

  Nu-s convins de nici una din explicațiile mele.

  Includerea cuvântului calandoș printre religiile (bisericile) timpului pare să fie a confuzie. Există în istoria Ungariei (și Germaniei) medievale surse privitoare la fratres calendarum – un fel de societate frățească care și-a căpătat numele de la faptul că se întâlneau pe prima zi (Calendae – latină) a lunii. Erau societăți ce am numi astăzi “de ajutor reciproc”. Inițial era numai pentru popi și călugări… mai târziu erau deschiși și pentru laici. Interesant, că în orașul meu natal, la Cluj, un group etnografic numit “hoștăzenii” (hóstáti in lb. magh.) au avut o asemenea asociație până în anii 50: era pt. ajutor reciproc de înmormântare și cimitirul lor era pe strada Kalandos (denumit Crișan in epoca comunistă).
  În consecință, calandoș nu era nici religie, nici cult, nici biserică.
  Chiar și explicația dată după denumire (calandoș, ce să chiiamă pre limba lor lége direaptăne încurcă mai mult, în loc să clarifice lista. De notat, că vedem din prima propoziție, cronicarul folosește cuvântul ”lege” cu înțelesul ”religie”; iar când aici se referă la lége direaptă nu se poate înlătura asociația imediată cu ortodoxie/pravoslavie = opinia, crezul, religia ceea corectă! Pentru Ureche calandoș pare să fie ”religia corectă”. Interesant!

  În denumirea următoare n-am nici-o problemă cu ianoș – e clar că e transcrierea fonetică a numelui János (varianta ungurească pt. Iohannes, Ioan, Ivan, Giovanni, Jean…), așa cum se pronunță ungurește. Dar ce să facem cu verăș? Cum e în textul citat – verăș ianoș – sună ca și numele vecinului de la bunicu-meu: Veres János. Iar pentru că am studiat și un pic de filologie comparativă slavă (și cunoaștem influența istorică a limbii veche slavone asupra limbii și terminologiei bisericești) încep să mă gândesc la cuvântul vera («вера») – ‘credință’ în limbile slave… Dar de ce este combinat cu un nume dat în ungurește? Oare chiar ar putea să fie o combinație slavo-ungară însemnând ”cei ce cred în ianoș”?

  Nu cunosc și nu am auzit niciodată despre o sectă(?) ardeleană cu crez în Ioan Botezătorul. Poate cineva cu studii în limba română veche ne-ar putea lămuri, ce anume înseamnă cuvântul verăș

  Sombotașii precum și papiștii – usor de rezolvat.
  Sabbatarians (din Secuime) au existat in satul Bezidu Nou până ce în 1988 tot satul a fost înundat de un lac de baraj artificial.

  Orice ungur care nu e catolic știe că denumirea “pápista” este porecla dată catolicilor (derivată din numele capului bisericii: papa de la Roma).

  • kukac permalink

   dar de ce te intereseaza asa de tare toate prostiile?
   magyarul szólva, ki a faszt érdekel a sok hülye szekta

  • Miklos permalink

   In limba maghiara:
   veres= insangerat
   (ver= sange)
   rezulta:= ioan insangeratul (apropos ca a fost decapitat si i-a curs tot sangele.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: