Skip to content

Spiderman 2014 – I Sing the Body Electric…

April 26, 2014

 

Image

The Amazing Spiderman 2 (2014)

Cu: Andrew Garfield, Emma Sone, Jamie Foxx, Dane DeHaan

 

I Sing the Body Electric“… E un vers celebru din Whitman, desigur, din Leaves of Grass, dar si titlul unui album criptic de Weather Report si al unui volum de Ray Bradbury, da…

image

Ultimul Spiderman e plin de aluzii culturale, nu doar la Whitman, dar chiar si Spiderman recunoaște un citat din Ralph Waldo Emerson.

E plin si de alte clins d’œil culturale, care probabil scapă unui public american. Astfel, gangsterul rus neutralizat la începutul filmului de către Spiderman, isi executa misiunea prin New York, conducând un camion cu uraniu și îmbrăcat intr-un trening din ăla cu două dungi pe coapsă, pe vipușcă, si cu fermoar stupid deasupra gleznei. Pana sa-i auzim accentul, știm deja ca e din Europa de est.

Altminteri, da, încă un film din licența Marvel care putea sa nu fie. Cursele si ciocnirile sint spectaculoase, dar răii din ce in ce mai repetitivi.

Ramân problemele morale ale personajului principal (asta e propriul eroilor din Marvel, au probleme de constiință, nu sint chiar cu totul buni-buni, iar răii păstrează o urmă de umanitate care îi face si mai înspăimântători.

Pornind din copilăria lui Spiderman, filmul e un Bildungsfilm, despre construirea personalității personajului. Aduce ceva prospețime printr-o relație de amor adolescentin convingatoare, si prin personajul rivalului, răul nu foarte rău Harry (si desigur prietenul din copilarIe al lui Spiderman). e un tanar actor foarte bun, convingător și maleabil, care a jucat singurul rol de aplaudat din dezastruosul biopic Kill Your Darlings, despre Ginsberg și generația Beat.

image

Si, desigur, rămâne monstrul bio-electric, Electro (Jamie Foxx), care declanșează permanent alarmele mașinilor pe stradă (in București asta l-ar face sa treacă neobservat)…

… si intrebarea ce naiba ar face megslopolisulrile noastre dacă am reveni brusc la o lume fara electricitate. Repetând “I Sing the Body Electric” n-ar fi de ajuns…

Biopicul despre poetul Ginsberg si generația Beat, unde Daniel Radcliffe joacă foarte prost in rolul lui Ginsberg, dar acel Dane DeHaan un foarte convingator adolescent, poet cinic si ratat, cu homosexualitatea neasumată:

“Kill your darlings” – când Harry Potter e homo și pupă prost…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/03/21/kill-your-darlings-cand-harry-potter-e-homo-si-pupa-prost/

 Despre celălalt erou record recent, Captain America :

Captain America (2014) – NSA și ideologia supravegherii totale…
https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/04/14/captain-america-2014-nsa-si-ideologia-supravegherii-totale/

 

From → Cinema, Paraphernalia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: