Skip to content

Deturnarea simbolurilor și riscul ignorării sensului lor imuabil…

May 9, 2014
Image
AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
.
In toată Ucraina de est și in Crimeea, separatiștii pro-ruși folosesc ca semn de raliere panglica și culorile — negru și portocaliu, ca spatele gândacului de Colorado — ale Sfântului Gheorghe, veche decorație militară țaristă.
.
E un exemplu clasic de deturnare a unui simbol.
.
Image
Rusoaice anti-Kiev in Sloviansk

AFP PHOTO / ANATOLIY STEPANOV

 

Despre natura emblemei St. Gheorghe și originea ei cf. mai multe pe Europa Liberă în:

Deturnarea simbolurilor – un gest de putere

http://www.europalibera.org/content/article/25379331.html

Image Image

Despre cum emblema Europei, cu cele 12 stele de aur pe fond albastru, nu reprezintă vreun număr de țări ci e de fapt coroana de stele a Fecioarei Maria din imageria picturii renascentiste am scris aici:

Ce este PPE? ( întru risipirea câtorva mituri)…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/07/11/ce-este-ppe-intru-risipirea-catorva-mituri/

Desigur, cea mai mare si mai cunoscută deturnare de simboluri rămâne cea a svasticii de către Hitler și ocultiștii naziști din jurul său.

.
Svastica era —și a rămas — un simbol arhaic pozitiv, un semn al vieții și al universului, folosit ornamental practic în toată lumea veche, din Grecia antică până în India. Numele insuși vine din sanscrită și înseamnă binefăcătoarea. In Europa occidentală, insă, în sec 19-20, o serie de ocultiști europeni, obsedați de kabală și magie neagră, au deturnat simbolul, căruia, întorcându-l, i-au dat o conotație negativă.
.
Astfel, Hitler si-a ales ca insemn pentru mișcarea sa nazistă svastica intoarsă, cea care se invârte in sens invers acelor de ceasornic, suficient pentru a arăta că nu e vorba de svastica tradițională.
.
Image
.
Spuneam insă că nu altfel însă a făcut Turcia laică a lui Ataturk, păstrând in drapel semiluna musulmană a sultanilor… sau stema Austriei moderne, in care vulturul imperial ține în gheare… secera și ciocanul.
.
Despre o dezbatere in jurul folosirii svasticii (interzisă) si a secerii si ciocanului (permise, inclusiv in stema Austriei) cf. :
.
.
Am mai scris si despre cum T.S. Eliot s-a jucat fără păs cu simbolurile jocului de Tarot in The Waste Land (Țara Pustie). Ignorând cu totul structura Tarotului, el a folosit-o pe larg în poem, jucându-se cu simbolurile așa cum poftea. Dar, așa cum scriam aici, cu simbolurile nu te poți juca nepedepsit.
.
.
Cu toate astea, Eliot flirtase cu grupul ocultist Golden Dawn și îl cunoscuse pe primejdiosul mag Aleister Crowley, maestrul simbolurilor și al orgiilor mistice, care dăduse peste cap liniștea patriarhală a Siciliei lui Mussolini, cum aminteam aici:
.
Image
.
In sfârșit, revenind la deturnarea simbolului țarist al St. Gheorghe de către separatiștii pro-ruși din Ucraina, blogul meu, pe care îl țin zilnic de la inceperea tulburărilor in decembrie, va arăta dacă deturnarea simbolurilor atrage pedeapsă sau nu :
.
2 Comments
 1. Salut Dan! Într-unul din articolele la care faci trimitere în postul ăsta (Secerând și ciocănind…) faci următoarele afirmații: „Comunismul nu introduce aberația biologică în selecția socială. E doar un sistem politic excesiv in utopismul sau, așa cum e excesiv in utopismul sau si liberalismul extrem.” „Nici comunismul extrem, nici liberalismul extrem, nu introduc însă un factor biologic in iraționalul lor utopic. Comunismul si ultraliberalismul nu transmit un simțământ de castă sau superioritate etnică; nazismul, însă, da. Nazismul este o ideologie rasială, care împarte umanitatea in categorii definite odată pentru totdeauna.” „Comunismul si ultraliberalismul sint rătăciri logice care se pot repara prin argumentare.”
  Mi se pare că ceva nu e în regulă aici:
  1) Într-adevăr, comunismul nu a introdus factorul biologic în selecția socială, însă a introdus concepul de luptă de clasă, materializat atît ca factor discriminanator ordinar, cît și într-un sens direct, cu execuții sumare și crime în masă. Omiterea acesteia mi se pare că nu poate fi pusă pe seama unei erori. Lupta de clasă și felul cum au înțeles s-o traducă cei aduși peste noapte la putere de comuniști a făcut un rău colosal. Deși cred că e nepotrivit să faci comparații între grozăvii de o asemenea amploare, cred că comunismul a adus mai multă nenorocire, cel puțin pentru că a beneficiat de o perioadă mai mare de timp să-și arate roadele.
  2) Comunismul a contruit un simțămînt de castă și de superioritate proletară, iar nu etnică. Care-i diferența? În ce se măsoară aceasta?
  Da, nazismul e o ideologie rasială, însă comunismul e o ideologie bazată pe lupta de clasă. Prin ce e mai bună ultima, că numărul victimelor e posibil să fie mai mare? Iar aia cu rătăciri logice care se pot repara prin argumentare este bomboana de pe colivă.
  În copilăria mea adesea am adormit pe programul Europei Libere, cu bruiajele și paraziții specifici undelor scurte. Lăsînd la o parte pretextul simbolurilor și al folosirii abuzive al acestora, rămîn cu impresia că maniera cum pui problema în favoarea comunismului este un afront adus spiritului a ceea ce a fost Europa Liberă.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Un an mai târziu: Ucraina după Maidan (din nou despre identitatea ucraineanã)… |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: