Skip to content

Puterea minciunii repetate: discursul Antenei 3 produce ravagii și în străinătate

August 5, 2014

Era să mă înec cu cafeaua aia în pahar de carton citind în metroul din Bruxelles ziarul gratuit Metro, ăsta de azi, 5 august, în varianta sa flamandă, citind următoarea știre din România:

România: bătrână la închisoare pentru că a plătit cu un pui

BUCUREȘTI. O femeie în vârstă a primit patru ani de închisoare, nu pentru că ar fi furat sau omorât, ci pentru că plănuia să-și plătească doctorul oferindu-i… un pui. Este ceea ce anunță canalul românesc de televiziune Antena 3. Potrivit judecătorului, e vorba de dare de mită. Condamnarea femeii de 73 de ani stârnește mare îngrijorare în România, nu doar pentru că a primit patru ani de închisoare, ci pentru maniera în care a fost arestată: luată de acasă cu cătușele de către agenți mascați ai poliției speciale anti-corupție. Potrivit Antena 3, bătrâna nu este singura victimă a acestor metode dure ale poliției speciale anti-corupție.

 

Iată așadar că discursul lor s-a propagat lent ajungând la tâmpiții din presa de aici. O realitate paralelă filtrată prin ecranul TV… fenomen îngrijorător și încă insuficient studiat.

Am mai scris despre Antena 3 și eficacitatea discursului lor al minciunii agresive și insistente. Metoda nu e nouă. Aici dădeam o parabolă din Iliada.

Despre retorica gloatei supuse: Iliada, Antena 3 și țara lui Neica Nimeni…

Ce e nou, este că azi aceste metode funcționează cu toate că se petrec pe fundalul erei informației totale. Se vede însă că informația totală este egală cu lipsa totală de informații, pentru cei cărora le lipsește o grilă elementară a decriptării.

Spuneam că se va sfârși universul prin explozia unei supernova în grãdina din spate, dar proştii tot vor cãdea, pânã în ultimul moment, în capcanele grosolane ale mai-marilor zilei.

Așadar: informația totală = lipsa totală de informații, pentru cei cărora le lipsește o grilă elementară a decriptării… cum le lipsește cititorilor ziarului Metro. Nu trebuie luat în zeflemea cazul. Ziarele astea gratuite sînt citite de milioane de oameni care sînt la fel de lipsiți de grilă de interpretare ca și telespectatorii de la Antena 3.

Despre retorica gloatei supuse: Iliada, Antena 3 și țara lui Neica Nimeni…

 

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: