Skip to content

La vânătoare de atei…

April 20, 2014


Image

Șeful guvernului, Patriarhul Miron Cristea și militari români, 1 ianuarie 1939 la Patriarhie (sediul premierului, da…)Un politician ateu nu trebuie să aibă o funcţie publică – sondaj IRES

Mai bine de jumătate dintre persoanele intervievate pentru realizarea unui sondaj IRES sunt de părere că ateii nu trebuie să deţină funcţii în stat.

Cf. articolul in Gândul… 

http://www.gandul.info/politica/un-politician-ateu-nu-trebuie-sa-aiba-o-functie-publica-sondaj-ires-12493517

Asta pentru cei care spun ca predarea catehismului in școli te face bun, tolerant și deschis la minte. Rezultatul e de fapt: supușenie și supușenie…

In caz de criză, chiar Patriarhul ar fi bun în fruntea nației, că doar e garantul moralității. România a avut un Patriarh prim ministru: Miron Cristea, vreme de un an, 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, România împărțind această onoare cu Slovacia fascistă, condusă de-a lungul întregului război de antisemitul preot catolic Jozef Tiso. Spânzurat ulterior de comuniști, distinsul padre Tiso a supervizat deportările de evrei și a introdus întreaga legislație antisemită.

In anul în care Patriarhul Miron Cristea era șeful guvernului, el a avut ca sarcină majoră aplicarea noii legi de revizuire a cetățeniei, pe care o primise deja semnată și parafată și de rege și de predecesorul lui Cristea in fruntea guvernului, poetul Octavian Goga. A fost prima lege antisemită română, principalii vizați de această revizuire a cetățeniei fiind desigur evreii…

Cît despre “monarhia salvează România”, mai ales pentru cei care pun virgulă după “monarhia” și care inca mai viseaza la MIHAI I, “prin grația lui Dumnezeu și voința națională Rege al României”, recomand cautarea, în orice bibliotecă mare, a Monitorului din acei ani. In septembrie 1940 vor găsi această filă de istorie :

1940, septembrie 14

DECRET REGAL


MIHAI I
Prin grația lui Dumnezeu și voința națională
Rege al României
Am decretat și decretăm :


1. Statul Român devine Statul Național Legionar.


2. Mișcarea Legionară este singura mișcare recunoscută in noul stat, având ca țel ridicarea morală și materială a poporului român.


3. Dl. General Ion Antonescu este conducătorul Statului Legionar și șeful Regimului Legionar.


4. Dl. Horia Sima este Conducătorul Mișcării Legionare.


5. Cu începere de la data acestui înalt Decret, orice luptă între frați încetează.


Dat la București, 14 Septembrie 1940.

MIHAI I
Conducătorul Statului Român
și
Președintele consiliului de miniștri,
generalul Ion Antonescu

 

16 Comments
 1. Înainte de toate: nu sunt regalist, nu sunt suporter al familiei regale și nu sunt admirator al lui Mihai I.
  Dar iubesc gândirea logică și argumentația corectă.

  Mihai, născut în 1921, a fost numit rege în 6 septembrie 1940, la doar 19 ani.
  Și asta fiindcă Antonescu, care primise puteri discreționare de la Carol II, a impus abdicarea lui Carol II, iar Mihai urma la tron în mod automat.
  Nu fiindcă Mihai era pe placul lui Antonescu, ci fiindcă așa era legislația, să urmeze Mihai, în cazul retragerii lui Carol II.
  Mihai avea 19 ani, iar la 8 zile de la întronare l-a declarat conducător oficial al statului pe cel care l-a întronat și care ERA DEJA CONDUCĂTOR OFICIAL al statului.
  Mii de scuze, dar asta nu îl acuză pe Mihai de nimic.
  De acord, monarhia nu salvează România, dar nici sofismele n-o fac.

  • cel care numeste este raspunzator de ceea ce numeste

  • cipri permalink

   Și faptul că avea 19 ani ce-ar trebui să însemne? Și Alexandru cel Mare avea 20 de ani, după ce tată-su fusese asasinat și uite că a cucerit lumea în 10 ani.
   Alții sunt dați exemplu că s-au martirizat pentru o cauză sau alta.

   Deci ce să mai înțelegem? Că toată problema a fost contextul și nu calitatea umană (sau lipsa ei)? Nu era nici o șasă pentru vreun monarh mai bun să iasă deasupra și nu sub istorie?

   Sincer eu nu sunt prea bun la istorie, dar dacă tot ați spus de gândire logică și argumentație corectă aștept să vă aflu argumentul…

  • neax permalink

   Bine, era tânăr la 19 ani. A dovedit vreodată mai multă maturitate politică? Când a revenit din Anglia după război și a semnat acte care i-au consternat pe părinții lui? Când a încasat un fel de rentă lunară de la statul comunist, de pe vremea lui Dej până hăt, spre 1985? Când a venit sub identitate falsă prin 90, de l-a hingherit Iliescu? Când l-a declarat le Năstase omul anului, după ce i-a dat ăla niște avantaje materiale? Când a stat la masă cu Ponta și Crin? Când s-a jucat de-a uite nepotu nu e nepotu?

 2. Dragă domnule Dan Alexe,
  Cu toată preţuirea, vă recomand “O domnie întreruptă”, convorbiri cu Philippe Viguié Desplaces (Bucureşti, Editura Libra, 1995, ISBN 973-9016-38-3; traducere în limba română: Ecaterina Stamatiu). Acolo veţi găsi multe afirmaţii care, citite la 23 de ani de când au fost zise (prin ’92 au loc discuţiile, după anumite indicaţii din text), dau despre trecut o perspectivă interesantă.
  Despre extrema dreaptă, Majestatea Sa spune (iertaţi un link): http://tudorvisanmiu.wordpress.com/2014/04/19/regele-mihai-despre-miscarile-romanesti-interbelice-de-extrema-dreapta/
  Vă rog să scuzaţi faptul că, în pofida vârstei mele fragede, vă trimit (Doamne, ce aroganţă!) la lectură, însă, admit, sunt pasionat de subiect 🙂 – şi puţin cam… pătimaş 😀
  Cu gânduri bune, al dumneavoastră,
  Tudor Vişan-Miu

  • Mulțumesc mult. O caut negreșit.

   • Vă mulţumesc, asemenea. Vă mai recomand filmul documentar “Via Regis”: https://www.youtube.com/watch?v=s92DqXYCsp0
    Acolo, la minutul 52:00, Regele afirmă despre BOR şi rolul ei în societate: “Primordial este rolul Bisericii. Biserica nu şi-a îndeplinit exact rolul ei. Să aplice învăţămintele lui Hristos e greu”. Aceasta, din păcate, este valabilă în 2014 cu atât mai mult decât în 1995.

 3. O simplă căutare cu Sfântu’ Google ne dovedeşte cum stă treaba cu sondajele: cetăţeni cinstiţi cu drept de vot (se presupune şi cu o meserie din moment ce au calculator şi net, şi plătitori de impozite) au grijă să ne informeze că ne-ortodocşii, de la catolic până la ateu, nu trebuie să deţină proprietăţi sau maşini, trebuie să aibă interzis la studii universitare, şi dacă tot sunt ei tari de cap şi nu vor să fie ortodocşi, după un timp să fie deportaţi din ţară sau exterminaţi 😀

 4. Arici Pogonici permalink

  Ce nu inteleg eu nici la neocomunisti, nici la ortodocsi, de ce se obosesc sa-si cladeasca aici mediul dorit. Prima categorie are la alegere Cuba (oare ii mai ia si pe dacomani dupa ce s-au dezis de latinitate) si Coreea de Nord, ceea de a doua ar putea cu efort mult mai mic sa plece in Iran. Pina la urma urmei tot plecarea le-o recomanda si ungurilor, daca nu le convine ceva.

  • Păi aşa întreba un personaj de-al lui Marin Preda: “ce vrei, mă, Bilă, de la noi? Tu ţii legătura cu Uniunea Sovietică, du-te, nene, acolo!”

   Cu precizarea că Marin Preda spunea asta prin vocea personajului său în 1967, când teoretic regimul era “mai liberal” şi putea să o spună fără să ajungă la Gherla.

   Adică pentru un (co)mu(n)ist, 1967 era ceea ce a fost 2003 pentru moderni, iar Marin Preda îşi imagina probabil că e la fel de rebel la vremea lui precum se dădea Chris Simion în 2003.

   Dar ea a învăţat lecţia, s-a pliat pe moravurile epocii “Catedrala, Becali şi Crucea Aurită” şi n-a mai publicat mare lucru. Riscul de a te trezi cu otravă în rom / coniac / cafea n-a trecut.

 5. gogu permalink

  Un motiv in plus sa urasti comunistii romani: n-au reusit sa distruga biserica, dimpotriva, au facut-o poate mai a naibii.

 6. Emil permalink

  Cel mai frumos decret regal ever!!! Odata a avut si Mihai I coaie… TLC!!!

 7. neax permalink

  Nu mai înțeleg nimic: Conducătorul Statului Român era Mihai (așa semna). Dar Dl. General Ion Antonescu este conducătorul Statului Legionar.
  Erau două state, cel român și cel legionar?

Trackbacks & Pingbacks

 1. Din nou despre Radu Gyr si obscenitatea poeziei patriotice… |
 2. Shining la Hegel, sau oroarea țuțismului… |
 3. O precizare despre regele Mihai pentru monarhiștii sinceri… | Cabal in Kabul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: