Skip to content

Deci românii nu mai ştiu cuvinte – sau cum răul a început de la Alecsandri…

October 19, 2014

430462_359455670754944_768034592_n

— 1) (Dialog, în Patul lui Procust al lui Cămil Petrescu, intre narator şi tânta voluptoasa):

“Şi-a aşezat puţin o perină sub ea, întoarsă spre mine, cu mijlocul sucit, accentuând o dungă de carne plină, oblica peste coaste, în dreptul coatelor, căci şiretul cămăşuţei îi lunecase de pe umăr până jos, pe braţ.

– Un tip pe care nu-l cunoşti. Era puţin cam haloimăs, dar era simpatic.

Surâde strâmb. Eu:

– Ce e haloimăs?

– Nu ştii, serios?

– Nu ştiu. Spune-mi!

– Nu ştiu cum să-ţi spun… Se zice de cineva care e aşaaa… (Şi, gândindu-se, cu buza scurtă): Cum să-ţi zic? (Şi hotărât): “Haloimăs, na! aşaaa, cu figuri.“

— 2) “Deci la început Dumnezeu a făcut cerul şi pământul.
Deci pământul era netocmit şi gol şi deci întuneric era deasupra adâncului.“

(deci: Facerea, I, 1-2)

Măi neam românesc, măi, de ce-ţi începi fiecare a doua frază prin “deci“, căci ţi-ai făcut Dumnezeul deciuitor, în loc de legiuitor… în decii decilor.

 

Deci, românii nu mai ştiu cuvinte

În afară de deci, care începe fiecare a doua frază, remarcăm cu consternare că românii nu prea mai ştiu multe cuvinte (cf. proasta lui Camil Petrescu cu haloimăs). Am avut această cutremurătoare revelaţie trecând zilele astea prin nişte proză nouă, dar și prin articole din presa naţională, atât cea tipărită, cât şi pe internet… şi am rămas înmărmurit, dându-mi seama că de multe ori nici nu înţelegeam sensul unor formule lemnoase pe care degetele necugetătoare ale scriitorilor ziariştilor le bătuseră acolo în speranţa că vor acoperi un gând căznit. Românii nu mai ştiu cuvinte, şi atunci vorbesc şi scriu în expresii şi golănisme gata făcute, cărămiduțe golite de sens şi interşanjabile.

Vezi titluri în presă precum: “Legea învăţământului: Băse o dă cotită”!… Hai să trecem peste “Băse”, care prin repetare şi-a pierdut nuanţa de zeflemea, dar dacă autorul ar fi de faţă, în genunchi de preferinţă, ţi-ar veni să-l baţi cu sălbăticie, pocnindu-l cu tastatura peste gură şi răcnindu-i: “Ce-ai vrut să spui, tâmpitule, că “o dă cotită”? Ai vrut să spui că amână? Că tergiversează? Că ezită? “De ce zici mă: “o dă cotită”?… De ce? De ce?… şi să-i înfunzi mausul în cel mai apropiat orificiu, căznindu-l până reuşeşte să spună ce voia, în cuvinte cu sens, nu cu haloimăs și nu cu deci la fiecare a doua frază.

Nici măcar când insultă nu pot fi originali, ocara politică cea mai folosită fiind de obicei neimaginativul şi mortul “pupincurist”… iar cei care simt totuşi că e aici o problemă, nu reuşesc să o facă decât în mod amorf, pentru că… nu mai ştiu destule cuvinte.

Unii ursuleți care mă citesc livizi și-au arătat limitele, când le-am atras atentia ca le șchioapătă Logosul, tratându-mă de “muist“… Păi să nu te-apuci să bei de disperare?

fotografie_vasile_alecsandri_1863

Iată însă că descopăr cu oroare că viermele era în fruct de la început și că, de pildă, obiceiul de a începe frazele prin conjuncția “deci“, a cărei prezență e nejustificată de textul anterior, este foarte vechi. Chiar Alecsandri, Dumnezeule, in Dan Căpitan de plai, după ce ni-l prezintă pe erou și ne spune că a îmbătrânit, începe o strofă cu:

Deci îi plăcea să-nfrunte cu dalba-i vitejie
Pe cei care prin lume purtau bici de urgie.

Și, după ce rămâi înmărmurit o clipită, mai departe:

Deci nu-mi convine viaţa mişelnic câştigată,

Nici pata fărdelegii în fruntea mea săpată.

——

 

image9

Turandot și metafora fezandată

Îmi propusesem, din rafinament fezandat, sa recitesc în seara trecută Zodia Cancerului (sau Vremea Ducăi vodă) a lui Sadoveanu… Am renuntat, prins de convulsii nefireşti, ajuns la episodul in care Abatele de Marenne, trimis al regelui Frantei la Poartă, se îndrăgosteste brusc de Moldova, pe care o traversase reticent, dar iată că dă de o pădure măreaţă unde i se spune ca sînt zimbri:

“Abatele se simţi pătruns de un simţământ de evlavie, privind minunea dumnezeirii, într-o clipă strălucită si fără păreche în eternitate.”

Pe lînga revelatia faptului că șorţuleţul masonic pare a avea la unii efecte devastatoare asupra calității outputului literar, asta mi-a revelat statutul metaforei burduhănoase la români. Ea a fost întotdeauna pitită în miezul literaturii, stricând până și cele mai banale texte descriptive. Necruțătorul Fundoianu, comentând (in Rampa, 28 august 1921) volumul “Amintiri din Junimea” al lui Iacob Negruzzi, unde fostul redactor de la Convorbiri Literare povestește, înecate in zeci de pagini anoste, cateva anecdote edifiante (precum atunci cînd s-a dus la Veronica Micle sa-i spuna ca a innebunit Eminescu… Indiferenta, Veronica ar fi zis : “A innebunit Mihai? Se vedea de mult ca așa o s-ajungă…”), Fundoianu așadar exclamă: “Pentru pagina asta, i-as ierta intreg volumul. Dar cine l-a pus, oh, cine l-a pus sa scrie despre Eminescu: “acest bărbat imens“?!!…””

Prin pasiunea imoderată pentru metaforă și adjective burduhănoase, literatura română et ca un fel de Turandot pe dos… Iată: daca in varianta ecumenica Turandot ii obliga pe pețitori sa-si declame amorul in vorbe măiestre, anuntand ca se va dărui celui cu cel mai meșteșugit discurs, iar pe ceilalti dându-i casapului spre hăcuială, la români ticaloasa de Rusalca cere invers, un lucru care se adevereste infinit mai greu: anunță că se va da celui care va ticlui discursul cel mai plat, fraza cea mai insipidă, o inșiruire de vorbe searbede dar sincere care ar fi atât de implauzibil de plate incat ar exista riscul ca ea să ațipească pe veci devenind Frumoasa din Padurea Adormita!…

Intelegand asta, se caznesc tinerii retori sa-si destrame intortocheatele tehnici discursive, să “un-learn” ceea ce le-ar fi făcut șănțulețe de retorică prin creier. “Drace, hai s-o uimim pe-asta prin platitudine sincera, dă-le-ncolo de artificii”… si vine unul si spune : “Destinul e o camila oarbă“, iar Turandot:” La călău cu el. A indraznit sa mai aibă o urma de originalitate…” iar altul: “Ochii tai sint ca nestematele din bolta noptii, tra-la-la“, dar hămesita T. : “La roată cu el. Inca a mai aratat convingere in ce rahat pretențios spune…”

Si, desigur, la urma vine Gruia, sau Boldur, you name him, neșcolit in retorică dar sincer si transparent ca un bou facut din apă grea, si-i trage fara sa-i cracneasca vreun mușchi al feței o tirada atât de fadă, atât de netedă și vidă in perfecta platitudine sinceră a goliciunii ei de sens, de cade pe spate extaziată săraca Turandot – Literatura Română, până la urmă și ea doar o femeie.

 

—————-

ABC-ul scriiturii literare: Manual de stil – un prim draft de 10 reguli…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/10/14/abc-ul-scriiturii-literare-manual-de-stil-un-prim-draft-de-10-reguli/

Despre Alecsandri, cf. și aici:

“Imi venea sa-l strîng de gît în numele Domnului”…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/20/imi-venea-sa-l-string-de-git-in-numele-domnului/

Nicolae Gane nu-și imagina că femeile vor vorbi cu “pula mea”…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/05/30/nicolae-gane-nu-si-imagina-ca-femeile-vor-vorbi-cu-pula-mea/

Despre oroarea de lingvistică la junimea:

Finn negans neică : ADN-ul nelingvistic al românului (sau din nou despre ignoranța lui Hasdeu)…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/05/29/finn-negans-neica-adn-ul-nelingvistic-al-romanului-sau-din-nou-despre-ignoranta-lui-hassdeu/

Despre junimea din perspectivă burlescă, piesa mea:

1875: EMINESCU LA CREANGA

https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/07/19/1875-eminescu-la-creanga/

In sfârșit, despre o Turandot dusă și mai departe :

Jucînd teatru: diferența dintre amnezici și pitici…

https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/28/jucind-teatru-diferenta-dintre-amnezici-si-pitici/

One Comment
 1. ilie permalink

  — 2) “Deci la început Dumnezeu a făcut cerul şi pământul.
Deci pământul era netocmit şi gol şi deci întuneric era deasupra adâncului.“

  Deci, ca sa te parafrazez- desi imi repugna- te-a cam dat gata pasajul, nu?!

  A fost prea mult pentru tine?

  Ce pot sa-ti spun este ca desi esti literat si alterat oarecum, n-ai inteles nimic din procedeele poetice. Nici nu-i de mirare, de vreme ce esti atit de departe de ceea ce ai vrea sa fii. Sau, poate, au vrut parintii tai…

  Ce-mi place la tine este ca nimeni nu este mai valoros decit tine in toata literatura romana- sau poate tie nu-ti place sa scri romaneste?!- ori de aiurea… Ia uite, am doua “sau”-ri! Unul doar sinonim, dar la tine nu conteaza!
  Le-ai remarcat?
  Esti si istoric extraordinar. Aproape ca nu-mi vine sa te tutuiesc…

  Drept sa-ti spun, nici cind faceam comentarii pe text, nu le numaram scriitorilor conjunctiile.
  Comentarii pe text se fac in clasa a6-a… Cam pe-acolo sintem?!

  Cind repetitia se foloseste pentru a evidentia zbuciumul eroului, intrebarile launtrice, incercari de a-si gasi locul in lumea asta, si un superliterat si supraliterat le considera lipsuri in darul de a scrie, atunci avem o problema destul de seriooasa… Prin comparatie, tu care te-ai prins de asta esti mult mai valoros, nu?!
  Acum pe bune: ai luat bataie cind erai mic doar pentruca nu erai cel mai bun?!
  Nu este putin trist totusi sa fii cel mai bun?!
  Stii, intr-una din peregrinarile mele prin lume- aproape ca n-am curajul sa spun ca si eu am calatorit- prin comparatie cu cit ai calatorit TU, oricine si orice reprezinta doar o picatura de apa in ocean- am realizat ca viata bogatilor trebuie sa fie tare serbada: ce poate fi mai trist decit sa ai tot ce vrei si sa nu mai poti sa-ti doresti ceva pentruca deja il ai?! Nu stiu daca ai inteles fraza, nu este atit de clara pentru o minte atit de complicata ca a ta…

  Remarc insa ca desi esti plin de limba romana, pentru a-ti exprima indignarea, mai schiopatezi si in engleza… Cum se face? Probabil ca limba romana nu-i atit de bogata, nu?
  De ce n-o imbogatesti tu? Sau tocmai ai facut-o?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: